Μητρετώδης – Κούκλατζης παίρνουν μετάθεση από τον Εβρο – Τι γίνεται με την ΕΔΕ

Η υποδοχή των αξιωματικών Μητρετώδη και Κούκλατζη στην πατρίδα ολοκληρώθηκε με όλες τις τιμές και πλέον σειρά παίρνει η ολοκλήρωση της έρευνας του διενεργεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν από τους Τούρκους στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Η πρώτη επίσημη κατάθεσή τους για όσα συνέβησαν την 1η Μαρτίου στον Εβρο, αναμένεται να οριστικοποιηθεί χρονικά την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα επιστρέψουν στη Μονάδα τους.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, οι δύο αξιωματικοί δεν θα παραμείνουν για πολύ στον Εβρο καθώς ήδη έχει δρομολογηθεί

η μετάθεσή τους.

Αμέσως με τη λήξη της δεκαήμερης άδειας που τους έχει δοθεί, θα δώσουν κατάθεση στο πλαισιο της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που έχει διαταχθεί από τις πρώτες ώρες της σύλληψής τους από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι καταθέσεις των δύο θα γίνουν ενώπιον ειδικής επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση των στοιχείων της έρευνας που έχει ήδη διενεργήσει ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού.

Οι δύο αξιωματικοί περιέγραψαν εν συντομία στον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, όσα συνέβησαν την 1η Μαρτίου στην ελληνοτουρκική μεθόριο (ενδεικτικά ήταν τα στιγμιότυπα από το βίντεο κατά τη διάρκεια της πτήσης με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προς τη Θεσσαλονίκη/ δείτε το κάτω).

Οι δύο στρατιωτικοί καλούνται να εξηγήσουν αφενός πώς βρέθηκαν σε ξένο έδαφος και αφετέρου πώς έγινε η σύλληψή τους από την τουρκική περίπολο.

Γιατί ενώ προφανώς πρόκειται για αστοχία ή απροσεξία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, παρά τη σθεναρή στάση που κράτησαν τους πεντέμιση μήνες που έμειναν στις τουρκικές φυλακές, αμφότεροι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σύλληψή τους «από τον εχθρό» στην καριέρα τους .

Ηδη η υποδοχή ηρώων που τους επιφυλάχθηκε από τον υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό του Στρατού ξένισε σε αρκετούς στο στράτευμα και όχι μόνο.

Οξύτερος όλων στην αντίδρασή του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Κώστας Ζουράρις που μίλησε για «απαράδεκτη υπερβολή», αφήνοντας σαφέστατη αιχμή κατά του Πάνου Καμμένου για την επικοινωνιακή διαχείριση της επιστροφής των δύο στρατιωτικών.

«Γιατί τέτοιες τιμές σε δύο στρατιωτικούς που έκαναν απλώς το καθήκον τους;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εκτιμώντας πως χάθηκε το μέτρο:

«Ξαναχάσαμε το μέτρο, εμείς οι ιδρυτές του μέτρου. Είναι απαράδεκτο ένας υπουργός Άμυνας, δυο υφυπουργοί, Εξωτερικών και ο αρχηγός του Στρατού, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και το τιμητικό άγημα του Στρατού, όλοι και όλα να αποδώσουν τιμές στους δυο στρατιωτικούς μας που έκαναν απλώς το οπλικό τους καθήκον, αυτό που επιβάλει η οπλιτική παράδοση του γένους τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με αυτή οι οπλίτες μας οφείλουν να μπορούν και όταν παύουν να μπορούν».

«Δηλαδή, αυτή η ‘Βίπερ Νόρα’, απώλεια του μέτρου τι ακριβώς ετίμησε; Την αβλεψία των δυο στρατιωτικών μας; την απροσεξία τους; Ακόμα και την ατυχία τους ίσως; Δηλαδή τι τιμές θα τους είχαμε απονείμει αν είχαν απελευθερώσει τα Κατεχόμενα; Έμεινε καμία τιμή;», παρατήρησε στο ίδιο ύφος ο αντιπρόεδρος της Βουλής. Οπως είπε, «η υποδοχή έπρεπε να είναι τρυφερή, χαρούμενη , συγκινημένη, χωρίς όμως τα δάκρυα του πρωθυπουργικού αεροπλάνου».

The post Μητρετώδης – Κούκλατζης παίρνουν μετάθεση από τον Εβρο – Τι γίνεται με την ΕΔΕ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα