Τα βότσαλα στα Λαλάρια της Σκιάθου κινδυνεύουν τους επισκέπτες

Τα Λαλάρια, η υπέροχη παραλία στη Σκιάθο, κινδυνεύουν. Όχι από τη μόλυνση, ούτε από τίποτα οικοπεδοφάγους, αλλά από όσους θέλουν να πάρουν ένα ενθύμιο τα βότσαλα.

Η κατάσταση έχει αρχίσει να ανησυχεί τις τοπικές Αρχές στο νησί όλο και περισσότερο.

Μέλη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, που βλέπουν να αλλοιώνεται η εικόνα της γραφικής παραλίας με την αφαίρεση των χαρακτηριστικών βότσαλων, προτρέπουν τους τουρίστες, που επισκέπτονται την παραλία, να πάρουν μόνο φωτογραφίες.

«Τα ολοστρόγγυλα λευκά βότσαλα που τα λέμε λαλάρια δημιουργούνται μόνο

στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, αναλάβαμε, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Σκιάθου, καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία της παραλίας», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Τζούμας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».

(Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος”)

Φέτος τοποθετήθηκε στα πλοία που δραστηριοποιούνται στην εκτέλεση περιηγητικών πλόων στη συγκεκριμένη παραλία, ενημερωτική πινακίδα, με την ένδειξη «Take a picture not a pebble – Save Lalaria beach», για να δοθεί έμφαση στην απαγόρευση της απομάκρυνσης των χαρακτηριστικών βότσαλων.

Ο σύλλογος διαπιστώνει ότι «από μαρτυρίες έχει διαπιστωθεί η αλλοίωση του μοναδικού τοπίου, η οποία είναι αισθητή εν συγκρίσει με τα δέκα προηγούμενα χρόνια, σε βαθμό μη αντιστρεπτό». Τα παλαιότερα χρόνια οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν τα λαλάρια για να διακοσμήσουν τις αυλές τους, να σπάνε καρύδια ή να συγκρατούν μέσα στην κατσαρόλα τα ντολμαδάκια, λέει ακόμη ο σύλλογος.

Το 2014 το Λιμεναρχείο εξέδωσε οδηγία απαγόρευσης για τη συλλογή βότσαλων, θεσπίζοντας και πρόστιμο, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης, από 400 έως 1.000 ευρώ.

Stone-stacking και στην Σκωτία (https://twitter.com/Seasaver)

Το πρόβλημα αυτής της υπερβολικής και ασυλλόγιστης τουριστικής εκμετάλλευσης δεν είναι μόνο ελληνικό.

Σε όλο και πιο μακρινά και μέχρι πρότινος απάτητα μέρη, όπως στη Σκωτία, αποβιβάζονται εκατοντάδες τουρίστες που αφήνουν πίσω τους σωρούς από πέτρες, όπως γράφει ο Guardian.

Η μόδα του stone stacking, του σωρών αυτών, γίνεται μόνο και μόνο για μια ωραία φωτογραφία για το Instagram.

Το χόμπι μπορεί να είναι πράγματα μια άσκηση ηρεμίας που είναι τόσο πολύ απαραίτητη μέσα στους τρελούς ρυθμούς της εποχής μας. Αλλά όχι και να γίνεται σαν να είναι μαζικό άθλημα.

Πηγαίνουμε σε απρόσιτα μέρη για να βρούμε λίγη ηρεμία και πέφτουμε μπροστά σε πέτρες που είναι μεν όμορφες αλλά μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία.

The post Τα βότσαλα στα Λαλάρια της Σκιάθου κινδυνεύουν τους επισκέπτες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα