Μήνυμα Μαξίμου σε Σκουρλέτη: «Δεν υπάρχει κανείς πιο αριστερός από τον Τσίπρα»

Υπάρχει κάποιος πιο αριστερός από τον Αλέξη Τσίπρα; Κάποιος που κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη της αριστεροσύνης και δεν βλέπει τον Πρωθυπουργό να τον κοιτάει και να τον βάζει στη θέση του; Για τον επικοινωνιακό μηχανισμό του Μαξίμου δεν υπάρχει κανείς και αυτό διαμηνύεται με κάθε τρόπο –με διαρροές σε εφημερίδες, με δηλώσεις «κυβερνητικών πηγών», με πρωτοσέλιδα για το μουσείο του Νίκου Μπελογιάννη.

«Αν η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση είναι μια συμφωνία που μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας,

τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής. Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον Πρωθυπουργό». Αυτό ήταν το μήνυμα των κυβερνητικών πηγών. Για να τα ακούει ο Πάνος Σκουρλέτης και οι άλλοι που γκρινιάζουν για τη ΔΕΗ.

Η λογική προφανής (αν και όταν μιλάμε με θρησκειολογικούς όρους περί Αριστεράς και ευαισθησίας, λογική μάλλον δεν υφίσταται): αν ο κ. Τσίπρας που είναι πιο αριστερός από κάθε άλλον, αποδεχτεί τη συμφωνία με τους δανειστές, κανείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να την καταψηφίσει. Διότι δεν μπορεί να είναι πιο αριστερός από τον κ. Τσίπρα. Αυτός είναι το τελικό όριο αριστεροσύνης.

Το μήνυμα προς τους βουλευτές εστάλη μέσω της «Καθημερινής». Ηταν ένα διπλό μήνυμα, λέει η εφημερίδα: Αφενός ο κ. Τσίπρας βγαίνει μπροστά και καλύπτει τους βουλευτές, απέναντι στις πιέσεις που θα δεχτούν από την κομματική βάση, υπερασπιζόμενος τη συμβατότητα της συμφωνίας με τις ευαισθησίες και τα ιδεολογικά προτάγματα της Αριστεράς, αφετέρου στέλνει σαφές μήνυμα ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του περιεχομένου της συμφωνίας θα εκληφθεί ως αμφισβήτηση της κυβερνητικής και κομματικής ιεραρχίας, ως αμφισβήτηση της ίδιας της αρχηγίας του.

Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα είδος «κλεφτοπόλεμου» του Μαξίμου με την Κουμουνδούρου που βολεύει και τους δύο. Κατ’ αρχάς έτσι εμπεδώνεται το αφήγημα ότι η αριστερή κυβέρνηση δεν θέλει να παίρνει τα μέτρα –«όπως η ΝΔ»– αλλά «αναγκάζεται» να το κάνει. Και σε αυτό αντιδρούν οι βουλευτές και το κόμμα. Κατά δεύτερον μπορεί ο καθένας να δηλώνει το στίγμα του. Ο Πρωθυπουργός να εδραιώνει την εξουσία του και οι διάφοροι βουλευτές να υψώνουν το δικό τους μπαϊράκι ως εκφραστές του ιδεολογικού DNA του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα όμως με τη σιγουριά της διατήρησης της καρέκλας αφού η ψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές και το κλείσιμο της αξιολόγησης κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες εγγυάται τη μη προσφυγή στις κάλπες και την παραμονή στην εξουσία.

The post Μήνυμα Μαξίμου σε Σκουρλέτη: «Δεν υπάρχει κανείς πιο αριστερός από τον Τσίπρα» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα