Μια βόλτα στην Αθήνα της Μπελ Εποκ

14:41 6/3/2018 - Πηγή: Protagon

Με σκηνικό το παλιό λεωφορείο της Finos Film και σενάριο εμπνευσμένο από το βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη «’Εζησα στην Αθήνα της Μπελ Επόκ», οι εκδόσεις Polaris μάς προσκαλούν να δούμε τους δρόμους, την πόλη και τα κάποτε μακρινά προάστειά της με την απολαυστική ματιά του συγγραφέα.

Η ξενάγηση με το λεωφορείο στην Αθήνα της Μπελ Επόκ διαρκεί περίπου μία ώρα, ξεκινά στη 1μμ

την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, έξω από το Καφέ Ζόναρς (Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου) και καταλήγει στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι για ένα ποτήρι κρασί.

Καθώς απαιτείται ειδική άδεια για τον αριθμό των επιβατών και την κίνηση του λεωφορείου, οι διοργανωτές παρακαλούν θερμά οι δηλώσεις συμμετοχής να γίνουν ως την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018.

Για κρατήσεις θέσεων:

Ζωζώ Λιδωρίκη, [email protected], τηλ: 6932-223818Γιώργος Ζαρρής, [email protected], τηλ:210-3836482 (εσωτ.17), 6932-330421Ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης στο γραφείο του στο Εθνικό Θέατρο

Ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης: Διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, λογοτέχνης, δημοσιογράφος και πολιτικός της γενιάς του 1890, ο αγαπημένος «Μίλτος της Αθήνας των ωραίων ημερών» και των κοσμικών σαλονιών, γεννήθηκε το 1871 στο Κροκύλειο Φωκίδας και απεβίωσε το 1951. Σπούδασε νομικά, εκλέχτηκε βουλευτής το 1906 και το 1910 και διετέλεσε διευθυντής της Βουλής. Γόνος οικογένειας αγωνιστών του ’21, μυημένων στη Φιλική Εταιρεία, είχε γαλουχηθεί με το όραμα της Μεγάλης Ιδέας και πήρε μέρος ως εθελοντής στους πολέμους του 1897 και του 1912, υπήρξε ιδρυτής του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, από τους ιδρυτές της Εταιρείας Ελληνικού Θεάτρου και καθηγητής της αντίστοιχης θεατρικής σχολής, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και προσωπάρχης του Εθνικού Θεάτρου. Εργάστηκε ως χρονικογράφος εφημερίδων και έγραψε περίπου είκοσι θεατρικά έργα –δράματα, κωμωδίες και επιθεωρήσεις– καθώς και δύο μυθιστορήματα. Είχε δύο γιους, τον Γιώργο και τον Αλέκο – γνωστό θεατρικό συγγραφέα και δημοσιογράφο.

Το βιβλίο: Με ορμητήριο το πατρικό του σπίτι της Πανεπιστημίου 10 και σκηνικό ζωής τους δρόμους και τα κτίρια, τα καφενεία, τα θέατρα, τα κοσμικά σαλόνια, τους χορούς και τα καμπαρέ της πόλης, ο Μίλτος Λιδωρίκης συνομίλησε με τους γραφικούς καθημερινούς τύπους, τον απλό κόσμο αλλά και τους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες, γνώρισε τους βασιλιάδες, πρίγκιπες και αυλικούς, τους αριστοκράτες, τους συγγενείς αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, τους διαπρεπείς πολιτικούς, ποιητές, συγγραφείς, τους ηθοποιούς και τους επιστήμονες, τις κομψές Αθηναίες καλλονές και τις φανταχτερές κοκότες. Ο αξιαγάπητος «Μερτιάδης» των κατοίκων του Λιδωρικίου, έζησε, γεύτηκε και λάτρεψε την αντιφατική Αθήνα της Μπελ Επόκ μεταφέροντας κατά τον Άγγελο Τερζάκη παντού ένα ξεχείλισμα ζωής, μια φλόγα, έναν ενθουσιασμό όλο νιάτα. Αυτή η ατμόσφαιρα διαποτίζει το οδοιπορικό του, που αποτελεί ένα μοναδικό χρονικό ζωής και ταυτόχρονα μια πολύτιμη μαρτυρία της μεταμόρφωσης της Αθήνας σε μεγαλούπολη.

Το βιβλίο προλογίζει ο Γ. Χατζηδάκης και περιλαμβάνει 150 σπάνιες φωτογραφίες εποχής

Οι εκδόσεις Polaris, με τη συμβολή των «Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού» και του Αρχείου Α. Λιδωρίκη, συγκέντρωσαν τα απομνημονεύματα του Μίλτου Γ. Λιδωρίκη που άρχισαν να δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Ασύρματος» το 1940. Το βιβλίο, το οποίο προλογίζει ο Γιώργος Χατζηδάκης, περιλαμβάνει 150 σπάνιες φωτογραφίες της εποχής, από το αρχείο Αλέκου Λιδωρίκη και από τον τύπο της εποχής, με σχολιασμό του Γ. Χατζηδάκη.

Το λεωφορείο: Το λεωφορείο, με το οποίο θα γίνει η ξενάγηση, χρησιµοποιήθηκε από την Finos Film (1968) στην ταινία «Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης» µε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δηµήτρη Παπαµιχαήλ. Είναι 57 ετών και όταν αποσύρθηκε από την κυκλοφορία είχε συµπληρώσει 43 χρόνια καθηµερινής προσφοράς.

Κατασκευάστηκε το 1961 και είναι το 34o από τα περίπου 400 οχήµατα της σειράς R495/514 που παρήχθησαν από τη Βιαµάξ (Βιοµηχανία Αµαξωµάτων). Εξ ολοκλήρου ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής από τον αρχισχεδιαστή της εταιρίας Γιάννη Δρακούλη µε µηχανικά µέρη της συνεργαζόµενης µε την Βιαµάξ Mercedes-Benz ήταν το πρώτο ελληνικής κατασκευής αυτοφερόµενο λεωφορείο.

Παρουσιάστηκε το 1961 και αποτέλεσε µια τεχνολογική επανάσταση στην εποχή του, µια και τα λεωφορεία χωρίς σασί ήταν κάτι το εντελώς νέο στην Ευρώπη (ανάλογα αυτοκίνητα είχαν παρουσιάσει τα προηγούµενα χρόνια µόνο κάποια µεγάλα γερµανικά εργοστάσια όπως ο Kässbohrer και ο Auwärter αλλά και η Mercedes) και οι επαγγελµατίες ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την αγορά του.

Σύµφωνα µε στελέχη της Βιαµάξ, αρχικά η Mercedes δεν επέτρεψε την τοποθέτηση των σηµάτων της στο νέο λεωφορείο. Έτσι εστάλη ένα αυτοκίνητο στα κεντρικά της εταιρείας στο Μανχάιµ προκειµένου να δοκιµαστεί εξαντλητικά και να πιστοποιηθεί ότι καλύπτει τα στάνταρ του γερµανικού εργοστασίου ώστε να επιτραπεί να διανεµηθεί εµπορικά µε το brand name της γερµανικής εταιρίας και µε το σήµα-αστέρι της.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, το ελληνικό λεωφορείο όχι µόνο εντυπωσίασε τους Γερµανούς περνώντας µε επιτυχία τις δοκιµές που υπεβλήθη, αλλά διαπιστώθηκε ότι οι Έλληνες τεχνικοί είχαν λάβει υπόψη τους µια σειρά από παραµέτρους στον σχεδιασµό και την αντοχή του αµαξώµατος, που δεν είχαν ληφθεί υπόψη στο «Ο321Η», το ανάλογο λεωφορείο της Mercedes, τις οποίες και υιοθέτησαν στη συνέχεια, εξελίσσοντας το τελευταίο. Η στιβαρότητα του αυτοκινήτου όµως και η διαχρονική σχεδίασή του είναι ορατές ακόµα και σήµερα.

Το συγκεκριμένο λεωφορείο πρωτοταξινοµήθηκε στο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας με αριθµό κυκλοφορίας 175.232 και fleet no 7. Αποσύρθηκε το 1982, οπότε αντικαταστάθηκε από ένα νέο λεωφορείο 50 θέσεων, όµως, το 1984 ξανακυκλοφόρησε για λογαριασµό του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Απέκτησε αριθµό στόλου 104 και μέχρι τον Ιούλιο του 2004 οπότε και αποσύρθηκε οριστικά της κυκλοφορίας εξυπηρετούσε µόνο τα χωριά της άγονης γραµµής.

Για κάποιο διάστηµα το µέλλον του ήταν αβέβαιο, και παρά τις επανειλημµένες προσπάθειες συλλόγων αλλά και µεµονωµένων ανθρώπων που αγαπούν και σέβονται το έργο των λεωφορείων στην κοινωνία αλλά και την βιοµηχανική κληρονοµιά της χώρας, κατέληξε σε διαλυτήριο οχηµάτων από όπου διασώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή χάρη στις προσπάθειες του Χάρη και του Βαγγέλη Λαζαρόπουλου.

The post Μια βόλτα στην Αθήνα της Μπελ Εποκ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα