Μανιφέστο – έκκληση Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή (και στο βάθος Τραμπ)

Την εκτίμηση ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής δεν επιδέχεται καθυστερήσεων στην αντιμετώπισή του εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα με μία συναισθηματική έκκληση, σαν μανιφέστο, για τη χρήση καθαρής ενέργειας, βάζοντας έτσι στο στόχαστρο και την πολιτική (αντίθετης κατεύθυνσης από τη δική του) που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια θεωρία, δεν είναι πλέον ένα ζήτημα για το οποίο μπορούμε να αναβάλλουμε τη λήψη αποφάσεων, είναι εδώ, στο παρόν», υπογράμμισε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ,

στη Σύνοδο για την Πράσινη Ενέργεια, στην Κόρδοβα της Αργεντινής.

«Εάν επωφεληθούμε από αυτή την κρίσιμη στιγμή, θα μας δοθεί η ευκαιρία να καθυστερήσουμε ή ακόμη και να σταματήσουμε μια τάση που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική», συνέχισε ο Ομπάμα, ο οποίος είχε υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σε συζήτηση με τον Χουάν Βέρδε, πρόεδρο του Advanced Leadership Foundation, στην Κόρδοβα της Αργεντινής REUTERS/ Santiago Flaim

«Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τα παιδιά μας σε ένα μέλλον το οποίο δεν θα μπορούν να αποκαταστήσουν. Είμαστε η πρώτη γενιά που αισθάνεται τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, αλλά είμαστε επίσης η τελευταία γενιά που μπορεί να δράσει για να την αντιμετωπίσει», υπογράμμισε.

Ο τέως πρόεδρος σημείωσε ακόμη πως, παρά την επικείμενη αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού και τη διαφορετική προσέγγιση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, η «καλή είδηση» είναι πως οι ΗΠΑ θα επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει.

«Ενα μεγάλο μέρος αυτού που κάναμε είναι τώρα ενταγμένο στην οικονομία μας και στην κουλτούρα μας. Διότι οι Πολιτείες μας και πόλεις μας, τα πανεπιστήμιά μας, οι μεγάλες επιχειρήσεις μας, έκαναν σαφές ότι θα συνεχίσουν να προχωρούν για το καλό των επόμενων γενεών», σχολίασε.

Αλλά δεν έμεινε εκεί. Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε πως η συμφωνία του Παρισιού δεν θα επιλύσει από μόνη της την κρίση της κλιματικής αλλαγής και πρότεινε να τεθούν πιο τολμηροί στόχοι στο μέτρο που η τεχνολογία εξελίσσεται.

Πρέπει να υπάρξει αντίδραση έναντι όσων «προσπαθούν να διασπείρουν παραπληροφόρηση και να αρνηθούν την επιστήμη» και πρέπει να «επιμορφώσουμε τους φίλους μας, τις οικογένειές μας, τους συναδέλφους μας, να περιγράψουμε τι διακυβεύεται», υπογράμμισε.

The post Μανιφέστο – έκκληση Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή (και στο βάθος Τραμπ) appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα