Μακάρι να γίνουμε Γκάνα

12:22 1/1/2016 - Πηγή: Protagon

Ας είμαστε ειλικρινείς.

Στο μυαλό των περισσότερων από εμάς (ή έστω των περισσότερων γνωστών μας, εάν εμείς τα έχουμε λύσει τα στερεοτυπικά μας), κάθε φορά που λέμε ή ακούμε τη λέξη «Αφρική» έρχεται στο μυαλό μας μια εικόνα από το χθες. Από το προχθές για την ακρίβεια.

Λασπωμένα νερά, έλλειψη φαγητού, πουθενά ρεύμα σε ολόκληρες περιοχές που κατοικεί κόσμος. Καλύβες, ζούγκλα, ζουλού, σκλάβοι, αρρώστιες. Γενικώς, υπανάπτυξη, φτώχια, μαρασμός και δυστυχία.

Πολλές φορές το κάνουμε και χειρότερο. Λέμε «Γκάνα»

ή «Ουγκάντα» και το… γλυκό δένει.

Κοίτα, όμως, που τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά απ’ ότι τα έχουμε στο μυαλό μας.

Και μπορεί τα παραπάνω να ισχύουν για ορισμένες –τις περισσότερες είναι η αλήθεια- περιοχές της Αφρικής, για την Γκάνα όμως όχι.

Η χώρα της υποσαχάριας Αφρικής παρουσίασε μέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε εντός των συνόρων της. Made in Ghana, λοιπόν, και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό. Οχι μόνο ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και ως προς το design.

Δείτε παρακάτω και θα καταλάβετε:

Το Kantanka Group είναι η πρώτη εταιρεία μαζικής παραγωγής οχημάτων στην Γκάνα και όπως λέει ο Κβάντο Σάφο -CEO της εταιρείας- «το πιο δύσκολο πράγμα είναι να πιστέψει ο κόσμος στο προϊόν». Λογικό, υποβαθμίζεις κάτι αυτόματα με το που ακούς τη λέξη «Γκάνα».

Η αλήθεια είναι πως η Γκάνα κι αρκετές ακόμη χώρες κάτω από τη Σαχάρα έχουν κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να δει κάποιος το παράδειγμα της Μποτσουάνας και θα έχει μια εικόνα για το τι γίνεται σε εκείνα τα μέρη του κόσμου. Εντάξει, τα της Κένυας τα ξέρετε λογικά. Δική της αυτοκινητοβιομηχανία, δικά της κινητά τηλέφωνα και μια αγορά που τη λιμπίζονται όλοι οι μεγάλοι τεχνολογικοί οργανισμοί.

Την ώρα που έβλεπα το παραπάνω βίντεο μου ερχόταν στο μυαλό η περίπτωση με τα Pony. Τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονταν στη Θεσσαλονίκη και που εδώ και χρόνια ακούμε ξανά πως θα βγουν στην παραγωγή. Είδα και φωτογραφίες από τα πρώτα δοκιμαστικά που έγιναν το καλοκαίρι. Αν θέλετε να κάνετε συγκρίσεις πατήστε εδώ, θα νιώσετε λίγο αμήχανα για το πόσο πίσω είμαστε. Ακόμη κι από την Γκάνα.

Μέχρι να τους φτάσουμε, καλή χρονιά να έχουμε, με υγεία και δημιουργία. Και με την ευχή να είναι το 2016 το έτος που θα βάλουμε τις βάσεις για να μπούμε και πάλι στο διεθνές προσκήνιο. Ας ελπίσουμε να το κάνουμε με ωραίο τρόπο, όχι με αρπαχτές που το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν γέλιο. Οπως το παρακάτω βίντεο:

The post Μακάρι να γίνουμε Γκάνα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα