Λευκός καπνός στο Βερολίνο: Μέρκελ και Σουλτς συμφώνησαν στον Μεγάλο Συνασπισμό

11:36 7/2/2018 - Πηγή: Protagon

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγγελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς συμφώνησαν την Τετάρτη στη συγκρότηση νέου Μεγάλου Συνασπισμού, αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δίνοντας τέλος σε μία φάση και μόνο των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος.

Την είδηση επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του CDU Σεράπ Γκιουλέρ στο Twitter.

lang="de" dir="ltr">Union und SPD einigen sich auf Koalition. Gut Ding braucht Weile. #Groko

— Serap Güler (@SerapGueler) February 7, 2018

Αντιθέτως, πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωνε στο Reuters ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει συμφωνία, καθώς εκκρεμούν κάποια -μάλλον μικρά- ζητήματα.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο εδώ και καιρό κυκλοφορούσαν σενάρια ότι θα περάσει στα χέρια του Μάρτιν Σουλτς. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί ονόματα υπουργών.

Ακόμη, το SPD θα διατηρήσει το υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου προΐσταται ως σήμερα ο Ζίγκαμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούσαν και πάλι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, κάτι το οποίο προσέκρουε στην επιθυμία του Χορστ Ζέεχοφερ, του προέδρου του CSU, να το αναλάβει το δικό του κόμμα.

Αντίθετα, το Spiegel αναφέρει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν το Εργασίας, πέρα βέβαια από το Εξωτερικών και το Οικονομικών.

Η συμφωνία, στο βαθμό που είναι ολοκληρωμένη, ξεκαθαρίζει ένα μεγάλο εμπόδιο, αλλά δεν εξασφαλίζει οριστικά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Θα ακολουθήσει το εσωτερικό δημοψήφισμα στο SPD το οποίο θα χρειαστεί αρκετές ημέρες μέχρι να ψηφίσουν τα 450.000 μέλη του κόμματος. Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 3-4 Μαρτίου.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα θα είναι θετικό θα κλείσει και οριστικά τη μακρά διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία τότε ήδη θα μετρά σχεδόν έξι μήνες.

The post Λευκός καπνός στο Βερολίνο: Μέρκελ και Σουλτς συμφώνησαν στον Μεγάλο Συνασπισμό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Protagon
Λευκός, Βερολίνο, Μέρκελ, Σουλτς, Μεγάλο Συνασπισμό,lefkos, verolino, merkel, soults, megalo synaspismo