Κοινή φορολογική πολιτική επιχειρήσεων σε Γερμανία και Γαλλία;

Όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά της την Τρίτη, η γερμανική Handelsblatt, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχεδιάζει μαζί με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, (ήδη πριν από τις ερχόμενες γαλλικές εκλογές), την κατάθεση προτάσεων για μία κοινή φορολογική πολιτική των επιχειρήσεων στις δύο αυτές μεγάλες χώρες της Ευρώπης.

«Οι δύο χώρες με αυτή μας την φορολογική πρωτοβουλία θέτουμε υψηλούς στόχους. Κάνουμε επομένως μία προσπάθεια

για να δούμε αν καθίσταται εφικτό πέραν των ευρύτερων κοινών μας φορολογικών αρχών, να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά κοινό φορολογικό σύστημα επιχειρήσεων» υπογράμμισε με ένα τόνο αισιοδοξίας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Ο χρόνος τρέχει» συνέχισε ο ίδιος, δηλώνοντας «ανυπόμονος για το εάν και το τι θα πετύχουμε οι δύο χώρες».

Είναι σαφές πως ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με σκοπό την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας, προσπαθεί να καταπολεμήσει τις φορολογικές οάσεις εντός της Ευρωζώνης.

H Oxfam, μία από τις σημαντικές διεθνείς οργανώσεις που έχουν στόχο την εξάλειψη της φτώχειας σε διεθνές επίπεδο, σε δημοσιευμένη έρευνά της στα τέλη του 2016, υποστηρίζει ότι χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο συγκαταλέγονται στους 10 πρώτους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ΕΕ να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Αυτές οι χώρες, όπως τονίζεται επιβάλλουν από εξαιρετικά χαμηλούς έως μηδενικούς συντελεστές φορολογίας στις επιχειρήσεις, πολλές φορές δεν παρακρατούν φόρους αλλά και δεν συμμετέχουν σε διεθνείς συμφωνίες κατά της φοροδιαφυγής.

Αποτελεί άραγε η πρωτοβουλία Σόιμπλε το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα για την επί χρόνια πολυπόθητη κοινή φορολογική πολιτική εντός της Ευρωζώνης;

The post Κοινή φορολογική πολιτική επιχειρήσεων σε Γερμανία και Γαλλία; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα