Κλαούντια Σάινμπαουμ: Το γυναικείο «χαρτί» της Αριστεράς για την Πόλη του Μεξικού

Μέχρι πριν από τρία χρόνια εργαζόταν ως μηχανικός περιβάλλοντος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM). Τώρα προηγείται με 20 ποσοστιαίες μονάδες του δεύτερου υποψηφίου στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές της 1ης Ιουλίου και όλα δείχνουν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα γίνει η δήμαρχος της πόλης των 9 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Πριν από δυο ημέρες δεν τη γνώριζε κανείς: μια μηχανικός με πτυχίο Φυσικής

που σε όλη της τη ζωή στηριζόταν στα νούμερα και τους αριθμούς. Ωστόσο, την τσίμπησε και αυτήν… το μικρόβιο της πολιτικής και πλέον η 56χρονη Κλαούντια Σάινμπαουμ όχι μόνο κατεβαίνει για δήμαρχος στην Πόλη του Μεξικού των χιλίων προβλημάτων, αλλά όπως όλα δείχνουν πάει για… θρίαμβο από την πρώτη κιόλας Κυριακή των εκλογών» σημειώνει η ιταλική Repubblica.

Η Σάινμπαουμ θεωρεί τον εαυτό της πρώτα απ’ όλα ερευνητή. Το έργο της για την επιστήμη και την τεχνολογία της ενέργειας (με επίκεντρο τις εκπομπές των οχημάτων και τον μετριασμό της αλλαγής του κλίματος) τυγχάνει σεβασμού τόσο στο Μεξικό όσο και στο εξωτερικό. Η ίδια άλλωστε είναι μέλος της Μεξικανικής Ακαδημίας Επιστημών και πρώην μέλος της Διακυβερνητικής Ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Πολλοί λένε ότι η 56χρονη είναι η μοναδική που μπορεί να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει τα μύρια προβλήματα που πλήττουν αυτή τη μεγαλούπολη, με τα πακτωμένα μαζικά μέσα μαζικής μεταφοράς, το επικό κυκλοφοριακό πρόβλημα και την έλλειψη νερού.

«Νομίζω ότι είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που γνωρίζουν τις μεγάλες προκλήσεις της πόλης» λέει ο Νταβίντ Μπονίγια, οικονομολόγος με ειδίκευση τις Μεταφορές στο UNAM και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επικριτές της ανησυχούν για τους στενούς δεσμούς της με τον Αντρές Μανουέλ Ομπραντόρ, τον αριστερό λαϊκιστή και επικεφαλής υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Μεξικού, που πραγματοποιούνται επίσης την 1η Ιουλίου.

Τα πολιτικά της «γαλόνια»

Η Σάινμπαουμ μπήκε πρώτη φορά στην κυβέρνηση το 2000, όταν ο Ομπραντόρ ήταν δήμαρχος της πόλης του Μεξικού και τη διόρισε υπουργό Περιβάλλοντος. Και όταν αυτός ίδρυσε το Αριστερό Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (AMLO) ή Morena το 2014, τον ακολούθησε στο νέο κόμμα.

Οι κριτικοί παραλληλίζουν τον Ομπραντόρ με τον εκλιπόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Ουγκο Τσάβες και προειδοποιούν ότι θα αποδυναμώσει την οικονομία του Μεξικού τρομάζοντας τους επενδυτές, ωστόσο αυτός παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής.

Η Σάινμπαουμ, υποψήφια για τη δημαρχία της Πόλης του Μεξικού, και ο υποψήφιος για την προεδρία του Μεξικού, Ομπαντόρ, κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας |REUTERS/Edgard Garrido

Η Σάινμπαουμ μιλάει με θαυμασμό για τη διοικητική του εμπειρία και τις προοδευτικές πολιτικές του και αναγνωρίζει ότι οι ψηφοφόροι «με βλέπουν ως αντανάκλαση του», γεγονός που εξηγεί μερικώς και τη δική της δημοτικότητα.

Αφού η Σάινμπαουμ έγινε υπουργός Περιβάλλοντος του Μεξικού, επέβλεψε δύο μεγάλα μεταφορικά έργα: την ίδρυση του Metrobus, ενός ταχέως διαμετακομιστικού λεωφορείου με αποκλειστικές λωρίδες κυκλοφορίας και την κατασκευή του δεύτερου επιπέδου του περιφερειακού ανισόπεδου δρόμου Periférico, στην Πόλη του Μεξικού.

Οταν ο Ομπραντόρ έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2006, η Σάινμπαουμ επέστρεψε στο UNAM και διπλασίασε την έρευνα σχετικά με τον αδιανόητο αριθμό προβλημάτων στη μεξικανική πρωτεύουσα. Εζησε από κοντά την κρίση νερού της πόλης όταν ξαναμπήκε στην πολιτική το 2015, ως πρόεδρος του Τλαλπάν, μιας συνοικίας στον νότο της πόλης, όπου η λειψυδρία είναι συχνή.

Η πόλη του Μεξικού υστερεί επίσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οσοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά, αγοράζουν αυτοκίνητο. Το 70% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της πόλης προέρχεται από οχήματα, λέει η ίδια, γι’ αυτό και προτείνει την επένδυση σε γραμμές λεωφορείων, αμαξοστοιχιών ελαφρών σιδηροδρόμων, ακόμη και… τελεφερίκ, μειώνοντας παράλληλα τη χρήση μεγάλων φορτηγών.

Και όπως και στο θέμα του νερού έτσι κι εδώ, η ίδια λέει πως αποσκοπεί στη μείωση της ανισότητας στην πρόσβαση αλλά και στις υπηρεσίες.

«Αλαζόνας»

Οι συνυποψήφιοί της την αποκαλούν «αλαζόνα». Εκτός από τους στενούς δεσμούς της με τον Ομπραντόρ, επισημαίνουν την κατάρρευση των σχολικών υποδομών αλλά και την αυξημένη εγκληματικότητα στη περιοχή του Τλαλπάν.

Ωστόσο πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι έχει την υποστήριξη του 46,3% των ψηφοφόρων, ενώ ο αντίπαλός της, Ρικάρντο Ανάγια, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 26,5%.

«Δεν με ελκύει και τόσο μια πολιτική καριέρα» λέει. «Το μόνο που θέλω είναι να αλλάξω προς το καλύτερο την πόλη στην οποία ζω».

The post Κλαούντια Σάινμπαουμ: Το γυναικείο «χαρτί» της Αριστεράς για την Πόλη του Μεξικού appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα