Κεντροαριστερό γκάζι από Φώφη και Σταύρο

21:08 4/4/2016 - Πηγή: Protagon

Ανεβάζουν στροφές στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και όπως φαίνεται εμπεδώνεται η εικόνα της σύμπραξης και συνεργασίας τους, με την κοινή Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου που συγκροτείται αλλά και με κοινές πρωτοβουλίες τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και ανάμεσα σε βουλευτές των δύο κομμάτων.

Οι δύο αρχηγοί και στελέχη των κομμάτων τους φαίνεται να έχουν πάρει το θέμα ζεστά, δεδομένου ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι ακαθόριστο και θολό και δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας

και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εκκινήσουν ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις, συμπιέζοντας τον πολιτικό χρόνο.

Πολύ περισσότερο μετά την ένταση στις σχέσεις με το ΔΝΤ και την άγνωστη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση. Τούτων δοθέντων επιταχύνονται οι προσπάθειες με στόχο να προκύψει σύντομα η βάση για την περαιτέρω συνεννόηση και συνεργασία.

Τόσο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και στο Ποτάμι διαπιστώνεται η κοινή πεποίθηση ότι ο διάλογος δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του ούτε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μαζί του. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι εκφράζεται η άποψη όσες προσωπικότητες συμφωνήσουν να συνδράμουν, μέσω της συμμετοχής του στην Επιτροπή, να δεσμευτούν ότι θα απορρίψουν τυχόν πρόσκληση από τον Αλέξη Τσίπρα να μπουν στην κυβέρνηση.

Ο εν λόγω προβληματισμός δεν είναι αβάσιμος και καθόλου αυτονόητος στις «πονηρές» εποχές που ζούμε, καθώς θεωρείται πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να θελήσει να ανακόψει την δυναμική που εκτιμάται ότι θα λάβει το εγχείρημα της συνεργασίας των δυνάμεων του μεσαίου χώρου, προτείνοντας σε συγκεκριμένα πρόσωπα να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες. Λέγεται ότι από κορυφαία στελέχη βολιδοσκοπούνται ήδη, μεταξύ άλλων, οι Φώτης Κουβέλης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νίκος Χριστοδουλάκης.

Πάντως, μία εβδομάδα μετά την συνάντησή τους, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης ενισχύουν τη δυναμική που εκκίνησαν, με νέα κοινή εμφάνιση αυτή τη φορά, στις Βρυξέλλες. Την Τρίτη το απόγευμα η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών, διοργανώνει εκδήλωση για το προσφυγικό πρόβλημα και την πολιτική για την αντιμετώπισή του με τίτλο:«Αλληλλεγύη χωρίς Σύνορα». Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά, παρουσία του Τζιάννι Πιτέλλα, θα μιλήσουν για τις πτυχές του προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα ενώ θα έχουν σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, για παράδειγμα, πρόκειται να συναντήσει το απόγευμα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ταυτόχρονα στη Βουλή οι Οδυσσέας Κωνστανινόπουλος και Γιώργος Αμυράς έκαναν «σεφτέ», στην κοινή δράση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού. Κατέθεσαν κοινή ερώτηση και μάλιστα στον Πρωθυπουργό για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στις δημόσιες υπηρεσίες. Οπως όλα δείχνουν, οσονούπω, οι κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις θα πυκνώσουν.

Παράλληλα στα κομματικά επιτελεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού έχουν πάρει ζεστά την υπόθεση να συγκροτηθεί η κοινή Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου. Επειτα από διαβουλεύσεις τις τελευταίες μέρες, στο Ποτάμι έχουν καταλήξει στην πεντάδα (Γ. Μεϊμάρογλου, Σπ. Λυκούδης, Α. Δρέττα, Δ. Τσιόδρας και Π. Βλάχος) που, κατά πάσα πιθανότητα, θα το εκπροσωπήσει ενώ η σύνθεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφασίστηκε να αποτελείται από 5 μέλη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, 3 από τη ΔΗΜΑΡ και ένα από τις Κινήσεις Πολιτών, χωρίς να σημαίνει ότι ο αριθμός δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν εντός της εβδομάδας .

Η τελική ωστόσο σύνθεση της Επιτροπής δεν έχει καθοριστεί καθώς βολιδοσκοπούνται προσωπικότητες από τον προοδευτικό χώρο για να συμμετάσχουν ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο κύκλος των συζητήσεων με πρόσωπα από το παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

The post Κεντροαριστερό γκάζι από Φώφη και Σταύρο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα