Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Τι προβλέπει για τις περικοπές των συντάξεων

Στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση κατατέθηκε -την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το άρθρο 121, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής- το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Κράτους.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αμέσως μετά θα ανέβαινε στην ιστοσελίδα της Βουλής και θα παραπεμπόταν στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

To προσχέδιο θα περιλαμβάνει και τα δύο σενάρια: Και με περικοπή συντάξεων και χωρίς,

ώστε να αποφευχθεί επί του παρόντος μια σύγκρουση με τους Ευρωπαίους.

Δείτε εδώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σε μορφή PDF.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού «στηρίζεται σε ένα αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως».

Παράλληλα, προαναγγέλλει ότι «οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας».

Κατά το ΥΠΟΙΚ για το 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση:

-Από την πλευρά των εσόδων

(α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά,
(β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών,
(γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και
(δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.

-Από την πλευρά των δαπανών,
(α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών,
(β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια,
(γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης,
(δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνει, επίσης, την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018.

Το ΥΠΟΙΚ σπεύδει να προσθέσει ότι «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022».

«Δημοσιονομικό» το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, λέει ο Σεντένο

Tην άποψη ότι το μέτρο της περαιτέρω περικοπής των συντάξεων είναι «δημοσιονομικό» και όχι «διαρθρωτικό» και ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη σήμερα σε σχέση με την περίοδο που θεσπίστηκε, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μετά το πέρας του Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων μετά και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο κ. Σεντένο απάντησε: «Οι συντάξεις δεν είναι μέτρο διαρθωτικής πολιτικής καθώς το ασφαλιστικό σύστημα έχει ήδη μεταρρυθμιστεί. Είναι ένα δημοσιονομικό μέτρο. Όλοι ξέρουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για φέτος και του χρόνου και όλοι ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι 19 μήνες νωρίτερα όταν λήφθηκε αυτή η απόφαση». Τόνισε δε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως αυτό που είναι «σημαντικό» είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και πως σ’ αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα δύο σενάρια που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο.

Ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε από την πλευρά του ότι θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα συμμετάσχει ως «κανονική χώρα» στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και πως αυτά είναι «καλά νέα». Συμπλήρωσε επίσης ότι η επίσημη αξιολόγηση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης εφαρμογής ή όχι του προνομοθετημένου μέτρου περικοπής συντάξεων θα πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους αυτής και της επόμενης χρονιάς. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και θα υπάρξει διαβούλευση για το αν θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό με τα άλλα κράτη-μέλη και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», ανέφερε ο ίδιος.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαιρέτισε την κατάθεση των δύο σεναρίων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι για το συγκεκριμένο σημείο οι θεσμοί δεν έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση και οι συζητήσεις συνεχίζονται.

The post Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Τι προβλέπει για τις περικοπές των συντάξεων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα