Κατάργηση συντάξεων πριν από τα 62 προβλέπει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών

Διάταξη για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων πριν από τα 62 έτη είχε ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών και επρόκειτο να περάσει μαζί με τα μέτρα του που ψηφίστηκαν στη Βουλή στις 18 Μαΐου (ν. 4472), σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής.

Τελικά, όμως, λίγο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, «στο παρά πέντε» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, αποφασίστηκε να μη συμπεριληφθεί η διάταξη ανάμεσα στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα

του νομοσχεδίου και να μείνει σε «εφεδρεία» μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της διάταξης, οι πρόωρες-μειωμένες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που αποχωρούν ή θα αποχωρήσουν σε ηλικίες που υπολείπονται τουλάχιστον κατά 5 έτη από το νέο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη, δεν θα καταβάλλονται κατά την έξοδο από την υπηρεσία τους, έως ότου η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική τους ηλικία και στο όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης φτάσει να είναι 5 χρόνια.

Με άλλα λόγια, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αποχωρήσουν με πρόωρη, ωστόσο δεν θα παίρνουν σύνταξη μέχρι να φθάσουν στα πέντε έτη από την ηλικία που θα έβγαιναν με πλήρη σύνταξη. Ουσιαστικά, η διάταξη τροποποιεί τον νόμο 4336/2015 για τα όρια ηλικίας δημοσίων υπαλλήλων.

Αφορά στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου. Ωστόσο ανοίγει τον δρόμο για ανάλογη εφαρμογή και στα ταμεία μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή για το ΙΚΑ, τα ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών και άλλους φορείς που έχουν καθεστώς πρόωρης εξόδου.

The post Κατάργηση συντάξεων πριν από τα 62 προβλέπει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα