Ιράν: Οργή από βίντεο με αστυνομικίνες κατά γυναίκας που δεν φορά σωστά τη μαντήλα

Ενα περιστατικό που συνέβη στη Τεχεράνη, ο βίαιος «συνετισμός» μιας γυναίκας που δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της από γυναίκες αστυνομικούς, υπενθυμίζει και πάλι σε ποιες συνθήκες ζουν οι Ιράνες.

Το βίντεο ανέβασε η Μασίχ Αλινετζάντ, ιρανή ακτιβίστρια που ζει πλέον στις ΗΠΑ.

ويديوي دريافتي #چهارشنبه_های_سفید : كتك زدن وحشيانه يك دختر بيگناه توسط ماموران گشت ارشاد فقط به جرم بدحجابي، دختر بي حال به زمين مي افتد. #دوربين_ما_اسلحه_ما است تا اين وحشي ها را رسوا كنيم.خواهش مي كنم بي تفاوت نباشيد. فيلم كامل را كه به #چهارشنبه_های_سفید ارسال شده در كانال تلگرامم ببينيد

A post shared by Masih Alinejad (@masih.alinejad) on Apr 18, 2018 at 4:15pm PDT

Σε αυτό φαίνονται γυναίκες μέλη της «αστυνομίας ηθικής» να εντοπίζουν την Τετάρτη μια νεαρή γυναίκα, 20-30 ετών, αναφέρει ο Guardian.

Μια αστυνομικός την χαστουκίζει και την πετά καταγής. Το θύμα της επίθεσης ακούγεται να φωνάζει «άσε με να φύγω!». Μαζί της είναι μια άλλη νεαρή γυναίκα, φίλη της πρώτης, που, αν και είναι περισσότερο καλυμμένη, δεν αποφεύγει και αυτή την επίπληξη.

Μία από τις γυναίκες απειλεί τις αστυνομικούς με μηνύσεις, για να εισπράξει την απάντηση ότι «δεν μπορείς να κάνεις το παραμικρό».

Αν και ο νόμος προβλέπει ότι οι γυναίκες που κυκλοφορούν δημόσια θα πρέπει να καλύπτουν την κεφαλή τους, πολλές κυκλοφορούν με το χιτζάμπ, το μαντίλι που καλύπτει τα μαλλιά, λίγο πιο χαλαρό. Είναι ένα ιδιότυπο παιχνίδι με την «νομιμότητα» που παίζουν, με υπαρκτό τον κίνδυνο να τις εντοπίσει η «αστυνομία ηθικής».

Μετά την κυκλοφορία του βίντεο στο Διαδίκτυο, ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρέζα Ραχμάνι-Φασίλ διέταξε έρευνα «για την ασυνήθιστη μεταχείριση» της γυναίκας. Η ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε όμως ότι η γυναίκα έβρισε και πρόσβαλε τους αστυνομικούς όταν της ζήτησαν να σεβαστεί τον νόμο.

Την συμπεριφορά των αστυνομικών καταδίκασε –ακόμη και αν η γυναίκα όντως τους έβρισε- η αντιπρόεδρος του Ιράν, αρμόδια για γυναικείες υποθέσεις Μασουμέχ Εμπντεκάρ.

Τους τελευταίους μήνες ένα αυθόρμητο κίνημα γυναικών που αμφισβητούσαν ευθέως τον νόμο για το χιτζάμπ κατέκλυσε το Ιράν. Γυναίκες ανέβαιναν σε ΚΑΦΑΟ, έβγαζαν τις μαντίλες και τις ανέμιζαν υπό το βλέμμα των περαστικών.

Ωστόσο περιστατικά, όπως αυτό του βίντεο, είναι συχνά «όσο η αστυνομία ηθικής δρα με ασυλία λόγω του νόμου», είπε στον Guardian η Αλινετζάντ.

The post Ιράν: Οργή από βίντεο με αστυνομικίνες κατά γυναίκας που δεν φορά σωστά τη μαντήλα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα