Ηλεκτρικά και «πράσινα»: ιδού τι αυτοκίνητα θα οδηγούμε σε λίγα χρόνια σε όλη την Ευρώπη

Οι φιλόδοξοι Γάλλοι

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να εξορίσει από τους δρόμους τα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη ή με ντίζελ από το 2040. Το ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό κατά την παρουσίαση του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο γάλλος υπουργός μάλιστα ανακοίνωσε και την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες – όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα – ώστε να αντικαταστήσουν το παλαιό όχημά τους με ένα νέας «καθαρής τεχνολογίας». Στη Γαλλία πωλούνται

τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο Ιλό διαβεβαίωσε ότι PeugeotCitroen και Renault είναι έτοιμες τεχνολογικά να αντιμετωπίσουν την πρόκληση.

O Νικολά Ιλό μαζί με τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, προωθούν την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή (Nicolas Hulot/Facebook)Η Volvο, η Bosch και τα ταξί-ρομπότ

Η σουηδική Volvo ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παράγει μόνον ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα από το 2019. Η αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να ρίξει στην αγορά πέντε μοντέλα την τριετία 2019-2021. Ανάλογα σχέδια έχουν κάνει η Audi, η BMW και η Mercedes. Η γερμανική πολυεθνική Bosch – στον δρόμο που χάραξε η Google – ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τη Mercedes σχεδιάζει τη δημιουργία ταξί-ρομπότ, χωρίς οδηγό, τα οποία ελπίζει εντός τριετίας να κάνουν την εμφάνισή τους στους γερμανικούς δρόμους.

Νορβηγική πρωτοπορία

Η Νορβηγία – παρότι είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα τα Ευρώπης – σχεδιάζει να τελειώνει με τα βενζινοκίνητα και τα ντιζελοκίνητα οχήματα από το 2025, δηλαδή 15 χρόνια νωρίτερα από τη Γαλλία. Τον Ιούνιο που μας πέρασε για πρώτη φορά τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κατέκτησαν την πρώτη θέση στις πωλήσεις κερδίζοντας το 27,7% από το μερίδιο της αγοράς. Τα ντιζελοκίνητα έμειναν πίσω με 24,2% και τα βενζινοκίνητα με 23,1%. Μαζί με τα υβριδικά οχήματα τα «πράσινα» αυτοκίνητα στη Νορβηγία έχουν ξεπεράσει πλέον το 50% της αγοράς. Η Νορβηγία, μολονότι οι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια, είναι παγκοσμίως η τρίτη χώρα σε πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Σε αυτό έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα τα κίνητρα και οι οικονομικές διευκολύνσεις που δίνει το κράτος με αποτέλεσμα οι Νορβηγοί να πληρώνουν για ένα Tesla όσα και για ένα Golf.

Σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη ΝορβηγίαΟ πρώτος ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος

Τον Ιούνιο του 2016 εγκαινιάστηκε στη Σουηδία το πρώτο τμήμα ενός ηλεκτρικού αυτοκινητόδρομου. Για ένα τμήμα δηλαδή της διαδρομής που ενώνει τη Σουηδία με τη Νορβηγία τα φορτηγά αυτοκίνητα θα τροφοδοτούνται ηλεκτρικά. Πρόκειται για ένα δοκιμαστικό σχέδιο δύο ετών με στόχο να δοκιμαστούν υπό πραγματικές συνθήκες οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας που προωθούν η Scania και η Siemens.

Υβριδικό φορτηγό Scania με παντογράφο της Siemens στην οροφή, στον ηλεκτρικό αυτοκινητόδρομο της ΣουηδίαςΟλλανδία, ο ηλεκτρικός παράδεισος

Η επιτυχία των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ολλανδία είχε συμμάχους το ανάγλυφο της χώρας αλλά και τη σημαντική στήριξη του κράτους. Η αγορά αναπτύσσεται και το μέλλον δείχνει λαμπρό. Σε σημείο που η ολλανδική κυβέρνηση μελετά και αυτή το ενδεχόμενο να κλείσει το κεφάλαιο των ορυκτών καυσίμων εντός της επόμενης εικοσαετίας. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να έχει αναπτυχθεί έγκαιρα ένα ευρύ δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού. Πάντως ήδη ένα στα δέκα αυτοκίνητα που παράγεται στην Ολλανδία είναι «πράσινο» με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η κινεζική ώθηση

Με τα 800.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πούλησε πέρυσι η Κίνα είναι ήδη στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς υβριδικών οχημάτων. Η κυβέρνηση του Πεκίνου από καιρό προωθεί την έρευνα στις πράσινες «τεχνολογίες» με διπλό στόχο: αφενός για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αφετέρου για να «απελευθερωθεί» από την εξάρτηση της χώρας από τους ξένους κατασκευαστές. Η βιομηχανία των ηλεκτρικών οχημάτων είναι επίσης μία ευκαιρία για τους Κινέζους να εισβάλουν και στην αγορά του αυτοκινήτου καθώς, επειδή η τεχνολογία είναι υπό εξέλιξη όλοι – παλαιοί και καινούργιοι κατασκευαστές – ξεκινούν από την ίδια περίπου βάση.

Οι Κινέζοι έχουν πάει την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε άλλο επίπεδο (TechRules GT96 TREV)

The post Ηλεκτρικά και «πράσινα»: ιδού τι αυτοκίνητα θα οδηγούμε σε λίγα χρόνια σε όλη την Ευρώπη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα