Οι Havaianas πουλήθηκαν $1,1 δισ. για να ξεπληρώσουν χρέη…

Δεν είναι μόνο κάποιοι έλληνες πολιτικοί που παίρνουν μίζες. Ή που έπαιρναν… Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, δηλαδή, ένα βασίλειο της διαφθοράς. Επιχειρηματίες υπάρχουν παντού. Πλούσιοι και ισχυροί. Και ενίοτε αδίστακτοι. Πολιτικοί επίσης υπάρχουν παντού. Ιστορικά και παραδοσιακά, οι μεν κάνουν δουλειές με τους δε. Αυτές οι δουλειές γίνονται κάποτε με «δωράκι».

Το «δωράκι» το παίρνουν οι πολιτικοί για να ανοίξουν την πόρτα των ευκαιριών στους επιχειρηματίες. Για να κάνουν τα στραβά μάτια. Για να διευκολύνουν την «επιχειρηματικότητα».

Το είδαμε με τη Siemens στην Ελλάδα. Το είδαμε και αλλού. Ακόμα και στις χώρες που κουνάνε το δάχτυλο διακηρύττοντας την αξία της διαφάνειας και της τιμιότητας στους παραστρατημένους.

Εσχάτως το «δωράκι» το είδαμε και στη Βραζιλία. Όμως αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς, εκεί στη μακρινή τροπική χώρα, της Λατινικής Αμερικής, μας είναι κάπως… οικείο. Κάπως κοντινό. Όχι μόνο σε μας, τους Ελληνες, αλλά σε όλο τον κόσμο. Σ΄αυτό το σκάνδαλο πρωταγωνιστούν οι πιο διάσημες σαγιονάρες της υφηλίου, που τις φοράνε από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Γκουίνεθ Πάλτροου μέχρι τον λουόμενο της διπλανής πετσέτας. Και εμάς!

Βεβαίως… δεν ξέραμε. Δεν είχαμε κανέναν λόγο να ξέρουμε. Τι μας ένοιαζε εμάς ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της Havaianas; Τώρα όμως μάθαμε, χάρη στις εξελίξεις…

Οι Havaianas, λοιπόν, ανήκουν στον όμιλο J&F της οικονομικής αυτοκρατορίας της οικογένειας Μπατίστας. Τα δύο αδέρφια Μπατίστας, ο Τζόσλι και ο Γουόσλι, παραδέχθηκαν στο δικαστήριο ότι δωροδόκησαν περίπου 1.900 πολιτικούς για να εξασφαλίσουν φθηνά κυβερνητικά δάνεια. Η λίστα των δωροδοκημένων φτάνει τα 1.900 άτομα – ανάμεσά τους φιγουράρει και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ. Και αυτός, δηλαδή, έχει κατηγορηθεί για διαφθορά!

Πώς το λένε αυτό με το βαρέλι και τον πάτο; Ναι, δεν έχει πάτο το βαρέλι της διαφθοράς. Σε καμία χώρα.

Νέοι ιδιοκτήτες της ιστορικής φίρμας είναι μία τριπλέτα funds, τα οποία συνδέονται με τράπεζες και ελέγχονται από τις δύο ισχυρότερες οικογένειες της Βραζιλίας. Σε αυτούς οι Μπατίστας πούλησαν το 86% των μετοχών τους, δηλαδή τους διέθεσαν το πλειοψηφικό πακέτο, αντί του ποσού των $ 1,1 δισ. (961 εκατ. ευρώ)

Για την ιστορία, οι Havaianas προκατασκευάστηκαν το 1962 στο Σάο Πάολο. Οι Μπατίστας πούλησαν τις ιστορικές σαγιονάρες για να ξεπληρώσουν μέρος του υπέρογκου προστίμου που τους εκδίκασε το Δικαστήριο του Σάο Πάολο, ύψους $ 3,2 δισ. (2,8 δισ. ευρώ).

The post Οι Havaianas πουλήθηκαν $1,1 δισ. για να ξεπληρώσουν χρέη… appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα