Ιλδεφόνσο Φαλκόνες: «Είναι δολοφόνοι χωρίς ψυχή»

Η Βαρκελώνη στα βιβλία του είναι συχνά ένας τόπος άδικος, σκληρός ανελέητος – όσο άδικος, σκληρός και ανελέητος θα μπορούσε να είναι τον Μεσαίωνα ή την εποχή της Ιεράς Εξέτασης. Αλλά τώρα ο ισπανός συγγραφέας Ιλδεφόνσο Φαλκόνες δεν μπορεί να αντλήσει λέξη από τον λογοτεχνικό πλούτο των βιβλίων του (στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη) για να μιλήσει για τους τρομοκράτες που σκόρπισαν χθες Πέμπτη τον θάνατο στην πόλη του. «Είναι δολοφόνοι χωρίς ψυχή» λέει στην Corriere della Sera.

«Mal nacidos» – σε ελεύθερη απόδοση «πουτάνας γιοι».

«Η Αγγλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία. Γιατί όχι και η Ισπανία; Επρεπε να το περιμένουμε. Η Βαρκελώνη δεν είναι μόνο ο γενέθλιος τόπος μου, είναι τόπος όλων. Αυτοί οι παλιάνθρωποι επέλεξαν την πιο γνωστή ισπανική πόλη στον κόσμο, την πόλη που επισκέπτονται οι περισσότεροι τουρίστες. Και το πιο τουριστικό σημείο: οι Ράμπλας είναι ένα σύμβολο μέσα στο σύμβολο. Το πιο γνωστό, όπως είναι ο πύργος του Αϊφελ στο Παρίσι» λέει.

«Αυτούς τους δολοφόνους – συνεχίζει – ελάχιστα τους ενδιαφέρει εάν υπάρχουν παιδιά ανάμεσα στα θύματά τους. Αντίθετα, μπορεί και να το επιζητούν, μπορεί να δοκιμάζουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Αυτοί οι τζιχαντιστές δεν έχουν ψυχή. Η ισλαμική τρομοκρατία σκοτώνει γυναίκες, γέρους, παιδιά». Και πώς μπορεί να προστατευτούν αυτοί οι άνθρωποι; «Δεν μπορούν, είναι σαφές» απαντά. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε το Παρίσι, το Λονδίνο, το Μιλάνο, τη Βαρκελώνη. Αυτό είναι το πρόβλημα της Δύσης τώρα. Αρκεί ένα φορτηγάκι για να γίνει μακελειό. Δεν υπάρχει λύση. Στην Ισπανία ζήσαμε χρόνια τρόμου με την ΕΤΑ, αλλά ήταν διαφορετικό. Οι τρομοκράτες της ΕΤΑ δρούσαν έχοντας τη βεβαιότητα ότι μπορούν να διαφύγουν. Τους τζιχαντιστές δεν τους νοιάζει να πεθάνουν. Δεν φοβούνται».

Αν υπάρχει μια διαφορά με άλλες χώρες είναι ότι η Ισπανία δεν έχει εμπλακεί στρατιωτικά σε μέρη όπως η Συρία και το Ιράκ. Γιατί να χτυπήσει η ισλαμική τρομοκρατία εδώ; «Ούτε που τους νοιάζει πού θα σπείρουν τον τρόμο, εάν είναι η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία ή η Ιταλία. Δεν έχουν προτιμήσεις. Η Βαρκελώνη είναι σύμβολο του δυτικού τρόπου ζωής που αυτοί μισούν, όπως μισούν για τους ίδιους λόγους το Παρίσι ή το Λονδίνο. Σήμερα συνέβη εδώ, αύριο μπορεί να συμβεί κάπου αλλού. Ο θάνατος είναι μια τραγωδία παντού, όλοι οι νεκροί είναι ίσοι».

The post Ιλδεφόνσο Φαλκόνες: «Είναι δολοφόνοι χωρίς ψυχή» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα