Ιερή κομπίνα: Πώς κληρικοί κατάφεραν να εισπράξουν σε μία επταετία 3,8 εκατ. ευρώ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας κάθισαν τη Δευτέρα δύο ιερείς και τέσσερις υπάλληλοι της ΔΟΥ Φαρσάλων ως βασικοί κατηγορούμενοι σε μία απίστευτη υπόθεση υπεξαίρεσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, oι εν λόγω κληρικοί -σε αγαστή συνεργασία με τους εφοριακούς υπαλλήλους- κατάφεραν μέσα σε επτά χρόνια να εισπράξουν ούτε λίγο, ούτε πολύ 3,8 εκατ. ευρώ, αλλοιώνοντας τα ποσά στις μισθοδοτικές καταστάσεις

των ιερέων της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Η «ιερή κομπίνα» ξεκίνησε το 2005 και θα συνεχιζόταν για αρκετά χρόνια ακόμη αν υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας δεν παρατηρούσε, το 2012, τη σημαντική διαφορά που προέκυπτε μεταξύ της μισθοδοσίας των ιερέων της Μητρόπολης Ελασσόνας (ιδίας δύναμης με αυτή των Φαρσάλων) και εκείνης των «αδελφών ιερέων» στα Φάρσαλα.

Από την έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι τα ποσά των μισδοδοτικών καταστάσεων αλλοιώνονταν πριν παραδοθούν στην αρμόδια ΔΟΥ και με αυτό τον τρόπο εκδίδονταν γραμμάτια είσπραξης με φουσκωμένα ποσά, τα οποία στη συνέχεια εισπράττονταν είτε σε μετρητά είτε σε επιταγές.

Το συνολικό ποσό που έβαλαν στις τσέπες τους τη εν λόγω επταετία οι εμπλεκόμενοι ανέρχεται στα 3,8 εκατ. ευρώ – χρήματα τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη.

Πώς έγινε η υπεξαίρεση

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Ελευθερία», ο ένας εκ των δύο κατηγορούμενων ιερέων είχε ορισθεί από τον μητροπολίτη ως αρχιερατικός επίτροπος της εκκλησιαστικής περιφέρειας Φαρσάλων και ήταν αρμόδιος να εισπράττει τη μισθοδοσία των κληρικών της περιφέρειας. Οι καταστάσεις, σε μηχανογραφημένη μορφή, συντάσσονταν από διοικητικούς υπαλλήλους της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και στη συνέχεια υπογράφονταν σε 7 αντίγραφα από τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο.

Εξ αυτών ένα αντίγραφο παρέμενε στη Μητρόπολη, ενώ οι υπόλοιπες έξι καταστάσεις κατατίθονταν στη ΔΟΥ Φαρσάλων. Μετά τον έλεγχο από το Τμήμα Εσόδων, η ΔΟΥ προέβαινε στη σύνταξη πράξης έγκρισης πληρωμής τους και ακολούθως εκδίδονταν αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης. Τα χρήματα, είτε σε μετρητά, είτε σε επιταγές, τα εισέπραττε ο συγκεκριμένος ιερέας.

Η ιδέα για την κομπίνα ήρθε το 2004 όταν δεν διεγράφησαν οι μισθοί ιερέων που είχαν συνταξιοδοτηθεί, με αποτέλεσμα να μπει ένα επιπλέον ποσό ύψους 8.500 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο ένας εκ των δύο ιερέων συνειδητοποιεί ότι κανείς δεν αναζητά τα χρήματα και αποφασίζει να αλλοιώνει τις μηνιαίες μισθοδοτικές καταστάσεις σε μόνιμη βάση, ώστε να παίρνει αυτός τη διαφορά.

Μοιράζεται μάλιστα την ιδέα με τον έτερο ιερέα και επιπρόσθετα λαμβάνει και τα μέτρα του έναντι πιθανού ελέγχου. Απευθύνεται στον προϊστάμενο της ΔΟΥ Φαρσάλων (με τον οποίο έχει φιλική σχέση) ενώ στο κόλπο μπαίνει και ο διαχειριστής του ταμείου, καθώς και η προϊστάμενη στο Τμήμα Εξόδων.

Από το 2005 κάθε μήνα αλλοίωναν τις μισθοδοτικές καταστάσεις, προσθέτοντας τις περισσότερες φορές μία μονάδα (1) πριν από το αναγραφόμενο ποσό. Οι καταστάσεις πέρναγαν στα… «πεταχτά» από τη ΔΟΥ και εκδίδονταν αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης.

Όλα αυτά μέχρι τον Ιούνιο του 2012, όταν ο υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα αντιλαμβάνεται ότι οι ιερείς της εκκλησιαστικής περιφέρειας Ελασσόνας, που έχει την ίδια δύναμη με την περιοχή των Φαρσάλων, λαμβάνουν ποσά μισθοδοσίας πολύ μικρότερα από αυτά των Φαρσάλων. Η καταγγελία γίνεται, ακολουθεί ο έλεγχος της οικονομικής επιθεωρήτριας και η κομπίνα ξεσκεπάζεται.

Στο απολογητικό του υπόμνημα που υπέβαλε στον ανακριτή, ο ένας εκ των δύο ιερέων ισχυρίζεται ότι την πρώτη φορά επιχείρησε να επιστρέψει το ποσό στον προϊστάμενο της ΔΟΥ, αλλά εκείνος του απάντησε σε αυστηρό ύφος: «ό,τι βλέπεις δεν θα μιλάς πάτερ, γιατί δεν θα τα πάμε καλά».

«Με ρώτησε αν ήθελα να συνεργαστώ μαζί του και να εξασφάλιζα ένα επιπλέον εισόδημα 2 χιλιάδων ευρώ… Είμαι ορφανός από πατέρα, μεγάλωσα με στερήσεις. Υπέπεσα στον πειρασμό του πλούτου, αν και ιερέας. Μέγα λάθος μου και το πληρώνω. Μου άρεσε μια ζωή τρυφηλή και σπάταλη. Δίχως να σκέφτομαι το αύριο. Το σχέδιο μου το υπέδειξε ο προϊστάμενος. Το επιπλέον ποσό το παρέδιδα πάντα στο γραφείο του διευθυντή της ΔΟΥ Φαρσάλων. Εγώ συνολικά αφαίρεσα ποσό περίπου 200.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα τα κράτησαν ο προϊστάμενος της ΔΟΥ και οι συνεργοί του», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων.

Αυτό όμως που προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση, είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανείς εκ των κατηγορουμένων δεν έχει αποκαλύψει πού βρίσκονται τα χρήματα της ιερής υπεξαίρεσης.

The post Ιερή κομπίνα: Πώς κληρικοί κατάφεραν να εισπράξουν σε μία επταετία 3,8 εκατ. ευρώ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα