H αναθεώρηση του Συντάγματος «χωρίζει» Βενιζέλο και Φώφη

Τον δυισμό που υπάρχει, όχι απλά στο πολυσυλεκτικό Κίνημα Αλλαγής αλλά και μέσα σε αυτό το ίδιο –και θεωρητικά συμπαγές– ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει η επιστολή που έστειλε η Φώφη Γεννηματά προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τους πολιτικούς αρχηγούς, σχετικά με την αναγκαιότητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Θεωρητικά

είναι μια επιστολή προς τρίτους, αλλά ουσιαστικά είναι μια έμμεση πλην σαφής απάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» τη Δευτέρα διαχώρισε τη θέση του από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία (όπως την παρουσίασε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος), θεωρώντας ότι εκδηλώνεται σε λάθος χρόνο.

Κατά το ρεπορτάζ, στο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά, επιμένουν ότι η πρωτοβουλία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει: μια επιπλέον μομφή για την κατ΄αυτούς σπουδή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ να στείλει το άρθρο του στα «Νέα». Οι τόνοι βέβαια για τον κ. Βενιζέλο είναι διακριτικοί. «Ο κ. Βενιζέλος έχει την άποψη του, δεν συμφωνούμε και φυσικά δεν αλλάζουμε το σχεδιασμό μας» σχολίαζαν από τη Χαριλάου Τρικούπη σύμφωνα με tovima.gr.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στην επιστολή της στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, στην οποία επισυνάπτει τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή» και τονίζει ότι «επιβάλλεται να κινηθεί επιτέλους η σχετική Κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς περαιτέρω εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς».

H εσωτερική συζήτηση περί αναθεώρησης του Συντάγματος στο Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύει και τις διαφορετικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις που υπάρχουν σε μια σειρά από ζητήματα στρατηγικής. Τέτοιες διαφορές αποτυπώθηκαν και στο πρόσφατο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς στο ΣΕΦ. Ο κ. Βενιζέλος είχε ξεκαθαρίσει και επιμείνει στην ομιλία του στο ΣΕΦ ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, προτού υπάρξει οτιδήποτε άλλο (συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για τις συνταγματικές αλλαγές).

The post H αναθεώρηση του Συντάγματος «χωρίζει» Βενιζέλο και Φώφη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα