Η Βόρεια Κορέα απειλεί τις ΗΠΑ με ένα μεγάλο σόου [εικόνες]

Χρώματα, σημαίες, άρματα μάχης, συγχρονισμένοι βηματισμοί, πολλές περφόρμανς, εμβατήρια, συνθήματα, κραυγές στήριξης προς τον αρχηγό του κράτους και όπλα. Πολλά, αστραφτερά, εξελιγμένα, φονικά (και πυρηνικά) όπλα.

Κατά τον εορτασμό για την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ -και υπό τη σκιά των πιέσεων που δέχεται η Βόρεια Κορέα από τις ΗΠΑ του Τραμπ- η Πιονγιάνγκ έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, επιδεικνύοντας με υπερηφάνεια σχεδόν ολόκληρο το οπλοστάσιο της χώρας στη

μεγάλη παρέλαση του Μεγάλου Σαββάτου στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Η μεγάλη παρέλαση για τα 105 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του κράτους, στην Πιονγιάνγκ από ψηλά

Οι χιλιάδες στρατιώτες, άνδρες και γυναίκες, παρέλαυναν, ενώ ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ-ουν –εγγονός του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας- χειροκροτούσε και κατά διαστήματα χαμογελούσε. Κάποια στιγμή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN, οι στρατιώτες φώναζαν προς τον ηγέτη τους: «Θα πεθάνουμε για εσένα!».

Οι στρατιώτες φώναζαν: «Θα πεθάνουμε για εσένα» προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν (REUTERS/Damir Sagolj)

Η παρέλαση ήταν -όπως κάθετί που διοργανώνει και προβάλλει η χώρα- μία επίδειξη ισχύος. Η Βόρεια Κορέα είναι «έτοιμη να απαντήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο και να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως αντίποινα για κάθε πυρηνική επίθεση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρέλασης ο Τσε Ριόνγκ-χάε, ένας από τους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους της Πιονγιάνγκ.

Σε ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA, ο στρατός της χώρας διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα, «τα αρχηγεία του Κακού», και το κτίριο της προεδρίας στη Σεούλ, «θα γίνουν σκόνη σε λίγα λεπτά» σε περίπτωση πολέμου. Σχολίασε μάλιστα ότι η «σοβαρή στρατιωτική υστερία» της κυβέρνησης Τραμπ έχει φτάσει «σε επικίνδυνα επίπεδα και δεν μπορεί πλέον να παραβλεφθεί».

Επίδειξη πυραύλων (REUTERS/Damir Sagolj)

Εμπειρογνώμονες των ενόπλων δυνάμεων της Νοτίου Κορέας δήλωσαν στο ημιεπίσημο πρακτορείο Yonhap ότι ορισμένα βλήματα που αποκαλύφθηκαν στην παρέλαση είναι μεγαλύτερα συγκριτικά με οτιδήποτε έχει επιδείξει στο παρελθόν η Πιονγιάνγκ. Μάλιστα σημείωσαν ότι ίσως πρόκειται για ένα νέο μοντέλο διηπειρωτικού πυραύλου. «Εικάζεται ότι είναι ένας νέος ICBM. Μοιάζει μεγαλύτερος από τους υπάρχοντες ICBM τύπου KN-08 ή KN-14» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Η ανάπτυξη διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων θα επέτρεπε στη Βόρεια Κορέα να απειλήσει με πλήγματα ακόμα το έδαφος των ΗΠΑ, αν και η απομονωμένη χώρα δεν έχει ακόμα προβεί σε καμία ανάλογη πυραυλική δοκιμή.

Παρέλαση υπό το βλέμμα του Κιμ Ιλ Σουνγκ (αριστερά) και του Κιμ Τζονγκ Ιλ (REUTERS/Damir Sagolj )

Η παρέλαση περιελάμβανε επίσης πυραύλους που η βορειοκορεατική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μπορούν να εκτοξευθούν από υποβρύχια και δείγματα του πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς που είναι γνωστός στη Δύση ως «Masudan». Θεωρητικά, ο «Masudan» μπορεί να φτάσει έως τις αμερικανικές βάσεις στη νήσο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Επιπλέον η χώρα επέδειξε για πρώτη φορά ένα νέο τύπο βλήματος μεσαίου βεληνεκούς, τον αποκαλούμενο Pukguksong-2.

Στις αρχές του 2017 ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δηλώσει ότι ο στρατός του είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να δοκιμάσει διηπειρωτικούς πυραύλους, προκαλώντας συναγερμό στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και υπήρχαν φόβοι ότι ο Βορράς θα χρησιμοποιούσε την εθνική του εορτή να πραγματοποιήσει μία ακόμα προκλητική πυρηνική ή πυραυλική δοκιμή.

Αλλωστε, η ημερομηνία της Ημέρας του Ηλίου, έρχεται σε μία περίοδο όπου οι σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την αποστολή μίας αμερικανικής αεροναυτικής δύναμης κρούσης ανοιχτά της κορεατικής χερσονήσου. Η δύναμη περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Carl Vinson, ένα καταδρομικό και δύο αντιτορπιλικά.

Παράλληλα σε σειρά συνομιλιών που είχε με τον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ, από κοντά αλλά και τηλεφωνικά, ο Τραμπ πίεσε για αντιμετώπιση το ζητήματος της Βόρειας Κορέας.

Περφόρμανς από γυναίκες ντυμένες στα χρώματα της βορειοκορεατικής σημαίας (REUTERS/Damir Sagolj)

Το αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν ένα σχόλιο του Τραμπ στο Twitter: «Η Βόρεια Κορέα αναζητά τα προβλήματα. Αν η Κίνα (ο μοναδικός σύμμαχος της απομονωμένης χώρας) αποφασίσει να βοηθήσει, αυτό θα ήταν υπέροχο. Ειδάλλως, θα λύσουμε το πρόβλημα χωρίς αυτούς! ΗΠΑ».

North Korea is looking for trouble. If China decides to help, that would be great. If not, we will solve the problem without them! U.S.A.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 11, 2017

Από την πλευρά της η κινεζική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση των απειλών εκατέρωθεν είναι ανησυχητική και μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικό πόλεμο. Υστερα από την επικοινωνία του με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι τόνισε: «Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία προκειμένου να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στη χερσόνησο και να ενθαρρύνουν τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στον διάλογο».

Πάντως, ύστερα από την κυκλοφορία φωτογραφιών, βίντεο και αναλύσεων από την παρέλαση στην Πιονγιάνγκ, για να κατευνάσουν τα πνεύματα, αναλυτές έσπευσαν να τονίσουν ότι η επίδειξη ισχύος από την πλευρά της Βόρειας Κορέας δεν πρέπει να προκαλέσει υπερβολικές αντιδράσεις. Αρχικά οι πυρηνικές δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει η χώρα δεν έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Κι έπειτα, το ότι επιδεικνύουν έναν πύραυλο σε μία παρέλαση, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο πύραυλος είναι λειτουργικός.

The post Η Βόρεια Κορέα απειλεί τις ΗΠΑ με ένα μεγάλο σόου [εικόνες] appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα