Η «βόμβα» Κοτζιά στα θεμέλια του Μαξίμου

Στην αρχή ο Νίκος Κοτζιάς έκανε χιούμορ: «Κάναμε μια συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και έγινα εγώ πρώην υπουργός» είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν πριν από την έκτακτη σύσκεψη της «Πράττω», της κίνησης-συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ της οποίας προΐσταται ο τέως υπουργός. Μετά όμως άλλαξε τροπάριο.

Βγαίνοντας από τη σύσκεψη, ο κ. Κοτζιάς προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει στη δημοσιότητα την εννέα σελίδων (!) επιστολή

παραίτησής του και άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις τόσο κατά του Πάνου Καμμένου όσο και κατά της ομάδας του Μαξίμου που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «ακατανόητη» την παραίτησή του.

Κι αν η επίθεση στον υπουργό Αμυνας ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, αυτά που ειπώθηκαν κυρίως για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Τζανακόπουλο, προκάλεσαν αίσθηση.

Ηταν ο κ. Τζανακόπουλος που χαρακτήρισε -από τη συχνότητα της ΕΡΤ- «ακατανόητη» την πράξη παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να δώσει τη «γραμμή» και να ακολουθήσουν κι άλλοι (Σκουρλέτης, δημοσιογράφοι κλπ).

«Αυτά δεν τα λέει το Μαξίμου, τα λένε κάποιοι άνθρωποι. Να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου. Σε εννέα σελίδες επιστολή εξηγώ ακριβώς τους λόγους παραίτησής μου. Αν μετά λένε ότι είναι ακατανόητοι οι λόγοι παραίτησης μου, αυτό είναι ακατανόητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. Το μόνο λάθος του είναι ότι αυτά τα λέει ακριβώς το Μαξίμου, ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε και μιλάει εξ ονόματος του Πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια, βάλλοντας εναντίον του κ. Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς είπε πως το υπουργείο Αμυνας δεν διαδραματίζει ρόλο στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του κράτους, αλλά οφείλει να υπερασπίζεται τις επιλογές της διπλωματίας. Τόνισε πως η εξωτερική πολιτική είναι αρμοδιότητα πρωτίστως του Πρωθυπουργού και ακολούθως του υπουργείου Εξωτερικών. Το υπουργό Αμυνας δεν μπορεί να λειτουργεί ως «υπουργείο Εξωτερικών νούμερο δύο», είπε χαρακτηριστικά.

Ποιοι (δεν) παραβρέθηκαν

Για ό,τι έχει σημασία, στην συνεδρίαση της κίνησης «Πράττω», προσήλθε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά (Α’ Πειραιώς) αλλά όχι και ο Νίκος Τόσκας (Β’ Αθηνών και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη) Πληροφορίες που ήθελαν να δίνουν το «παρών» και άλλοι βουλευτές, δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο μεν Γιάννης Καραγιάννης (Ιωαννίνων) βρίσκεται στη Γενεύη στην παγκόσμια διακοινοβουλευτική IPU, ο δε Γιώργος Ντζιμάνης (Κοζάνης) μετέβη στην εκλογική του περιφέρεια. To πώς θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές της κίνησης, αν θα ενεργούν συντεταγμένα, ως η «αριστερή συνείδηση» του Μαξίμου όπως υπονόησε ο κ. Κοτζιάς είναι κάτι που θα αποδειχθεί στην πράξη. Ο ίδιος πάντως, σε μια αυτονόητη δήλωση, είπε ότι στηρίζει την κυβέρνηση.

Κατά τα άλλα ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για «οχετό που έχει ξεχυθεί σε βάρος εμού και της ευθύνης ενός πολιτικού να παραιτείται όταν έχει άλλη γνώμη. Ενώ λέμε να μην είμαστε προσκολλημένοι στις καρέκλες, όταν βλέπουμε έναν να κάνει το καθήκον του υβρίζεται και πίσω από υβριστές υπάρχει ανηθικότητα».

Ο κ. Κοτζιάς προσέθεσε, δίχως να αναφέρεται ευθέως στον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πως στην σημερινή συγκυρία απαιτείται σοβαρότητα κι όχι «τυχοδιωκτισμός».

«Αυτός που ρίχνει λάσπη έχει βρώμικα χέρια»

Σε ό,τι αφορά στα μυστικά κονδύλια υπερασπίστηκε τον εαυτόν επικαλούμενος και τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, αλλά και αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τον Πάνο Καμμένο: «Είμαι ο μόνος που έκανα νόμο να ελέγχονται από Βουλή. Επειδή δεν έχουν δημοκρατική αντίληψη μερικοί ρίχνουν λάσπη. Αυτός που ρίχνει λάσπη όμως έχει βρώμικα χέρια. Επίμονα ζήτησα να επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία , εκνευρίστηκαν μερικοί , είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ή με άλλους από άλλα κόμματα να έρθει πρόταση νόμου και να εξετάσουμε πως έγινε χρήση κονδυλίων από άλλα υπουργεία στα οποία δεν υπάρχει αυτή η δημοκρατική διαδικασία. Είναι αστείο ότι το μόνο υπουργείο έχει έλεγχο, να βρίσκεται σε κριτική από άλλους».

Σε κάθε περίπτωση η πορεία του κ. Κοτζιά είναι προς παρακολούθηση. Το Σάββατο είναι προγραμματισμένη η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον κ. Τσίπρα να παραλαμβάνει από τον κ. Κοτζιά. Τη Δευτέρα ο τέως υπουργός Εξωτερικών θα δώσει ομιλία στο Ηράκλειο, η οποία έχει προαναγγελθεί ως ομιλία που θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό.

The post Η «βόμβα» Κοτζιά στα θεμέλια του Μαξίμου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα