Η «βολική λύση» για ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι

Μολονότι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι αποφεύγουν να κάνουν δημόσια σχόλια και τοποθετήσεις για την μάχη ηγεσίας στη ΝΔ, τα βλέμματα των βουλευτών και των συνεργατών της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη είναι επικεντρωμένα στο ποιος από τους υποψηφίους θα αναλάβει τα ηνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο λόγος είναι απλός και αφορά στο γεγονός ότι θα επηρεάσει και τη δική τους στρατηγική

αφήνοντας ή περιορίζοντας ζωτικό χώρο για να αναπτυχθούν.

Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων ανάμεσα στους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού είναι ότι νικητής πρόκειται να αναδειχθεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αφού όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνουν, κυρίως από τις συχνές συζητήσεις με τους συναδέλφους τους της ΝΔ, συνηγορούν ότι έχει τον πρώτο και καθοριστικό λόγο. Και για ένα ακόμη. Επειδή είναι η πιο «βολική» επιλογή για τη στρατηγική τους.

«Γνωστός» ο Μεϊμαράκης

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρούν, κατ’ αρχάς, ότι η εκλογή του κ. Μεϊμαράκη διατηρεί τη μεταπολιτευτική διαχρονικότητα στην αντιπαράθεση των κομμάτων, η οποία μπορεί κατά περιόδους να ήταν σφοδρή και σε προσωπική βάση (π.χ η αντιπαλότητα του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη), όμως δεν ξέφυγε ποτέ από το δημοκρατικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης. «Ξέρεις ποιος είναι και τι αντίπαλος είναι», ανέφερε στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά.

Επίσης εκτιμάται ότι με τον κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία, η ενότητα της ΝΔ είναι περισσότερο διασφαλισμένη από ενδεχόμενη διάσπαση και σαφώς πιο οριοθετημένος ο συνολικός πολιτικός χάρτης.

Αντιθέτως τυχόν επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται κακή εξέλιξη αφού έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στον κεντρώο χώρο κι άρα να περιορίσει σημαντικά το ακροατήριο στο απευθύνεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ είναι γνωστό ότι δυνάμεις στο εσωτερικό του δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι μία προοπτική σύμπλευσης με μια φιλελεύθερη ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, ενδεχόμενη επικράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα δημιουργεί αχαρτογράφητα νερά γιατί αφενός δεν αποκλείεται η πιθανότητα διάσπασης και η δημιουργία ενός φιλελεύθερου κόμματος και αφετέρου γιατί η δεξιόστροφη πορεία που θα πάρει η ΝΔ θα δυσκολέψει κατά πολύ τη συνεννόηση αφού στο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τα αντιδεξιά αντανακλαστικά παραμένουν ισχυρά.

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις σε περίπτωση που ηγηθεί της ΝΔ, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οι ανελαστικές μνημονιακές θέσεις που διατυπώνει είναι απορριπτέες από όλες τις πλευρές στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η κρυφή ευκαιρία

Όσον αφορά στο Ποτάμι οι εκτιμήσεις είναι κατά κάποιο τρόπο ανάλογες. Όμως καταγράφονται ορισμένες ιδιαίτερης σημασίας επισημάνσεις.

Κατ’ αρχάς, στο Ποτάμι για την νίκη Μεϊμαράκη, λένε: «Ούτε κρύο,ούτε ζέστη». «Θα είναι μία από τα ίδια και δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα», θεωρούν βουλευτές του Ποταμιού που συμμερίζονται την άποψη ότι δύσκολα θα αναπτυχθούν διασπαστικές κινήσεις και η δημιουργία νέων κομμάτων στο ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο ενώ θεωρούν πως αν γίνουν τέτοιες απόπειρες δεν θα μακροημερεύσουν. Υπό μία έννοια μπορεί να επωφεληθεί το Ποτάμι εφόσον θα στραφούν σ΄ αυτό απογοητευμένα δεξιά φιλελεύθερα κοινωνικά στρώματα, καθώς το ίδιο εμπεριέχει ήδη παρόμοια χαρακτηριστικά.

«Θα είμαστε χαμένοι, αν επικρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», υποστηρίζουν ορισμένοι βουλευτές του Ποταμιού καθώς ένα σημαντικό του κομμάτι θα στραφεί προς τη νέα ηγεσία της ΝΔ και εκ των πραγμάτων η ενότητά του θα δοκιμαστεί σκληρά.

Αν και φαντάζει εκ πρώτης όψεως ευνοϊκή η ανάδειξη στη ηγεσία του Απόστολου Τζιτζικώστα ή του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς η συντηρητικοποίηση της ΝΔ που θα προκύψει, θα δώσει τη δυνατότητα στο «εκσυγχρονιστικό» Ποτάμι, να αναβαθμισθεί στο μεταρρυθμιστικό πόλο του πολιτικού συστήματος, εν τούτοις ο φόβος να προκύψουν συνθήκες διάσπασης και συγκρότησης άλλου κόμματος, προς το Κέντρο, γεννά δεύτερες σκέψεις καθιστώντας συνθετότερες τις εξελίξεις.

Χωρίς λοιπόν να εκδηλώνονται δημόσια, η προσοχή στη Χαριλάου Τρικούπη και τη Σεβαστουπόλεως είναι επικεντρωμένη στη λεωφόρο Συγγρού και αυξημένο το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της κάλπης στη ΝΔ

The post Η «βολική λύση» για ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα