Η συζήτηση για την «υπαρξιακή κρίση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Είναι μια κρίσιμη και κατ’ αυτόν τον τρόπο ιστορική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου. Η ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ενωσης, ξεκίνησε στις 10π.μ. (ώρα Ελλάδος) και ήδη ο Guardian είχε κάνει λόγο για μια συνεδρίαση στην οποία θα κυριαρχούσε η φράση «υπαρξιακή κρίση» για την ΕΕ. Βλέπετε αυτή η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν και η συζήτηση που την ακολουθεί – είναι μια ευκαιρία για τους ευρωβουλευτές να ελέγξουν το έργο της Επιτροπής και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των

μελλοντικών προκλήσεων – έτυχε να γίνει στον απόηχο του σοκ του Brexit, εν μέσω προσφυγικής κρίσης και τρομοκρατίας, αλλά και με τους πολίτες να αναζητούν ποιο είναι πια το «ευρωπαϊκό όνειρο» το οποίο μοιάζει να έχει χαθεί κάπου στην πορεία.

Τη συζήτηση όντως άνοιξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος στην ομιλία του έκανε απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και έθεσε τους στόχους για το επόμενο έτος. Η ομιλία ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά, όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «η Ιστορία δεν θα θυμάται εμάς, αλλά τα λάθη μας».

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι αποστροφές της ομιλίας του που αφορούσαν στην ενίσχυση του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ», με διπλασιασμό της χρηματοδότησης του Ταμείου Επενδύσεων στα 480 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017. Το ποσό θα φτάσει τα 630 δισ. ευρώ το 2022!

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου (REUTERS/Vincent Kessler)

Στα σχέδια του κ. Γιούνκερ περιλαμβάνονται επίσης η δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα ενισχύει την Αμυνα της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, είναι το στοίχημα για την Ενωση. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την ενίσχυση των διαδικασιών για την προώθηση των προγραμμάτων εγγύησης της απασχόλησης των νέων. Το εντυπωσιακότερο είναι ότι είπε πως σε βάθος χρόνου, θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την εγγύηση κοινού εισοδήματος στα κράτη-μέλη (δηλαδή να μην υπάρχουν μισθολογικές διαφορές κατά αντιστοιχία επαγγελμάτων μεταξύ των χωρών).

Τα βασικά σημεία της ομιλίας«Η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας πως η ανεργία -παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών- παραμένει ισχυρή.Υπογράμμισε τη σημασία δημοσιονομικής σταθερότητας, επιμένοντας ότι παράλληλα πρέπει να υπάρχει ευελιξία ώστε να μην εμποδίζεται η ανάπτυξη.Όσον αφορά το Brexit, τόνισε ότι σέβεται την απόφαση των Βρετανών ωστόσο με την αποχώρηση της Βρετανίας «δεν τίθεται σε κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση».Επανέλαβε, όσον αφορά τη μελλοντική σχέση Λονδίνου και ΕΕ, ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά συνδέεται με την ελευθερία μετακίνησης προσώπων: «Δεν θα υπάρξει α λα καρτ ενιαία αγορά» υπογράμμισε.Χρειάζεται αποφασιστική απάντηση στις δυνάμεις του λαϊκισμού που αναπτύσσονται στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την ομιλία Γιούνκερ ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία προσπαθούν να θέσουν τις δικές τους προτεραιότητες και να ασκήσουν τη κριτική τους στο έργο της Επιτροπής.

Η επίσημη σελίδα της εκδήλωσης

Παρακολουθήστε την ομιλία Γιουνκέρ και τη συζήτηση

The post Η συζήτηση για την «υπαρξιακή κρίση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα