Ο Σνόουντεν ζητά χάρη από τον Ομπάμα [βίντεο]

Ο Μπαράκ Ομπάμα ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Εντουαρντ Σνόυντεν. Ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) δείχνει να έχει εναποθέσει στον αμερικανό πρόεδρο τις (τελευταίες) ελπίδες του να επιστρέψει στις ΗΠΑ – ζει αυτοεξόριστος στη Μόσχα. Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian την Τρίτη, κάλεσε τον κ. Ομπάμα να

του απονείμει χάρη, πριν λήξει η θητεία του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017.

Το επιχείρημά του είναι κατά βάση ηθικό: οι αποκαλύψεις που έκανε το 2013 για το σύστημα μαζικής παρακολούθησης εξέθεσαν την υπηρεσία όπου εργαζόταν αλλά ωφέλησαν τη χώρα του. Ο Σνόουντεν κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να δει τις αποκαλύψεις υπό αυτή την ηθική σκοπιά. «Είναι σαφές ότι από το 2013 οι νόμοι στη χώρα μας έχουν αλλάξει. Το Κογκρέσο, τα δικαστήρια και ο πρόεδρος, όλος ο κόσμος άλλαξε την πολιτική του μετά από αυτές τις αποκαλύψεις. Παράλληλα, δεν υπήρξε ποτέ καμία απόδειξη ότι κάποιος πληγώθηκε» δήλωσε ο ίδιος στην κάμερα.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό που ζητά ο Σνόουντεν είναι μάλλον απίθανο, αλλά ο ίδιος έχει λόγο να ελπίζει στον κ. Ομπάμα ο οποίος πριν μετακομίσει στον Λευκό Οίκο εργαζόταν ως δικηγόρος και είχε μία ευαισθησία με την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων. Αλλωστε, τον περασμένο Μάιο, ο πρώην γενικός εισαγγελέας του προέδρου, Ερικ Χόλντερ, δήλωσε ρητά ότι ο Σνόουντεν είχε πραγματοποιήσει μία υπηρεσία προς το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, τον Ιούλιο η σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για θέματα ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Λάιζα Μόνακο, απέρριψε το ενδεχόμενο να τεθεί η υπόθεση του Σνόουντεν στο αρχείο, τονίζοντας ότι εκείνος θα πρέπει να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να δικαστεί και «όχι να κρύβεται πίσω από ένα αυταρχικό καθεστώς (το Κρεμλίνο)».

Ο ίδιος κατηγορείται για την κλοπή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της υπηρεσίας και για κατασκοπεία. Υπό αυτό το πρίσμα, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 30 ετών αν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Κι όμως, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο που τον στηρίζουν. Μόνο στο Twitter, 2,3 εκατ. ακόλουθοι του παραχωρούν μία τεράστια πλατφόρμα όπου μπορεί να συνεχίζει να σχολιάζει και να επικρίνει τα κέντρα εξουσίας. Ο ίδιος συνεργάζεται και με δημοσιογράφους, ενώ δεν είναι περιορισμένος στη Μόσχα, μπορεί να ταξιδεύει σε ολόκληρη τη Ρωσία. Εχει δεχθεί και επισκέψεις από την οικογένειά του η οποία παραμένει στις ΗΠΑ. Αλλά ο ίδιος θέλει διακαώς να επιστρέψει στην πατρίδα του. Στο βίντεο εμφανίζεται χαλαρωμένος και σίγουρος για τον εαυτό του. «Στο πέρασμα του χρόνου, νομίζω ότι θα καταλήξω σπίτι», είπε.

Σε αυτό ελπίζει και ο σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, ο οποίος υπογράφει την ταινία «Snowden», η οποία έκανε πρεμιέρα στο Τορόντο το περασμένο Σάββατο. Ο Σνόουντεν είδε την ταινία που τον αφορά. Του άρεσε το γεγονός ότι με την παραγωγή θα επανέλθει το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Αλλά αισθάνεται άβολα όταν κάποιος άλλος διηγείται την ιστορία του. Ε ναι, έχει ακούσει τα πάντα. Κάποιοι τον έχουν παρουσιάσει ως κατάσκοπο της Κίνας, άλλοι ακόμη στηρίζουν ότι εργάζεται για τους Ρώσους, ενώ τον Αύγουστο ένα tweet ανακοίνωσε τον θάνατό του! Οχι, ζει και θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

The reports of my death are greatly exaggerated. pic.twitter.com/ZgIkapmcOC

Edward Snowden (@Snowden) August 15, 2016

The post Ο Σνόουντεν ζητά χάρη από τον Ομπάμα [βίντεο] appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα