Η Μέρκελ προτιμά Γερμανό στο τιμόνι της Κομισιόν αντί για την ΕΚΤ

Η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να προτιμά πλέον έναν Γερμανό στην ηγεσία της Κομισιόν αντί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που αποκαλύπτει αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή στάσης από την καγκελάριο.

Σε άρθρο με τίτλο «Η νέα προτεραιότητα της Merkel», η εφημερίδα επισημαίνει ότι σε

πρόσφατη συνάντηση για εμπιστευτικές συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει καθήκοντα, στην περίπτωση που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον προτείνει για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ.

Η Handelsblat γράφει πάντως ότι είναι αμφίβολο εάν η Μέρκελ θα δώσει μάχη για το πόστο του προέδρου της ΕΚΤ, μολονότι η κυβέρνησή της επανειλημμένα είχε αφήσει την εντύπωση ότι θα προωθήσει ένα τέτοιο σχέδιο με τον Βάιντμαν.

Προφανώς ο στόχος της καγκελαρίου έχει αλλάξει, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. «Η ΕΚΤ δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Μέρκελ, αλλά αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε υψηλά ιστάμενος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι η θέση του προέδρου της Κομισιόν έχει μεγαλύτερο πολιτικό βάρος από τη θέση στην ΕΚΤ. Επιπρόσθετα, θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας η υποψηφιότητα για τη θέση στις Βρυξέλλες, παρά το να προταθεί ο Βάιντμαν για την ΕΚΤ, καθώς ο τελευταίος θεωρείται «γεράκι» της νομισματικής πολιτικής και είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν κυκλοφορούν πολλά ονόματα Γερμανών, όπως του υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγερ (CDU) και του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέρνερ (CSU).

Η καγκελαρία και η Bundesbank δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι λήγει το 2019, ενώ μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου θα πρέπει να αντικατασταθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

The post Η Μέρκελ προτιμά Γερμανό στο τιμόνι της Κομισιόν αντί για την ΕΚΤ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα