Η Μέι «δίστασε» να πάρει την απόφαση για πρόωρες εκλογές

Δεν είναι δείγμα οπορτουνισμού η απόφασή της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, στις 8 Ιουνίου. Για αυτό θέλει να μας πείσει η Τερέζα Μέι. Μια ημέρα μετά την αναγγελία προσφυγής στις κάλπες, η πρωθυπουργός της Βρετανίας επιχείρησε να αντικρούσει τα επιχειρήματα των επικριτών της και τόνισε ότι έφτασε σε αυτήν την αιφνιδιαστική επιλογή «αναγκαστικά και διστακτικά».

«Κανένας πολιτικός δεν θέλει εκλογές μόνο και μόνο για να κάνει

εκλογές. Θέλω να λαμβάνω τις σωστές αποφάσεις για το απώτερο μέλλον της χώρας», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός σε συνέντευξή της στο BBC το πρωί της Τετάρτης.

Η ίδια, η οποία το περασμένο καλοκαίρι τόνιζε επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν εκλογές στις 8 Ιουνίου. Κάποιες εφημερίδες, όπως η «λαϊκή» Daily Mail, περιέγραψαν μία επιθετική απόφαση για τη «συντριβή των σαμποτέρ» του Brexit.

Απαντώντας στην επίμονη ερώτηση για το κατά πόσο η απόφασή της αποτελεί κίνηση πολιτικού οπορτουνισμού που υπαγορεύεται από κομματικό και όχι εθνικό συμφέρον, η κυρία Μέι τόνισε ότι άλλαξε γνώμη με διστακτικότητα, αφού έπειτα από πολλή σκέψη έκρινε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι προς το συμφέρον της χώρας αυτή τη στιγμή.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η μεγάλη διαφορά του κόμματός της από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις δεν αποκλείει το ρίσκο που συνοδεύει κάθε εκλογική διαδικασία, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι ζητώντας τη λαϊκή εντολή δεν ζητεί «λευκή επιταγή» από το λαό, αλλά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Wednesday's Mail: "Crush the saboteurs" (via @hendopolis) #tomorrowspaperstoday pic.twitter.com/fSAsrOD1EN

BBC News (UK) (@BBCNews) April 18, 2017

Η βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εκλογές θα ενισχύσουν τη θέση της ενόψει των διαπραγματεύσεων για το «διαζύγιο» της Βρετανία με την ΕΕ, αλλά απέφυγε να διασαφηνίσει κατά πόσο θέλει τη λαϊκή εντολή για να έχει μεγαλύτερο περιθώριο συμβιβασμών με τους Ευρωπαίους. Πάντως τόνισε ότι οι εκλογές θα αφαιρέσουν την πίεση της ολοκλήρωσης των συμφωνιών για το Brexit πριν από τις επόμενες εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για το 2020. Επί του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θέλει τη μείωση της μετανάστευσης σε «βιώσιμα επίπεδα».

Η ίδια αναμένεται να καταθέσει την πρότασή της προς ψήφιση στη Βουλή, σήμερα Τετάρτη. Βάσει του ισχύοντος νόμου, η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από τα 2/3 των 650 βουλευτών της Βουλής των Κοινοτήτων, περιλαμβανομένων των κενών εδρών. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται 434 ψήφους για να προκηρύξει επίσημα τις εκλογές. Εφόσον υπερψηφιστεί, το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί 25 εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, δηλαδή την 3η Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, η κυρία Μέι ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι «να βγαίνεις στον δρόμο, να χτυπάς πόρτες και να συνομιλείς με τους ψηφοφόρους».

The post Η Μέι «δίστασε» να πάρει την απόφαση για πρόωρες εκλογές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα