Η «Λατρεία των μάγων» εκτίθεται και πάλι στη Φλωρεντία

Το 2011, το μεγάλο αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ξεκρεμάστηκε από τον τοίχο της Πινακοθήκης Ουφίτσι με προορισμό το Opificio delle pietre dure (Εργαστήριο ημιπολύτιμων λίθων), το τμήμα δηλαδή των Μουσείων της Φλωρεντίας το οποίο αναλαμβάνει τη συντήρηση των έργων τέχνης που εκτίθενται στα μουσεία.

Η «Λατρεία των Μάγων» φιλοτεχνήθηκε τα χρόνια 1481-82 για τον ναό San Donato a Scopeto στη Φλωρεντία. Η αρχική ανάθεση έγινε από τους μοναχούς στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, το 1481 αλλά εκείνος αναχώρησε το 1482 για το Μιλάνο και τον άφησε ημιτελή. Εν συνεχεία οι μοναχοί

ανέθεσαν στον Φίλιπο Λίπι την ολοκλήρωση του έργου αλλά εκείνος ζωγράφισε εξαρχής έναν άλλο πίνακα, ο οποίος θα υποκαθιστούσε τη «Λατρεία» του ντα Βίντσι. Η «Λατρεία» του Λίπι ολοκληρώθηκε το 1496. Αυτό το έργο βρίσκεται επίσης στην Πινακοθήκη Ουφίτσι.

Η «Λατρεία» του Λίπι ολοκληρώθηκε το 1496 προς αντικατάστασιν της ημιτελούς «Λατρείας» του ντα Βίντσι

Πάντως ήδη από το 1488 και ο Ντομένικο Γκιρλαντάιο είχε ζωγραφίσει ένα ξεχωριστό έργο, ως συνέχεια της «Λατρείας» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Τελικά το πρώτο, απ΄όλα, του ντα Βίντσι, μπήκε ημιτελές στην Πινακοθήκη Ουφίτσι το 1670.

Οι μοναχοί του ναού San Donato a Scopeto στη Φλωρεντία είχαν αναθέσει στον ντα Βίντσι το έργο «Λατρεία των Μάγων» το 1841

Και το 2011 πήγε για μια γερή συντήρηση, διότι τα φθαρμένα σημεία ήταν πολλά και έχριζαν ιδιαίτερης φροντίδας. Πεντέμισι ολόκληρα χρόνια απαιτήθηκαν για να ολοκληρωθεί αυτή η φροντίδα. Και ολοκληρώθηκε. Οσοι έχουν δει τον πίνακα αυτές τις μέρες μένουν με το στόμα ανοιχτό. Πρόκειται για ένα αριστούργημα που λάμπει από μεγαλείο.

Από τις 28 Μαρτίου λοιπόν, έως τις 24 Σεπτεμβρίου, προς τιμήν της επιστροφής της «Λατρείας των Μάγων» του Λεονάρντο Νταβίντσι στο κοινό, η Πινακοθήκη Ουφίτσι, οργανώνει ειδική έκθεση με θέμα: «Ο μαγικός κόσμος του Λεονάρντο ντα Βίντσι: Η Λατρεία των Μάγων, υπό συντήρηση».

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο ίδιος ο διευθυντής της Πινακοθήκης, Εϊκε Σμιντ σε συνεργασία με το κέντρο συντήρησης των Μουσείων της Φλωρεντίας Opificio delle pietre dure. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα στάδια και τα προβλήματα συντήρησης αυτού του μοναδικού έργου. Μαζί με το έργο του ντα Βίντσι, εκτίθεται και η «Λατρεία» του Λίπι.

The post Η «Λατρεία των μάγων» εκτίθεται και πάλι στη Φλωρεντία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα