Υπάρχουν τζιχαντιστές στα κέντρα φιλοξενίας;

Κινήσεις για την αντιμετώπιση μίας πιθανής νέας αύξησης των μεταναστευτικών ροών κάνει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα ενημερώνει και την Ευρώπη για τον συντονισμό της διαχείρισης.

Το ενδιαφέρον από κυβερνητικής πλευράς επικεντρώνεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου ήδη ζουν σε hot spot περί τους 10.500 πρόσφυγες και μετανάστες σε χώρους με δυναμικότητα 7.500 ανθρώπων. Ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, όπως προκύπτει και από δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα είναι να δημιουργηθούν καινούργια camp στην ηπειρωτική Ελλάδα,

κάτι που θα ανακουφίσει τις υποδομές στα νησιά.

Επιπλέον, εξετάζονται τρόποι διαχείρισης των ροών που αυξάνονται μεν από τα μέσα Ιουλίου, αλλά παραμένουν σε επίπεδα που κατά την κυβέρνηση είναι διαχειρίσιμα.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει ότι κλιμάκιο της Europol αναμένεται να έλθει στην Ελλάδα στις 20 Αυγούστου για να ερευνήσει το ενδεχόμενο στα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα να υπάρχουν και άτομα ύποπτα για εμπλοκή με τον ISIS. Από την ελληνική πλευρά θα μετέχουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, στελέχη της αντιτρομοκρατικής, αλλά και από την ΕΥΠ.

«Οι φόβοι ριζοσπαστικοποίησης των διαμενόντων στα hot spots είναι υπαρκτοί», ανέφεραν αρμόδιοι στην εφημερίδα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και των ελληνικών αρχών για το ενδεχόμενο η χώρα μας να γίνει και πάλι είσοδος τζιχαντιστών που σκοπό έχουν να αιματοκυλίσουν την Ευρώπη – όπως είχε συμβεί με τον πυρήνα των επιθέσεων στο Παρίσι πέρυσι τον Νοεέμβριο.

Από την πλευρά του Το Θέμα σημειώνει ότι από τότε που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου, και ενώ μέχρι τότε οι ροές ήταν σχεδόν μηδενικές, όλο και περισσότεροι μετανάστες φτάνουν στα νησιά από τα τουρκικά παράλια. Προσθέτει ότι αυτή η αύξηση σε συνδυασμό με την τεταμένη κατάσταση σε πολλά hot spot αλλά και τις πιέσεις της Τουρκίας για το θέμα της βίζας φτιάχνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Μας κάνουν Τουρκία» αναφέρει ότι μόλις καταρρεύσει η συμφωνία Τουρκίας και ΕΕ, το σχέδιο είναι η δημιουργία μόνιμων δομών για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.

Σε ρεπορτάζ από το hot spot της Χίου (επισήμως ονομάζονται Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) Το Βήμα μεταφέρει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί. Από την μία πλευρά, πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε κοντέινερ όπου τα περιστατικά εντάσεων για το φαγητό και για άλλους λόγους είναι συχνά. Το κέντρο είναι κλειστό και δεν μπορούν να φύγουν χωρίς άδεια, στην πράξη όμως κινούνται έξω από αυτό μάλλον ελεύθερα. Από τις αιτήσεις ασύλου περίπου δύο στις τρεις απορρίπτονται, αναφέρει το δημοσίευμα. Ανησυχητικές, ακόμη, είναι οι προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής να αποτρέψουν κάποια περιστατικά κλοπών προσφεύγοντας οργανώνοντας «επιτροπές κατοίκων»

Ψυχραιμία ζητά ο Μουζάλας

Χθες Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο τις προσφυγικές ροές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την αύξηση των προσφυγικών ροών, χρειάζεται όμως «καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, ισχύει». Πρόσθεσε δε πως «όταν με 100 την ημέρα μας πιάνει τέτοιος πανικός, σημαίνει ότι η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια πολύ καλή συμφωνία, παρ’ ότι χλευαστήκαμε όταν ήρθαμε με αυτή τη συμφωνία. Και σημαίνει ότι έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας και δεν εννοώ μόνο σαν κυβέρνηση. Εννοώ και σαν Ελληνες, ώστε έχουμε ήδη ξεχάσει ότι πέρυσι τέτοια εποχή, ο μέσος, καθημερινός όρος των αφίξεων ήταν 5000- 8000 άνθρωποι την ημέρα».

Είπε ακόμη ότι στα νησιά υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που κρίθηκαν από τις επιτροπές ασύλου και προσφύγων μη επιστρέψιμοι στην Τουρκία και διευκρίνισε ότι «αυτοί θα μεταφερθούν σε καινούρια camp που φτιάχνουμε στην ενδοχώρα. Αυτό αυτόματα θα φέρει μία ανακούφιση στα νησιά». Σε άλλες δηλώσεις του είχε διευκρινίσει ότι ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία camp μικρών πληθυσμών μοιρασμένων σε όλη την Ελλάδα ενώ «αν χρειαστεί» θα μεταφερθούν στην Κρήτη 2.000 άτομα «το νωρίτερο Νοέμβριο-Δεκέμβριο».

The post Υπάρχουν τζιχαντιστές στα κέντρα φιλοξενίας; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα