Η «κληρονομιά» του Λεωνίδα για την Κεντροαριστερά

Σε εκδήλωση για την ανάγκη άμεσης συγκρότησης της Κεντροαριστεράς ως Προοδευτικής Συμμαχίας εξελίχθηκε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΣΗΕΑ, η παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου Αλίκης Χατζή «Λεωνίδας Κύρκος. Η τελευταία μάχη» (Επίκεντρο).

Δεν ήταν μόνο το ακροατήριο από ηγετικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, παλιούς συνεργάτες και συνοδοιπόρους στην Ανανεωτική Αριστερά του ιστορικού

της ηγέτη, που γέμισαν την αίθουσα.

Ηταν οι παρεμβάσεις της Φώφης Γεννηματά, του Πέτρου Κουναλάκη, του δημοσιογράφου Ηλία Κανέλη και ασφαλώς της συγγραφέως, για τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης με τη σύμπραξη των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς – πολιτική επιδίωξη του Λεωνίδα Κύρκου μέχρι το τέλος της ζωής του, όπως αναφέρεται στο βιβλίο. Το πώς δηλαδή θα συνεργαστούν ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς.

Η κυρία Γεννηματά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι όλοι στην Κεντροαριστερά «…έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να το κάνουμε πράξη. Ο,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Το δήθεν νέο, ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεθώριασε μέσα στον λαϊκισμό, την ανικανότητα και τα ψέματα».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται όλες οι δυνάμεις που κινούνται στον χώρο να σηκώσουν το γάντι επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν αντέχει να δει ξανά το δίπολο της Δεξιάς που δεν αλλάζει και της «δήθεν» Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ίδια, η συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς «θα πρέπει να έχει το χαρακτήρα προοδευτικής συμμαχίας και να αφορά το κίνημα εκείνων που άφησαν τον καναπέ και τη βολή τους και βγήκαν στους δρόμους και πως δεν μπορεί άλλο να ομφαλοσκοπεί εγκλωβισμένη ανάμεσα σε στείρες αντιπαραθέσεις, εγωισμούς, ελιτίστικες αντιλήψεις, προσωπικές στρατηγικές και ενοχικά σύνδρομα».

«Δεν πρέπει να φοβηθούμε, είναι ώρα να τολμήσουμε να πάμε μαζί» πρόσθεσε, προϊδεάζοντας για υπερβάσεις σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο.

Η Φώφη Γεννηματά με τον Πέτρο Κουναλάκη στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Λεωνίδα Κύρκο

Για τον Λεωνίδα Κύρκο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως τον είχε γνωρίσει από μικρή ηλικία προσθέτοντας ότι «δεν αποτελεί αποκλειστική κληρονομιά» της κομματικά οργανωμένης Ανανεωτικής Αριστεράς. «Ανήκει», τόνισε η κυρία Γεννηματά, «στην πολιτική και πνευματική κληρονομιά όλων των δημοκρατών, αριστερών, σοσιαλιστών, σοσιαλδημοκρατών, όλων των προοδευτικών πολιτών της χώρας. Απεχθανόταν τη βία στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και ότι μιλούσε υπέρ μιας πολιτικής με ανθρώπινο πρόσωπο». Επεσήμανε ακόμα, μια συγκεκριμένη αναφορά από το βιβλίο όπου ο ιστορικός ηγέτης της Ανανεωτικής Αριστεράς είχε χαρακτηρίσει ως «λάθος της ζωής του» την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Για τον Κύρκο μίλησε με συγκίνηση ο επι 50 χρόνια συνοδοιπόρος του στην ΕΔΑ, στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στην ΕΑΡ και στον Συνασπισμό, Πέτρος Κουναλάκης, κάνοντας αναφορά σε προσωπικά γεγονότα που έζησε μαζί με του. Υπογράμμισε ότι όλη η πολιτική δράση του ήταν να συνεργαστούν το ΠΑΣΟΚ και η Ανανεωτική Αριστερά και απευθυνόμενος στην κυρία Γεννηματά είπε πως «σήμερα οι προσπάθειες θα πρέπει να ξεκινήσουν εξαρχής κι ας θυσιαστούν οι προσωπικές επιδιώξεις. Πρόκειται για τη χώρα», τόνισε. Η συγγραφέας Αλίκη Χατζή τόνισε από την πλευρά της ότι το βιβλίο το έγραψε εκπληρώνοντας προτροπή του Λεωνίδα Κύρκου να ειπωθούν τα πάντα.

Η εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ την Τρίτη, όπως αυτή εξελίχθηκε, ήταν μία μόνο από τις πολλές που γίνονται αυτήν την περίοδο που οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά είναι ιδιαίτερα έντονες. Ο συμβολισμός βέβαια, της παρουσίας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε μια εκδήλωση για την πλέον εμβληματική μορφή της Ανανεωτικής Αριστεράς στη χώρα μας – και ενός ανθρώπου με διακριτά χαρακτηριστικά από τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ – είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Αλλά και πάλι, όπως είπαμε, δεν είναι η μόνη εκδήλωση.

Mε φόντο την πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ το Σαββατοκύριακο 27-28 Φεβρουαρίου, η Αγίου Κωνσταντίνου διοργανώνει την Πέμπτη, στις 18.30 στο ξενοδοχείο Τιτάνια, ημερίδα για την οικονομία, με θέμα: «Το 2016 έτος σύγκλισης ή απόκλισης από την Ευρώπη;». Στον κατάλογο των ομιλητών συμπεριλαμβάνονται ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ, η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και «φίλη» του Ποταμιού Αννυ Ποδηματά καθώς και οι πανεπιστημιακοί Γιάννης Τσαμουργκέλης και Γιάννης Καλογήρου, ο οποίος είναι και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται την επόμενη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, η συζήτηση που διοργανώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο Αργος με θέμα: «Η Ελλάδα σε κρίση – Προοδευτικές απαντήσεις». Θα μιλήσουν τρεις πολιτικοί από τρία διαφορετικά κόμματα του χώρου: Ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης και ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Φίλιππος Σαχινίδης, που έχει παραμείνει στο ΚΙΔΗΣΟ. Τη συζήτηση θα διευθύνει ο δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Και όλα αυτά ενώ στα τέλη του μήνα, 26, 27, 28 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει το συνέδριο του Ποταμιού. Ευρωβουλευτής του οποίου είναι ο Μίλτος Κύρκος…

The post Η «κληρονομιά» του Λεωνίδα για την Κεντροαριστερά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα