«Αν γίνονταν εκλογές εμείς θα τις κερδίζαμε πάλι»

Αντίθετος με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό περί πρόωρων εκλογών, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, απέρριψε τις εικασίες για προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, επισήμανε πως αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, «εμείς θα κερδίζαμε πάλι τις εκλογές». Κατά τον κ. Σταθάκη η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία δεν κινδυνεύει, καθώς θεωρεί πως θα ξεπεραστεί η θύελλα που έχει ξεσπάσει με τους αγρότες και τους ελεύθερους

επαγγελματίες που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό.

«Θα υπάρξει διάλογος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και ως εκ τούτου η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα παραμείνει αλώβητη. Δεν βλέπω κανένα σενάριο πολιτικής αστάθειας».

Κατά τον υπουργό, μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης από την πλευρά των Θεσμών, θα επιστρέψει στην αγορά η θετική ψυχολογία και η οικονομία θα ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ και οι επενδυτές που είδαν τα χρήματά τους να εξανεμίζονται λόγω της πτώσης του Χρηματιστηρίου, πολύ σύντομα θα ανακτήσουν μέρος των απωλειών τους.

«Εκείνοι που επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από ένα βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον μετά το τέλος της αναθεώρησης. Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το κανονιστικό πλαίσιο είναι επαρκές και μπορούν να λάβουν όλη τη βοήθεια που χρειάζονται από τις εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτό τον τομέα».

Διάγραμμα που δείχνει την πτώση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών το τελευταίο διάστημα (Bloomberg)

Για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε στη συνέντευξη ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τους εκπροσώπους της Τρόικας. Τη στιγμή που οι τεχνοκράτες των Θεσμών ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και τη μεταφορά των μην εξυπηρετούμενων δανείων σε hedge funds, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως αυτές οι πωλήσεις πρέπει να είναι μετρημένες και αν υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής.

Αναφέρει ο κ. Σταθάκης: «Η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τους περιορισμούς σχετικά με την πώληση των εν λόγω δανείων. Η θέση μας είναι ότι ήδη έχει ανοίξει η αγορά κατά 50%. Αυτό που θέλουμε είναι μια μακρά μεταβατική περίοδο για τις ευαίσθητες κατηγορίες, όπως είναι στεγαστικά δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια και τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Οπως αναφέρει το άρθρο, η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση σύγκρουσης με τους πιστωτές της, κάτι που έχει παγώσει την αναθεώρηση του προγράμματος. Κατά τον κ. Σταθάκη: «Εχουμε κάποιες διαφορετικές απόψεις, αλλά βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις».

The post «Αν γίνονταν εκλογές εμείς θα τις κερδίζαμε πάλι» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα