Η φαρσοκωμωδία περί δραχμής «made in Russia»

Η αποκάλυψη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ περί αιτήματος της κυβέρνησης Τσίπρα προς τη Μόσχα για εκτύπωση δραχμών, όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο των δημοσιογράφων της εφημερίδας Le Monde «Un président ne devrait pas dire ça» (Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά), προκάλεσε κύμα γέλωτος παγκοσμίως.

Σύμφωνα πάντα με το νέο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε, ο Ολάντ αποκάλυψε στους δημοσιογράφους (Gérard Davet και Fabrice Lhomme) πως ο Πούτιν

του εκμυστηρεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να εκτυπωθούν δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν υπάρχουν στη χώρα μας εκτυπωτικά μηχανήματα. Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αμέσως έσπευσαν να παριστάνουν τους κήνσορες κάνοντας λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης, προκάλεσε όντως σάλο.

Ωστόσο, για μας, που όπως και να το κάνουμε δεν έχουμε την αντίληψη των κάθε λογής εκπροσώπων Τύπου της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, μας φάνηκε ένα φαιδρότατο θέατρο του παραλόγου.

Η λογική του «ο Τσίπρας λέει στον Πούτιν που ο Πούτιν λέει στον Ολάντ και ο Ολάντ στους δημοσιογράφους», με βάση τα δεδομένα αποτελεί αποκύημα φαντασίας για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, τόσο από την πλευρά του Ρώσου προέδρου όσο και από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, διαψεύδεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα, ούτε καν για οικονομική βοήθεια.

Δεύτερον, αν λάβουμε υπ’ όψιν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο υπεβλήθη το περιβόητο αίτημα εκτύπωσης δραχμών, αυτό συνέβη μια μέρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Τότε στο Μέγαρο Μαξίμου, λάμβανε χώρα η πολύωρη διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου εκεί σύσσωμοι συναίνεσαν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τη μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Άλλωστε, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που βρισκόταν εκεί ως υπουργός Περιβάλλοντος, ναι μεν δήλωσε πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, όμως διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι αναφορά για δραχμή δεν υπήρξε διότι ο Τσίπρας είχε αποφασίσει τι θα πράξει.

Τρίτον, η όλη ιστορία μυρίζει απίστευτο φιάσκο καθώς ο ίδιος ο Τσίπρας αλλά και οι ανώτεροι σύμβουλοί του επί των Οικονομικών, δεν είχαν εκφραστεί, ποτέ μα ποτέ, υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όσοι ήταν υποστηρικτές του εθνικού νομίσματος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχοντα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αποχώρησαν ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης, τασσόταν υπέρ ενός σχεδίου με παράλληλο-διπλό νόμισμα. Τα γνωστά IOU, όπως θυμόμαστε καλά.

Συνεπώς, μάλλον δεν τέθηκε ζήτημα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή γιατί το κυβερνητικό επιτελείο αφενός είχε ήδη προαποφασίσει τις κινήσεις του και αφετέρου δεν το επιζητούσε ‒ παρά μόνο κάποιες μειοψηφικές τάσεις του που έλεγαν πως το «ευρώ δεν είναι φετίχ». Αυτά περί δραχμών και άλλων τραγελαφικών σκηνικών. Τελικά, ποιος κοροϊδεύει ποιον;

The post Η φαρσοκωμωδία περί δραχμής «made in Russia» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα