Η επικίνδυνη βλακεία του Σπαλιάρα

Η αλήθεια είναι έχουμε ακούσει κι αν έχουμε ακούσει βλακείες. Ακούσαμε και μια ακόμα: «Σκεφτόμουν ότι οι λαθρομετανάστες είναι πιο τυχεροί σε σχέση μ’ εμάς κι αυτό που ζούσαμε», ξεστόμισε με περισπούδαστο ύφος ο Γιάννης Σπαλιάρας περιγράφοντας αυτό που έζησε ως παίκτης στο Survivor. ‘Ήταν λέει τρεις μέρες βρεγμένος, και ένιωθε ότι ανεβάζει πυρετό, και είχε να φάει μόνο μια καρύδα, και ήταν σοκαριστικό. Και κατέληξε ότι δεν θα το ξαναέκανε ούτε για

τα λεφτά.

Μα τι λες βρε παιδί μου; Σε νιώθω. Σίγουρα σε νιώθουν και οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν απ’ τα σπίτια τους λόγω πολέμων. Είναι βέβαιο ότι αν σ’ έβλεπαν θα ένιωθαν τυχεροί, θα έλεγαν ευτυχώς δεν είμαστε νηστικοί, άπλυτοι και άστεγοι σε μια παραλία στον Αγιο Δομίνικο, περιτριγυρισμένοι από συνεργεία και κάμερες, να αγωνιζόμαστε για εκατό χιλιάρικα ενώ κερδίζουμε ήδη μερικά μόνο και μόνο απ’ τη συμμετοχή μας στο παιχνίδι, στο οποίο παραμένουμε με τη θέλησή μας αλλά άμα μας τη βαρέσει κιόλας, μπορούμε και να την κάνουμε μ’ ελαφρά. Θα σ’ έβλεπε η Σύρια και θα ένιωθε ανακούφιση, θα έλεγε ευτυχώς εγώ διέσχισα μόνο ένα πέλαγος σε φουσκωτό, μ’ ένα παιδί παραμάσχαλα, ευτυχώς εγώ πέρασα μόνο δυο χειμώνες σ’ έναν καταυλισμό της κακιάς ώρας χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό. Ενώ ο καημένος ο Σπαλ..

Ν’ αναλύσω περισσότερο τη βλακεία; Νομίζω δεν χρειάζεται. Είναι μια κουβέντα που λίγη σημασία έχει, απ’ τη στιγμή που τη λέει ο Σπαλιάρας. Να μου πεις, εδώ με το Survivor έγινε ο κακός χαμός και σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι, νέοι, παιδιά, που παίρνουν και τα λόγια του Σπαλιάρα στα σοβαρά. Δεν αποκλείεται δηλαδή, κάπου εκεί έξω να τον άκουσε ένα παιδί και να σχημάτισε την εντύπωση ότι όντως η προσφυγιά δεν είναι χειρότερη από ένα ριάλιτι επιβίωσης, ότι ο Σπαλιαράς όντως την πέρασε δυσκολότερα από τον Αφγανό και τον Σύριο που αναποδογύρισε η βάρκα τους μεσοπέλαγα.

Για να είμαστε όμως αντικειμενικοί, είπε μια βλακεία ο Σπαλιάρας, απ’ τον οποίο δεν έχεις και πολλές απαιτήσεις για το τι θα πει. Το πολύ – πολύ να τον κατηγορήσεις για έλλειψη αντίληψης και ευαισθησίας. Το θέμα είναι ότι αντίστοιχου κάλλους βλακείες έχουν ειπωθεί κι από ανθρώπους απ’ τους οποίους περιμένεις περισσότερα, και των οποίων η θέση απαιτεί καλή αντίληψη και ευαισθησία. Κάποτε αν θυμάστε, μια Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι οι πρόσφυγες λιάζονται στην Ομόνοια. Η Τασία δεν είναι Σπαλιάρας. Είναι μέλος της κυβέρνησης και τότε ήταν αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Να μου πεις, εδώ έχουμε βάλει στη Βουλή χρυσαυγίτες που λένε πολύ χειρότερα. Και δυστυχώς, βλέπεις ότι η ρητορική τους περνάει και στο λόγο των άσχετων, που απλώς λένε μια βλακεία. Όταν ένας Σπαλιάρας λέει «λαθρομετανάστες», το πιθανότερο είναι ότι δεν το εννοεί έτσι (εκτός αν είναι ακροδεξιός, που δεν το νομίζω). Μάλλον χρησιμοποιεί ελαφρά τη καρδία έναν όρο που έχει περάσει ανεπαίσθητα στην απολιτίκ μάζα. Κι αυτό για μένα, είναι το σοβαρό και επικίνδυνο στις βλακείες που κατά καιρούς ακούγονται. Το ύπουλα ρατσιστικό.

ΥΓ. Τι θα μείνει δηλαδή στο παιδί που ακούει; Ότι ένας παίκτης του Survivor είπε κάτι (που ήταν βλακεία μεν) για λαθρομετανάστες (δε).

The post Η επικίνδυνη βλακεία του Σπαλιάρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα