Η Αγκυρα εκβιάζει την Ευρώπη για το Προσφυγικό

Επίκληση στο συναίσθημα: «Ο τουρκικός λαός είναι τραυματισμένος ψυχικά … Οι Ευρωπαίοι μας ταπεινώνουν αντί να βοηθούν την Τουρκία». Επίκληση στη λογική: «Είτε εφαρμόζουμε τις συμφωνίες όλοι μαζί, είτε τις βάζουμε στην άκρη». Οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, που δημοσιεύτηκαν στη Bild τη Δευτέρα, συνοψίζουν τη σκληρή στάση που σκοπεύει να κρατήσει η Αγκυρα σε αυτό το ιδιότυπο γαϊτανάκι δηλώσεων του τελευταίου μήνα ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, με φόντο τη συμφωνία για το Προσφυγικό.

Αυξάνοντας τους τόνους κατά των Βρυξελλών, ο κ. Τσαβούσογλου λίγο πολύ παραδέχθηκε αυτό που όλοι φοβούνται, ότι δηλαδή η Αγκυρα θα ακυρώσει τη συμφωνία για το Προσφυγικό -συμφωνία που σχεδόν μηδένισε τις προσφυγικές ροές από τις τουρκικές ακτές προς στο Αιγαίο- αν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας για τους τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ. Ερωτώμενος αν θα αφήσει η χώρα του από τον Οκτώβριο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγουν στη θάλασσα για να φθάσουν στην Ευρώπη, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε: «Είναι σαφές: είτε εφαρμόζουμε όλοι τις συμφωνίες μαζί είτε τις όλοι τις βάζουμε στην άκρη».

Ασφαλώς ο ίδιος φρόντισε να σημειώσει ότι προτιμά να μην μιλά για το «χειρότερο σενάριο», όμως ξεκαθάρισε ότι εάν η ΕΕ δεν εφαρμόσει όλα τα συμφωνηθέντα, τότε όλα θα πρέπει να ακυρωθούν. Μάλιστα, επέκρινε τη στάση που έχει κρατήσει στο σύνολό της η ΕΕ προς την Τουρκία, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι ταπεινώνουν την Τουρκία αντί να τη βοηθούν. «Αναρωτιέμαι ποιο έγκλημα έχουμε διαπράξει; Γιατί τόση εχθρότητα;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους έχουν διαμηνύσει ότι οι θεωρήσεις δεν πρόκειται να απελευθερωθούν προτού η Τουρκία υλοποιήσει και τα τελευταία από τα 72 συνολικά προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνουν την αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της, κάτι που η Αγκυρα έχει απορρίψει κατηγορηματικά. Κάποιοι παράγοντες, όπως ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ζητούν να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις -με ό, τι αυτό συνεπάγεται- ενώ άλλοι προσεγγίζουν το ζήτημα πιο διπλωματικά. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ υπογράμμισε τη Δευτέρα την ανάγκη να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία, παρά τις διαφωνίες, χωρίς ωστόσο να επιτρέψει η χώρα του να εκβιάζεται από την τουρκική κυβέρνηση.

Την ίδια μέρα, στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης βρέθηκε και η Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Το NATO πρέπει να κάνει κάποια αυτοκριτική σχετικά με τη στάση του το βράδυ της 15ης Ιουλίου», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hurriyet. Ο ίδιος εκτόξευσε έμμεσες απειλές μιλώντας για «οργή του τουρκικού λαού» που θα αναζωπυρωθεί όσο «οι Σύμμαχοί μας συνεχίσουν να κρατούν την Τουρκία σε απόσταση». Τόνισε ότι οι Σύμμαχοι είναι «πολύ εγωιστές» όταν καλούνται να μοιραστούν αμυντική τεχνογνωσία με την Τουρκία. Μάλιστα, δεν δίστασε να υπαινιχθεί ότι η χώρα του μπορεί να στραφεί σε νέους συμμάχους. «Προτεραιότητά μας είναι οι Σύμμαχοί μας, όμως αυτό δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το συνεργαστούμε με την Ρωσία ή την Κίνα όταν είναι απαραίτητο».

Η μάχη με τον Γκιουλέν στο Βερολίνο

Σε πιο έντονους τόνους έχουν καταφερθεί κατά της τουρκικής προσέγγισης οι κυβερνητικοί εταίροι της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, με τον αντικαγκελάριο και πρόεδρό του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώνει αιχμηρά ότι η Γερμανία και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. Τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Γερμανία και την Τουρκία θα τραυματίσει και η δήλωση του σοσιαλδημοκράτη δημάρχου του Βερολίνου ο οποίος αποκάλυψε ότι η Αγκυρα προσπαθεί να μεταφέρει τη «μάχη» κατά των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ακόμη και στη Γερμανία! «Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος με προσέγγισε για να με ρωτήσει αν θα είμαστε διατεθειμένοι να αντιπαρατεθούμε κριτικά με το κίνημα του Γκιουλέν στο Βερολίνο και να υποστηρίξουμε αν χρειαστεί μέτρα εναντίον του», δήλωσε ο Μίχαελ Μίλερ. Οπως διευκρίνισε, η προσέγγιση αφορούσε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κινήματος.

Ο ίδιος απέρριψε την πρόταση και «κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι τουρκικές διαμάχες δεν μπορούν να διεξαχθούν σε γερμανικό έδαφος. «Εάν το κίνημα Γκιουλέν τηρεί τους κανόνες δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε μέτρα εναντίον του», είπε στην Bild και τόνισε με έμφαση: «Δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις από τον κύριο Ερντογάν σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο δήμαρχος της Βάδης-Βιτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν έχει επίσης καταγγείλει στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι ο τούρκος πρόξενος της Στουτγάρδης προσπάθησε να επηρεάσει την τοπική κυβέρνηση. Με επιστολή του ζήτησε να γίνει έλεγχος σε ενώσεις, ιδρύματα και σχολεία, τα οποία κατά τη γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης λειτουργούν υπό την καθοδήγηση του κινήματος Γκιουλέν. Ο κ. Κρέτσμαν απέρριψε το αίτημα.

The post Η Αγκυρα εκβιάζει την Ευρώπη για το Προσφυγικό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα