Γκάμπριελ: Η Τουρκία δεν θα μπει στην ΕΕ όσο είναι πρόεδρος ο Ερντογάν

Με την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας συνέδεσε ευθέως την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μιλώντας στην Bild, ο γερμανός υπουργός είπε: «Είναι σαφές ότι με αυτή την κατάσταση, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. Οχι επειδή δεν τη θέλουμε, αλλά επειδή η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν κινούνται με ταχύτητα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που πρεσβεύει η Ευρώπη».

Οι δηλώσεις του

επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας φαίνεται ότι θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν η προτροπή του Ερντογάν προς τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα (CDU και SPD) στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου γιατί «εχθρεύονται την Τουρκία».

Οι κινήσεις του Ερντογάν και το κύμα καταστολής και συλλήψεων μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 επικρίθηκαν έντονα από αρκετούς ηγέτες ευρωπαϊκών χωρώ. Εκτοτε, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν πρακτικά ανασταλεί, αν και η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Οι ανησυχίες των ευρωπαϊκών χωρών εντάθηκαν μετά τις νέες εξουσίες που απέκτησε ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίουμ, με το οποίο η χώρα από το 2019 μετατρέπεται σε προεδρική δημοκρατία.

Ο Ερντογάν αντιτείνει ότι η μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος σε προεδρικό ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων για την ασφάλεια της Τουρκίας τόσο εντός της χώρας όσο και πέραν των συνόρων της.

Νωρίτερα φέτος ο Ερντογάν προκάλεσε αγανάκτηση στο Βερολίνο όταν κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές πως συμπεριφέρονται σαν ναζί.

The post Γκάμπριελ: Η Τουρκία δεν θα μπει στην ΕΕ όσο είναι πρόεδρος ο Ερντογάν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα