Εξαλλοι οι Γάλλοι: Ο Μακρόν δεν «θυσιάζει» τις διακοπές για τους νεκρούς του Μεγάλου Πολέμου

15:04 9/8/2018 - Πηγή: Protagon

Μακρόν απών λόγω διακοπών. Τι κι αν την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018 η Γαλλία γιόρτασε την 100ή επέτειο από την ιστορική μάχη της Αμιένης (8-12 Αυγούστου 1918) και τίμησε με εκδηλώσεις τους ήρωες-πεσόντες της; Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ δεν το βρήκαν αρκετά καλό λόγο ώστε να διακόψουν τις διακοπές τους στο ειδυλλιακό μεσαιωνικό κάστρο Μπρεγκανσόν -που αποτελεί κλασικό παραθεριστικό θέρετρο των γάλλων προέδρων.

Οπως

μεταδίδει το Politico, αυτή η απόφαση του προεδρικού ζεύγους εξόργισε τη γαλλική κοινή γνώμη. Το γεγονός μάλιστα ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τόσο η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι όσο και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρντ Φιλίπ έλαμψε διά της απουσίας του, έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά και τόνισε την εικόνα αυτής της κυβερνητικής αδιαφορίας.

Οπως σχολίασε η γαλλική Le Parisien: «Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε διακόψει νωρίτερα τις διακοπές του για την Τερέζα Μέι για συζητήσεις σχετικά με το Brexit, οπότε δεν σκόπευε να το ξανακάνει για δεύτερη φορά. Ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμιένη (!) αλλά είναι αιχμάλωτος στο Μπρεγκανσόν, ούτε και ο πρωθυπουργός δεν θέλησαν να χαλάσουν τις πολύτιμες διακοπές τους».

Αλλα γαλλικά έντυπα, τόνισαν ότι ενώ στην εκδήλωση ήταν παρόντε εκπρόσωποι χωρών όπως η μακρινή Αυστραλία και ο Καναδάς, μετά βίας ωστόσο μπορούσες να βρεις ένα πρωτοκλασσάτο μέλος της γαλλικής κυβέρνησης μεταξύ των επισήμων.

Τελικά ήταν η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλορένς Παρλί που ήταν παρούσα προσπαθώντας να καλύψει τους μεγάλους απόντες. Εκείνη τουλάχιστον, διέκοψε τις διακοπές της. Η απουσίες Μακρόν και Φιλίπ σχολιάστηκαν και στο Διαδίκτυο ως δείγμα «ιστορικής άγνοιας» και «διπλωματικού σφάλματος», καθώς ήταν σα να σνομπάρουν την ιστορική τους συμμαχία με τους Βρετανούς.

Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον της Γερμανίας στην Αμιένη στην περίφημη μάχη που διήρκεσε από τις 8 ως τις 12 Αυγούστου του 1918, ουσιαστικά συντέλεσε στον τερματισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά πού να το ξέρει αυτό ο Μακρόν; Ισως να ήταν πολύ αφηρημένος στο μάθημα Ιστορίας, γιατί ήταν ερωτοχτυπημένος με την κατά 25 χρόνια μεγαλύτερή του, δασκάλα, και σημερινή του σύζυγό, Μπριζίτ.

The post Εξαλλοι οι Γάλλοι: Ο Μακρόν δεν «θυσιάζει» τις διακοπές για τους νεκρούς του Μεγάλου Πολέμου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα