Ετοιμο το σχέδιο για τις νέες αντικειμενικές

Το σχέδιο για τις νέες αντικειμενικές αξίες είναι έτοιμο στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες φέρνοντας όχι μόνο αλλαγές στις αξίες σε όλη τη χώρα, αλλά και ανακατατάξεις σε επιδόματα και άλλες παροχές που σχετίζονται με αυτές.

Στο ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής επισημαίνεται ότι θα υπάρχουν 32 κλιμάκια και μειώσεις σχεδόν στο σύνολο των τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για την πρώτη αλλαγή των τιμών από το 2007 και ενώ εν τω μεταξύ λόγω της κρίσης οι τιμές των

ακινήτων στην αγορά έχουν καταβαραθρωθεί και χιλιάδες διαμερίσματα μένουν απούλητα.

Στον πίνακα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα φαίνεται ότι οι αλλαγές, που αφορούν μόνο στην τιμή κάθε ζώνης (δηλαδή όχι στα όρια), επηρεάζουν περισσότερο κατοικίες σε πιο ακριβές ζώνες, αυτές με τιμή 1.000 με 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις αντικειμενικών αξιών χωρίς να εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως στο παρελθόν, λόγω της ανάγκης να ετοιμαστούν νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων ώστε να εφαρμοστεί αναδρομικά η απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Είναι σημαντικό ότι οι νέες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015 και θα είναι αυτές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ για το 2016.

Η κυβέρνηση προσδοκά να αποκομίσει γύρω στα 2,65 δις. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ του 2016, που θα αρχίσει να εισπράττεται τους τελευταίους μήνες του έτους. Για να επιτευχθεί ο στόχος θα χρειαστεί η αλλαγή σε συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, σημειώνει το Βήμα.

Επηρεάζονται φόροι και επιδόματα

Οι αλλαγές στα αντικειμενικές αξίες πρόκειται να επηρεάσουν και μια σειρά επιδομάτων και άλλων παροχών που υπολογίζονται βάσει των αξιών. Μεταξύ τους είναι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, η επιδότηση ενοικίου, η κάρτα σίτισης, η παροχή δωρεάν ρεύματος σε όσους είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς επίσης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακά επιδόματα και η απαλλαγή 50% από τον ΕΝΦΙΑ.

Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τέλη ακίνητης περιουσίας και οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, και γονικών παροχών ακινήτων. Οι τελευταίοι, μάλιστα, λόγω της αναδρομικής ισχύς, θα χρειαστεί να υπολογιστούν εκ νέου.

The post Ετοιμο το σχέδιο για τις νέες αντικειμενικές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα