Επιχείρηση διαύγεια στη ΝΔ

15:20 3/3/2016 - Πηγή: Protagon

«Click and donate». Δεν είναι σύνθημα, αλλά μία από τις «οδούς» που παρουσίασε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον «Ελληνικό Κόσμο» στην κατεύθυνση της οικονομικής εξυγίανσης του κόμματος. Η ιδιωτική χρηματοδότηση προς τα κόμματα, ξένη σε μεγάλο βαθμό για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα όπου ο σφιχτός εναγκαλισμός των κομμάτων με το κράτος έχει οδηγήσει σε δυσθεώρητα χρέη, είναι ένα στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, όχι κάποιον CEO μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, που παρουσίαζε το επόμενο μεγάλο project

του Ομίλου. Ορισμένοι μπορεί να μπερδεύτηκαν βλέποντας τον κ. Μητσοτάκη να φορά ψείρα, να κινείται με άνεση στη σκηνή και να αλλάζει με ένα clicker στο χέρι του το powerpoint, που ξεδίπλωνε τις προτάσεις για το νοικοκύρεμα του κόμματος. «Αυτή είναι η εικόνα της νέας ΝΔ», επεσήμαινε σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους, πολύ στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Στην διαδικτυακή πλατφόρμα nd.gr/donate θα μπορούν εφεξής τα μέλη του κόμματος να προσφέρουν μικρές χορηγίες προς το κόμμα. «Πρέπει να τους πείσουμε πως αξίζει να μας στηρίξουν, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε σχέσεις εξάρτησης, θέλουμε λίγα από πολλούς» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, που επικαλέστηκε στοιχεία έρευνας ότι το 90% των μελών του κόμματος είναι θετικά σε μία ετήσια συνδρομή από 10 έως 20 ευρώ. «Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, αυτό είναι το πλαίσιο χρηματοδότησης σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες, δεν πρέπει να φοβόμαστε τις ιδιωτικές χορηγίες, όταν γίνονται με διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σφικτή πολιτική και γενναίες περικοπές

Ο τελικός στόχος είναι να μπορεί το κόμμα να καλύπτει τις ετήσιες δαπάνες του αποκλειστικά από την ιδιωτική χρηματοδότηση έως το 2018. Εξ ου και όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης θα εφαρμοστεί μία σφιχτή πολιτική, που θα καταλήξει σε μείωση κατά 70% των ετήσιων δαπανών της ΝΔ, ήτοι από 8,2 εκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα σε 2,5 εκατομμύρια σε ορίζοντα δύο ετών. Αυτό προϋποθέτει γενναίες περικοπές σε δαπάνες και μισθοδοσία, και περιλαμβάνει και την ήδη γνωστή μετακόμιση του κόμματος από το πολυτελές κτίριο της λεωφόρου Συγγρού σε ένα πιο λειτουργικό στην περιοχή του Μοσχάτου.

Εκτιμάται πως από τους 215 υπαλλήλους που απασχολεί σήμερα το κόμμα και παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες, θα συνεχίσουν να εργάζονται λιγότεροι από 100. Στις αναγκαίες αυτές παρεμβάσεις έχει προϋπολογιστεί και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των αποζημιώσεων που θα πρέπει να δοθούν σε όλους όσοι απομακρυνθούν.

Ακόμη ένας στόχος των προαναφερθέντων παρεμβάσεων είναι και η συνεπέστερη εξυπηρέτηση των τεράστιων χρεών που έχει η ΝΔ και εκτιμώνται σήμερα σε 214 εκατομμύρια ευρώ. Η δραστική περικοπή της ετήσιας δαπάνης του κόμματος θα επιτρέψει στην ηγεσία του να αξιοποιήσει το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης (4,2 εκατομμύρια ευρώ) ώστε να αποπληρώνεται ο τραπεζικός δανεισμός των προηγουμένων ετών, καθώς σήμερα παρακρατείται για τον συγκεκριμένο σκοπό μόνον το 60% αυτής.

Ο σημαντικότερος νεωτερισμός έγκειται στην ανάρτηση ανά τρίμηνο όλων των δαπανών του κόμματος στην Διαύγεια, από το τέλος Μαρτίου και εντεύθεν. «Θα δίνουμε λογαριασμό που πηγαίνουν τα λεφτά φορολογουμένων και μελών, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, που υπενθύμισε πως ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε προτείνει να ανεβαίνουν στην επίσημη Διαύγεια τα οικονομικά όλων των κομμάτων.

The post Επιχείρηση διαύγεια στη ΝΔ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα