Οι θεσμοί βρήκαν «λύση» στο δείπνο για την Ελλάδα

11:45 3/3/2016 - Πηγή: Protagon

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Φαίνεται λοιπόν πως ήρθε η στιγμή να το αντιληφθούν και οι δανειστές και να διαμορφώσουν ένα εντελώς νέο σκηνικό για τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας. Ολα αυτά ενόψει των κρίσιμων συμβουλίων της Δευτέρας και της προσμονής να κλείσει κάποια στιγμή η πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσιάζει tovima.gr

για το δείπνο των θεσμών το βράδυ της Τετάρτης, η Γερμανία πιέζει πλέον το ΔΝΤ, τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αλλά και την Αθήνα στο θέμα του δημοσιονομικού κενού. Αυτό που κατάφερε το Βερολίνο είναι να προσδιοριστεί αυτό το κενό, κοινή συναινέσει, στο 2% του ΑΕΠ, έτσι ώστε αν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ως το 2018. Είναι μάλιστα, ενδεικτικό ότι το δημοσιονομικό κενό θα μπορούσε να «γλιστρήσει» και στο 1% του ΑΕΠ, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει πλήρως την ατελείωτη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται αναλυτικά στο νέο Μνημόνιο και έχουν μείνει πίσω από τον μήνα Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. Η εκτίμηση του ΔΝΤ, έτσι όπως την είχε εκθέσει ο Πολ Τόμσεν, ήταν ότι το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδα θα έφτανε στο 4-5% του ΑΕΠ (ήτοι: εννέα δισ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προέκυψε υπό το βάρος και του επερχόμενου δημοψηφίσματος για το ενδεχόμενο Brexit τον Ιούνιο, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θέλει πάση θυσία να αντιμετωπίσει τους κινδύνους «αποσύνθεσης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης που προκύπτουν από τον συνδυασμό της απειλής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, της οξύτατης προσφυγικής κρίσης που αποκτά χαρακτήρα ανθρωπιστικής καταστροφής για την Ελλάδα, και του ενδεχομένου για αναζωπύρωση των σεναρίων χρεοκοπίας της χώρας και Grexit σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα από την άλλη, με την Καθημερινή, στο δείπνο της Τετάρτης στις Βρυξέλλες που έγινε ανάμεσα στους επικεφαλής των θεσμών υπήρξε πρόοδος. Ο σκοπός του δείπνου ήταν να γίνει προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά οι πλευρές των δανειστών και να καταστεί εφικτή η επιστροφή των επικεφαλής του Κουαρτέτου στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις θα συνεχίσουν και σύμφωνα με δύο ευρωπαίους αξιωματουχους που γνωρίζουν τι ειπώθηκε στο δείπνο, υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για επιστροφή «σύντομα» του Κουαρτέτου στην Αθήνα. Στο δείπνο μετείχαν οι Ντ. Κοστέλο από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ρ. Ρέφερ από ΕΚΤ και Ντέλια Βελκουλέσκου από ΔΝΤ και σε υψηλότερο επίπεδο οι Πολ Τόμσεν από το Ταμείο, Μενουά Κερέ από την ΕΚΤ και Μ. Μπούτι από την Κομισιόν.

Επίθεση Τσακαλώτου σε ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο (SOOC)

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πάντως, το ΔΝΤ δέχεται πυρά από διαφορετικές πλευρές. Η Ανγκελα Μέρκελ πιέζει, ενώ η Αθήνα δεν διστάζει να εξακοντίζει πυρά κατά του Ταμείου. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για άλλη μια φορά, επιτέθηκε στο ΔΝΤ για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ελληνική περίπτωση. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι είναι «η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», καθώς «δεν έχουμε ατελείωτο χρόνο», συμπληρώνοντας ότι «οι Θεσμοί διέκοψαν για δέκα ημέρες και έχει περάσει μήνας από την αναχώρησή τους». Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητεί πολύ περισσότερα μέτρα, συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, σημείωσε ότι «πρέπει να διατηρηθεί η σύνταξη ως τμήμα των κοινωνικών δαπανών που θα μειωθεί ως ποσοστό επί του συνόλου, όταν θα ενισχυθούν άλλες κοινωνικές δαπάνες». Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι προβλέψεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, αναφορικά με το ποσοστό της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως προς το ΑΕΠ της χώρας, «είναι παραπλανητικές», διευκρινίζοντας ότι τα ποσοστά είναι υψηλά, παρά τη μείωση των δαπανών για συντάξεις, εξαιτίας της μείωσης του ΑΕΠ.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι το Grexit ποτέ δεν «έφυγε» από την ατζέντα, καθώς το ΔΝΤ πρώτα προχωράει σε αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας και μετά δίνει βοήθεια, αλλά στην Ελλάδα δεν συνέβη αυτό. Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ανέφερε ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία και λειτουργία του, ενώ παράλληλα θα προβλέπει και το πώς θα αποφεύγεται η πολιτική παρέμβαση.

Από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου, ο προεδρεύων Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι (σοσιαλιστής από την Ιταλία) δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για τη βοήθεια που παρέχεται προς την Ελλάδα, ώστε να υπάρχει ισχυρότερος δημοκρατικός έλεγχος και ότι θα ξεκινήσει να συνεδριάζει την προσεχή εβδομάδα. Επίσης, δήλωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο ο οποιοσδήποτε να εκτροχιάσει τον συρμό, «να εκτροχιαστεί η διαδικασία ζητώντας πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στο υπάρχον πλαίσιο», και προανήγγειλε αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα στο τέλος του μήνα.

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες αργότερα, στη βελγική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κορυφαίων στελεχών των θεσμών, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαφορές που τους χωρίζουν, ώστε να καταστεί δυνατό να προχωρήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στο δείπνο παρακάθησαν οι κ. κ. Μ. Μπούτι και Ν. Κοστέλο από την Κομισιόν, Μπ. Κερέ και Ρ. Ρέφερ από την ΕΚΤ και Π. Τόμσεν και Ντ. Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος και κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει την Αθήνα να αντιμετωπίσει το κόστος του προσφυγικής κρίσης.

The post Οι θεσμοί βρήκαν «λύση» στο δείπνο για την Ελλάδα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα