Εννέα υπέροχοι οραματιστές του μέλλοντος III

13:37 6/5/2017 - Πηγή: Protagon
Γκερντ Μαντζ / Gerd Manz
Ρομποτικοί εργάτες

Ο Γκερντ Μαντζ, ως επικεφαλής του τμήματος τεχνολογικής καινοτομίας της Adidas, έχει αναλάβει την επίβλεψη της κατασκευής δύο νέων εργοστασίων του γίγαντα αθλητικών ειδών, δύο εργοστασίων βγαλμένων κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Στα εργοστάσια αυτά, που ονομάστηκαν Speedfactories, θα εργάζονται αποκλειστικά ρομπότ και όπως λέει το όνομα τους θα είναι εργοστάσια… ταχύτητας. Χάρη στις νέες τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης και ηλεκτρονικής πλέξης ένα νέο μοντέλο παπουτσιού

που σήμερα απαιτεί διάστημα 18 μηνών για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί, στα Speedfactories θα δημιουργείται μέσα σε λίγες ώρες! Στόχος του Μαντζ είναι τα δύο εργοστάσια (ένα στη Γερμανία και ένα στις ΗΠΑ) να παράγουν περί το 1 εκατομμύριο ζευγάρια παπούτσια ετησίως.

Στα Speedfactories της Αdidas ρομπότ θα σχεδιάζουν και θα παράγουν ταχύτατα νέα μοντέλα αθλητικών παπουτσιών

Λίλι Πενγκ/ Lily Peng
Ιατρική τεχνητή νοημοσύνη

Το 2012 η Google ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εντόπιζε γάτες μέσα στα βίντεο του youtube. Το εγχείρημα μπορεί να ακούγεται εν πολλοίς ανούσιο αλλά ομάδα ερευνητών της Google με επικεφαλής την Λίλι Πενγκ, κάτοχο διδακτορικού στην εμβιομηχανική, πειραματίζονται με νευρωνικά δίκτυα και πολύπλοκα μαθηματικά συστήματα για τον εντοπισμό μοτίβων σε πακέτα δεδομένων. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα αναγνωρίζει εγκαίρως τα σημάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης σε διαβητικούς ασθενείς και όχι μόνο. Το σύστημα αυτό δεν θα αντικαταστήσει τους γιατρούς αλλά θα βοηθήσει τα μέγιστα τους γιατρούς που εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς στον αναπτυσσόμενο κόσμο έτσι ώστε να εξετάζουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους κάνοντας σωστές διαγνώσεις. Ηδη, μια πρώτη εκδοχή του συστήματος δοκιμάζεται από τους ερευνητές της Google σε νοσοκομεία της Ινδίας.

Ενα προηγμένο σύστημα σάρωσης το ματιού θα εντοπίζει τα ίχνη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Γουίλ Μάρσαλ / Will Marshall
Μικροδορυφόροι

Στέλεχος της NASA, ο Γουίλ Μάρσαλ αποφάσισε το 2010 να αποχωρήσει από την διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ και να δημιουργήσει την εταιρεία Planet. Πριν από ένα μήνα η Planet έγινε πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο όταν εκτόξευσε ένα στόλο δεκάδων νέας γενιάς δορυφόρων. Πρόκειται για τους λεγόμενους «μικροδορυφόρους», χαμηλού κόστους και μικρού μεγέθους (στο μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών) που ενσωματώνουν προηγμένη τεχνολογία. Οι δορυφόροι αυτοί λειτουργούν είτε αυτόνομα είτε σε δίκτυο. Ο στόλος που εκτοξεύτηκε πριν από λίγες εβδομάδες θα καταγράφει συνεχώς εικόνες υψηλής ανάλυσης από κάθε σημείο του πλανήτη παρέχοντας παντός είδους πληροφορίες: από εικόνες σε σημεία φυσικών ή άλλων καταστροφών, από εικόνες για την πρόοδο καλλιεργειών μέχρι και εικόνες από εργασίες εξόρυξης αλλά και παροχή εικόνων για παράνομη υλοτομία ή αποψίλωση δασών.

Δορυφόροι μικρού μεγέθους θέλουν να φέρουν επανάσταση στη διαστημική έρευνα

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα του Wired εδώ

The post Εννέα υπέροχοι οραματιστές του μέλλοντος III appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα