Ελεύθεροι υπό όρους ο Πουτζδεμόν και τέσσερις υπουργοί

Στο Βέλγιο παραμένει ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, για τον οποίο βέλγος δικαστής αποφάσισε αργά την Κυριακή να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.

Μαζί του αφέθηκαν ελεύθεροι και τέσσερις πρώην υπουργοί που είχαν μεταβεί μαζί του στο Βέλγιο.

Και οι πέντε είχαν παραδοθεί οικειοθελώς στην αστυνομία το πρωί της Κυριακής στις Βρυξέλλες, όπου κατέφυγαν στις αρχές της περασμένης

εβδομάδας.

Επειτα από μια μαραθώνια, δεκάωρη ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής έδωσε εντολή να αφεθούν όλοι ελεύθεροι υπό τον όρο να μην εγκαταλείψουν τη βελγική επικράτεια χωρίς την άδεια της Δικαιοσύνης, ενώ πρέπει να ενημερώσουν τις Αρχές για την διαμονή τους στο Βέλγιο.

Επαφίεται πλέον σε άλλο όργανο της βελγικής δικαιοσύνης, το Δικαστήριο εν Συμβουλίω (Chambre du Conseil), να αποφανθεί σχετικά με την εκτέλεση του ισπανικού εντάλματος σύλληψης μέσα σε 15 ημέρες.Τυπικά, το Βέλγιο πρέπει να παραδώσει τους πέντε Καταλανούς μέσα σε 60 μέρες, αλλά αν δεν υπάρξουν διαφωνίες, η μεταφορά μπορεί να γίνει νωρίτερα.

Ο Πουτζδεμόν και οι τέσσερις πρώην υπουργοί του κατηγορούνται από τις αρχές της Ισπανίας για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων, απείθεια, στάση και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε σχέση με την εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Την περασμένη Πέμπτη ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστούν ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Μαδρίτη.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας έχει εξηγήσει ότι δεν είναι φυγάς στο Βέλγιο και ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία μόνο στην περίπτωση που θα λάβει εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη.

Μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία, η Μαδρίτη ήρε την αυτονομία της επαρχίας και ανέλαβε απευθείας τη διοίκηση της επαρχίας, ενώ όρισε τοπικές εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου.

The post Ελεύθεροι υπό όρους ο Πουτζδεμόν και τέσσερις υπουργοί appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα