Τρομοκράτης από το Κιργιστάν ο βασικός ύποπτος

09:02 4/4/2017 - Πηγή: Protagon

Στην τρομοκρατία από την κεντρική Ασία εστιάζουν τις έρευνές τους οι ρωσικές αρχές για την επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η οποία άφησε τουλάχιστον 11 νεκρούς και 45 τραυματίες και τη χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν σε κατάσταση σοκ.

Επισήμως εξετάζονται όλα τα αίτια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της τρομοκρατίας. Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν σε μέσα ενημέρωσης ότι την επίθεση διέπραξε ένας βομβιστής από

την κεντρική Ασία, για τον οποίο το μόνο που δεν είναι σαφές είναι αν ήταν βομβιστής-καμικάζι ή διέφυγε.

Πρόκειται για έναν 23χρονο, τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, ο οποίος σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφάλειας στο Κιργιστάν, είναι ρώσος πολίτης, γεννημένος στην πόλη Ος του Κιργιστάν.

Ο άνδρας φέρεται να συνδεόταν με ριζοσπάστες ισλαμιστές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ενας ακόμη άνδρας που φέρεται να τοποθέτησε μηχανισμό σε άλλο σταθμό καταζητείται και αυτός.

Αλλος ένας άνδρας που είχε καταγραφεί από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος του σταθμού και φερόταν να σχετιζόταν με την επίθεση, προσήλθε οικειοθελώς στις αρχές και διαβεβαίωσε ότι δεν ενέχεται στην επίθεση, επίσης σύμφωνα με το Interfax.

Η επίθεση διαπράχθηκε λίγο καιρό αφότου το Ισλαμικό Κράτος κάλεσε να γίνουν επιθέσεις στη Ρωσία εξαιτίας της επέμβασής της στη Συρία στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ .

Δεν υπήρξε όμως επίσημη ανάληψη ευθύνης. Η ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ασίας είναι από σημείο εκκίνησης πολλών προσώπων που σχετίζονται με εξτρεμιστική δραστηριότητα και δρουν στη Μέση Ανατολή, όπως και περιοχή στην οποία η Αλ Κάιντα παλαιότερα και το Ισλαμικό Κράτος σήμερα αναζητούν -και βρίσκουν- θιασώτες. Ωστόσο δεν αποκλείεται να πρόκειται για τσετσένους αυτονομιστές, η δράστη των οποίων ήταν για καιρό μεγάλος πονοκέφαλος για τη Ρωσία

Η έκρηξη έγινε λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, στις 14:30 (τοπική και ώρα Ελλάδας), σε σημείο ανάμεσα σε δύο σταθμούς του μετρό. Αρχικά οι αναφορές μιλούσαν για δύο εκρήξεις, πληροφορία που αργότερα διαψεύστηκε.

Ασαφές είναι και το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού που προκάλεσε την έκρηξη. Πιθανόν να ήταν κρυμμένος σε χαρτοφύλακα και να είχε σαν εκρηκτική ύλη το TNT.

Επτά από τα θύματα της επίθεσης σκοτώθηκαν επί τόπου και τουλάχιστον τρία κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία, ανέφεραν οι ρωσικές αρχές που προσέθεσαν ότι η απόφαση του οδηγού του συρμού να συνεχίσει ως τον επόμενο σταθμό «έσωσε ζωές».

Επιπλέον εξουδετερώθηκε έγκαιρα άλλη μια βόμβα σε διαφορετικό σταθμό του υπογείου σιδηροδρόμου, γεγονός που δείχνει ότι τα σχέδια των δραστών προέβλεπαν μια συντονισμένη επίθεση. Ο δεύτερος μηχανισμός είχε πάνω από ένα κιλό TNT, περισσότερο από αυτό που προκάλεσε την έκρηξη.

Συλλυπητήρια Τραμπ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πήγε στον σταθμό του μετρό όπου διαπράχθηκε η επίθεση και άφησε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, ενώ νωρίτερα προέδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη. Την ώρα της έκρηξης βρισκόταν στην πόλη.

Λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας κατέθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν (REUTERS/Grigory Dukor)

Αργά τη Δευτέρα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής ενέργειας.

«Εξέφρασε ακόμη την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιμετώπιση της επίθεσης και στην προσαγωγή των υπεύθυνων στη δικαιοσύνη», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ενώ οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η τρομοκρατία πρέπει να ηττηθεί αποφασιστικά και γρήγορα».

Στην Αγία Πετρούπολη έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

The post Τρομοκράτης από το Κιργιστάν ο βασικός ύποπτος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα