Δέκα νέα crossover για όλες τις χρήσεις

SUV. Τα μοντέλα που ξεκίνησαν την καριέρα τους πριν από 25 χρόνια -με πρωτοπόρους τα Suzuki Vitara και Toyota Rav4- και σήμερα, αποτελούν την μεγαλύτερη… απειλή για τις υπόλοιπες κατηγορίες αυτοκινήτων, όπως τα ελάχιστα πολυμορφικά, τα λίγα αλλά θαρραλέα στέισον βάγκον και τα συρρικνωμένα σεντάν.

Είναι η κατηγορία που έφερε τα πάνω κάτω στις επιλογές των αγοραστών τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα, τα μικρά SUV

κερδίζουν την εμπιστοσύνη των αγοραστών, τόσο με τον πολυσχιδή χαρακτήρα τους, όσο και με τα οικονομικά μοτέρ, ντίζελ ή βενζίνης. Σήμερα, η κατηγορία των B-SUV (των μικρών SUV), έχει μερίδιο αγοράς 7% (πανευρωπαϊκά), πουλώντας 1,1 εκατ. αυτοκίνητα, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι έως το 2020 θα ανέβει στα 2 εκατομμύρια οχήματα, ξεπερνώντας το 10%. Επίσης, σχεδόν το 80% των compact SUV πωλούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και την Κίνα ενώ για τα επόμενα δέκα χρόνια ο όγκος των ετήσιων παγκόσμιων πωλήσεων τους θα ανέλθει από τα 6,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα, που είναι σήμερα, στα περίπου 10,6 εκατομμύρια. Σας παρουσιάζουμε δέκα νέα, μικρά SUV που λανσαρίστηκαν στην αγορά τα τελευταία δύο χρόνια!

Renault Captur

Το Captur έχει τον αέρα της ανανεωμένης εμφάνισης, ενώ με τον ταλαντούχο ντίζελ κινητήρα των 1.5 λτ. dCi με 110 ίππους υπόσχεται μέση κατανάλωση 3,6 λίτρα/100χλμ. Με συμπαγείς διαστάσεις (μήκος 4,1 μέτρα), το Captur λύνει εύκολα τα χέρια του οδηγού μέσα στην πόλη. Η γκάμα των κινητήρων έχουν ως εφαλτήριο μηχανικό σύνολο τον τούρμπο κινητήρας βενζίνης 0.9 λτ. με 90 ίππους και 1.2 λτ. TCe με 120 ίππους αντίστοιχα. Ο ντίζελ 1.5 λτ. dCi με 110 ίππους με τη ροπή στα 220 Nm θα δελεάσει τον αγορά με την χαμηλή κατανάλωση καυσίμου στα 3,6 λίτρα/100χλμ. Στα συν του συνεχίζει να συγκαταλέγεται και η αυξημένη απόσταση από το έδαφος (200 χλστ.), που του επιτρέπει να κινηθεί σε πιο ήπιους χωματόδρομους. Στον εξοπλισμό ξεχωρίζουμε το σύστημα πολυμέσων Media Nav.

Dacia Duster

To μικρομεσαίο SUV της γαλλικής RenaultDacia ανήκει πλέον στον όμιλο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας- αναβαθμίστηκε σε όλα τα σημεία, έχει πιο σύγχρονη εμφάνιση, ενώ δείχνει πιο μυώδες με τα off road χαρακτηριστικά να είναι πιο έντονα. Σαφώς, το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η προσιτή τιμή του, ενώ στα ατού σημειώστε την οικογενειακών προδιαγραφών καμπίνα, αλλά και τις εξαιρετικές επιδόσεις του στις εκτός δρόμου διαδρομές χάρη στην απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος. Σε ό,τι αφορά στους κινητήρες συνεχίζει με τα γνωστά σύνολα 1.2 TCe απόδοσης 120 ίππων και 1.5 dCi 110 ίππων. Σύμμαχος στο τελευταίο το σύστημα 4κινησης (2WD, Auto, 4WD lock) . Στον εξοπλισμό ο αγοραστής μπορεί να επενδύσει στο σύστημα πολυμέσων-πλοήγησης Media Nav Evo με την κάμερα οπισθοπορείας.

Ford Ecosport

Η Ford επενδύει τις ελπίδες της στην κατηγορία των μικρών SUV με το εντυπωσιακό σε εμφάνιση Ecosport. Στην εξωτερική του εμφάνιση μιμείται σε πολλά σημεία το μεγαλύτερο αδελφάκι του, του Kuga. Είναι άνετο, για πέντε επιβάτες, ενώ βρίθει σε τεχνολογικά στοιχεία, όπως η οθόνης αφής των 8 ιντσών του συστήματος Sync 3. Το Blind Spot Information System ενημερώνει τον οδηγό για τα τυφλά σημεία ενώ το στάνταρ Roll Stability Control προσαρμόζει τη ροπή του κινητήρα και το φρενάρισμα για διατήρηση του ελέγχου. Οι νέοι EcoBoost κινητήρες με σύμμαχο το downsizing, ξεκινούν από τα 1000 κ.εκ. με 125-140 ίππους ενώ από τα μέσα της χρονιάς θα διατίθεται και ο 1000άρης των 100 ίππων. Σε ντίζελ διαθέτει τον νέο πετρελαιοκινητήρα EcoBlue (το αντίστοιχο του EcoBoost), 1.5 λίτρων με 125 ίππους.

Kia Stonic

To Kia Stonic είναι από τα πιο νέα της παρέας. Με κόμπακτ διαστάσεις, μπορεί να διαδραματίσει τόσο το ρόλο του καθημερινού αυτοκινήτου, όσο και να βγει για βόλτα εκτός πόλης. Έχει μήκος 4,1 μέτρα, με το μεταξόνιο των 2,58 μέτρων να επιτρέπει στους σχεδιαστές να φτιάξουν μια άνετη καμπίνα. Ο χώρος αποσκευών των 352 λίτρων μπορεί να αγγίζει τα 1.115 λίτρα με τη γνώριμη αναδίπλωση. Οι επιλογές σε κινητήρες είναι οι εξής: τρεις ατμοσφαιρικούς βενζινοκινητήρες και έναν πετρελαιοκινητήρα. O πιο μικρός είναι 1.25 λίτρων, απόδοσης 84 ίππων που καταναλώνει κατά μέσο όρο 5,2 λίτρα/100 χλμ.. Στα συστήματα υποβοήθησης ξεχωρίζει το πακέτο ADAS , που περιλαμβάνει τα συστήματα υποστήριξης, όπως το αυτόνομο φρενάρισμα σε αστικές και υπεραστικές συνθήκες, την προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, την προειδοποίηση μετωπικής σύγκρουσης κ.α.

VW T-Roc

Επιβλητικό σε εμφάνιση, άνετο στο εσωτερικό πολυσχιδές στα συστήματα πολυμέσων, το νέο T-Roc δείχνει να πατάει σε γερό έδαφος, χάρη στην θερμή υποδοχή που έχει εδώ και μισό χρόνο στην αγορά. Το νέο crossover μπορεί να επιλεχθεί είτε σε προσθιοκίνητη έκδοση, είτε σε τετρακίνητη. Στο εσωτερικό του ο οδηγός μπορεί να πληροφορείται για τα πάντα από το νέας γενιάς ψηφιακό πίνακα Active Info Display, ενώ μαζί με τα συστήματα ενημέρωσης/ψυχαγωγίας, προσφέρει νέες δυνατότητες ψηφιακών απεικονίσεων και ελέγχου. Το T-Roc μπορεί να επιλεχθεί ανάμεσα σε τρεις βενζινοκινητήρες (TSI) και τρεις πετρελαιοκινητήρες (TDI), σε τρία επίπεδα ισχύος από 115 έως και 190 ίππους! Το εφαλτήριο μοτέρ είναι 1.0 TSI που αποδίδει 115 ίππους και υπόσχεται κατανάλωση καυσίμου 5,1 λίτρα/100χλμ.

Seat Arona

To νέο Arona έχει μήκος 4,14 μέτρα, ανήκει στην οικογένεια της VW, με τα αδελφάκια του, το VW T-Roc και το Skoda Karoq να πλαισιώνουν τις ενδοοικογενειακές επιλογές. Η ενεργητική ασφάλεια του μοντέλου ενισχύεται από το Front Assist που φρενάρει το μοντέλο, όταν π.χ. ο οδηγός είναι αφηρημένος ενώ το Adaptive Cruise Control είναι το σύστημα που αναλαμβάνει την επιτάχυνση και επιβράδυνση σύμφωνα με την κίνηση. Οι ηλεκτρονικές λειτουργίες του αυτοκινήτου προβάλλονται μέσω της οθόνης αφής 8″ του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας ενώ διαθέτει κάμερα οπισθοπορείας. Και εδώ η μόδα του downsizing έχει κάνει θαύματα, με τον turbo κινητήρα βενζίνης 1.0 λίτρου να προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, με 95 ή 115 ίππους, ενώ ακόμη πιο αποδοτικό είναι το μοτέρ βενζίνης, 1,5 λίτρων TSI Evo με 150 ίππους. Η γκάμα των ντίζελ έχει ως βάση τον γνώριμο μοτέρ1,6 TDI.

Skoda Karoq

Το Karoq είναι ο αντικαταστάτης του Yeti με την τσέχικη φίρμα να αναφέρει ότι έχει αρκετές σχεδιαστικές δόσεις από κρύσταλλο Βοημίας! Χωρίς να ξεφεύγει από τα πρότυπα της κατηγορίας, έχει μήκος 4,3 μέτρα με ιδιαίτερα μεγάλο μεταξόνιο 2,63 μέτρων που ευνοεί την καμπίνα των επιβατών. Ο χώρος των αποσκευών 521 λίτρων είναι στο ανώτερο επίπεδο της κατηγορίας. Επίσης, το σύστημα infotainment προσφέρει μεταξύ άλλων και WiFi hotspot με τους επιβάτες να μπορούν να σερφάρουν στο Διαδίκτυο, ενώ εξοπλίζεται και με τη νέα υπηρεσία ŠKODA Connect για την πλοήγηση ή την υπηρεσία CareConnect για την υποστήριξη σε περίπτωση βλαβών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης . Στα συστήματα υποβοήθησης ξεχωρίζει το Park Assist, το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης, το Lane Assist (σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας), το Blind Spot Assist, το σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου κ.α… Προσφέρεται με μοτέρ βενζίνης και δύο ντίζελ , 1.0 λίτρου, 1.5, 1.6 και 2.0 λίτρων, με την ισχύ να κυμαίνεται από 115 έως και 190 ίππους.

Hyundai Kona

Είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τα υπόλοιπα μοντέλα της παρέας. Έχει άνετη καμπίνα, υπερυψωμένη θέση οδήγησης -αυτό οφείλεται στην απόσταση από το έδαφος που έχει το αμάξωμα και είναι στα 17,5 εκατοστά- και αρκετά μοντέρνα εμφάνιση. Το νέο Hyundai Kona είναι το μοντέλο που θα σε ξελασπώσει τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στις πιο απαιτητικές διαδρομές. Έχει μήκος 4,16 μέτρα, και προσφέρεται με ιδιαίτερα πλούσιο εξοπλισμό. Στα νέα συστήματα του διακρίνεται το πακέτο τεχνολογίας Hyundai SmartSense, που περιλαμβάνει συστήματα διατήρησης πορείας και αλλαγής λωρίδας, υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα, προειδοποίηση επικείμενης πρόσκρουσης κ.α, ενώ ο οδηγός μπορεί να βλέπει και να ενημερώνεται για τα πάντα, από την ευκρινέστατη οθόνη ,5 ιντσών στον πίνακα οργάνων για την παρακολούθηση των υπολοίπων λειτουργιών κ.α. Προσφέρεται με κινητήρα 1.000αρη τούρμπο βενζίνης ισχύος 120 ίππων, που προσφέρεται μόνο σε δικίνητη έκδοση και συνδυάζεται με εξάρι κιβώτιο, χειροκίνητο ενώ η τετρακίνητη έκδοση συνδυάζεται με το υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ βενζίνης των 1.6 λίτρων 177 ίππων. Το ντίζελ αφορά την έκδοση των 1.6 λίτρων και 116 ίππων ή σε έκδοση με 136 ίππους.

Peugeot 2008

Το νέο Peugeot 2008 έχει άφθονα σχεδιαστικά στοιχεία από crossover ενώ παίζει και τον ρόλο του στέισον βάγκον, με την πρακτικότητα του να κερδίζει τους νέους αγοραστές. Μετά το τελευταίο φρεσκάρισμά του, το νέο Peugeot 2008 συνεχίζει να ποντάρει στην δημοφιλή κατηγορία των μικρών SUV. Έχει μήκος 4,15 μέτρα, με χώρο για τέσσερις ενήλικες. Τα πάντα μπορούν να ελεγχθούν από την έγχρωμη οθόνη αφής 7’’, με σύνδεση USB και MP3 Player ενώ το σύστημα ψυχαγωγίας προσφέρεται με το λογισμικό Apple για σύνδεση ΜirrorLink με όλα τα smartphones. Εκτός από τις ντίζελ εκδόσεις, η φίρμα λανσάρει και τον τρικύλινδρο 1.2 Puretech κινητήρα με 6άρι αυτόματο κιβώτιο (ΕΑΤ6), που αποδίδει 110 ίππους και 205 Nm. Σε επιδόσεις, τα 0-100χλμ/ώρα έρχονται σε 10,3’’ ενώ η τελική αγγίζει τα 188χλμ/ώρα. Στα συστήματα υποβοήθησης ξεχωρίζει το Active City Brake που φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο έως τα 30 χλμ/ώρα για αποφυγή σύγκρουσης – όπως στην περίπτωση που ο οδηγός είναι αφηρημένος.

Citroen C3 Aircross

To C3 Aircross αποτελεί άλλη μια επιλογή στην πληθωρική κατηγορία των μικρών SUV, με όπλο τους οικονομικούς κινητήρες, το υπερυψωμένο αμάξωμα, το μοντέρνο εσωτερικό και τον πλούσιο εξοπλισμό. Το προηγμένο σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης Grip Control αλλά και το σύστημα αυτόματης κατάβασης Hill Descent θα κερδίζουν όσους έχουν πιο… οff-road ανησυχίες. Προσφέρεται με αρκετές πρωτοποριακές τεχνολογίες συνδεσιμότητας. Άνετος είναι ο χώρος των επιβατών, ενώ ο χώρος των αποσκευών μεταβάλλεται από τα 410 έως τα 520 λίτρα με το πίσω κάθισμα σε όρθια θέση.

The post Δέκα νέα crossover για όλες τις χρήσεις appeared first on Protagon.gr.

Keywords
νέα, suzuki vitara, citroen c3, suv, suzuki, toyota, dci, media, dacia, renault, εμφάνιση, road, auto, evo, ford, kuga, sync, blind, system, kia, χλμ, info, tsi, tdi, seat, skoda, front, turbo, yeti, wifi, hotspot, lane, ισχύ, hyundai, οφείλεται, peugeot, usb, mp3, player, apple, smartphones, city, brake, citroen, hill, protagon, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αυτοκινητα, αυτοκινητο, θαυματα, καριερα, κινα, μοδα, ογκος, apple, dacia, ford, hyundai, kia, mp3, peugeot, protagon, suzuki, αγορα, δειχνει, διαδικτυο, εδαφος, ευκολα, εμφάνιση, ερχονται, ευρωπη, ιδιο, υπηρεσια, εκδοσεις, κινηση, μηκος, μηκος κυματος, μοντελα, μοτερ, ντιζελ, παντα, οδηγος, οθονη, οθονη αφης, οικογενεια, οφείλεται, οχηματα, ροπη, ρολο, τιμη, τυφλα, τρια, ισχύ, φιρμα, χλμ, ψηφιακο, ανηκει, ανηφορα, auto, ασφαλεια, blind, city, kuga, dci, road, evo, hotspot, front, hill, ιδιαιτερα, info, lane, media, πακετο, player, protagon.gr, rav4, renault, roc, skoda, smartphones, system, suv, suzuki vitara, sync, tdi, της παρεας, tsi, turbo, usb, brake, wifi, χερια, yeti
Τυχαία Θέματα