Δείπνο στις Βρυξέλλες με μενού το Ασφαλιστικό

12:10 2/3/2016 - Πηγή: Protagon

Προφανώς και η Ανγκελα Μέρκελ δεν έριχνε τυχαία ένα χαρτί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα όταν έλεγε την περασμένη Κυριακή ότι δεν θα αφήσει τη χώρα αβοήθητη.

Παρά το γεγονός ότι με το μέρος της δεν έχει ούτε σύσσωμο το κόμμα της (ή τους υπουργούς της), αλλά ούτε και το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών, η κυρία Μέρκελ έχει αποφασίσει να χαλαρώσει λίγο τα λουριά της πίεσης

που ασκείται εδώ και καιρό στην Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης που επί του παρόντος κινείται περισσότερο στη σφαίρα της θεωρητικής δέσμευσης και λιγότερο της πρακτικής εφαρμογής, έρχεται και το δημοσίευμα του δικτύου Bloomberg, το οποίο αναφέρει πως η Γερμανία ανοίγει την πόρτα στην χώρα μας έτσι ώστε να διαφύγει από την κρίση. Η οικονομική καθίζηση που έχει υποστεί από το 2010 και μετά, εντάθηκε με την προσφυγική κρίση. Ετσι, υπό το βάρος δύο σοβαρών ζητημάτων, η Γερμανία, αλλά κυρίως η Ανγκελα Μέρκελ, δεν επιθυμεί να αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα στο εσωτερικό της με μέτρα που θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις. Τέτοια είναι οι αλλαγές στις συντάξεις και το Ασφαλιστικό.

Στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, υπό τον όρο της ανωνυμίας, τόνισε στο Bloomberg ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί να στηρίξει την Ελλάδα στην αναθεώρηση του προγράμματος που αναμένεται να γίνει από τους Θεσμούς και να ζητήσει μια κάποια ευελιξία στο θέμα των συντάξεων και του Ασφαλιστικού γενικότερα.

Αν και μέχρι πρότινος η Γερμανία ήταν υπέρ των περικοπών στις συντάξεις, τώρα είναι αποφασισμένη να δεχθεί ένα συνδυασμό μέτρων που θα εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Κάτι που προφανώς προσφέρει μια ευνοϊκότερη συνθήκη στην ελληνική κυβέρνηση.

Το δείπνο των Βρυξελλών

Βέβαια, διαφοροποιήσεις μεταξύ των δανειστών είναι ευδιάκριτες, με το ΔΝΤ να επιμένει ότι πέραν του χρέος που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «βιώσιμο», το ίδιο συμβαίνει και με ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας. Επισήμως η Μέρκελ δεν συνδέει το πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα με την προσφυγική κρίση, εντούτοις είναι πεπεισμένη πως οποιαδήποτε βοήθεια προσφέρει αυτή τη στιγμή στην Αθήνα θα έχει θετικό αντίκρισμα. Ακόμη και ο συνήθως σκληρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδα είναι δύσκολη. Η Ελλάδα είναι σε μια φάση όπου δέχεται πολλή αλληλεγγύη από τη Γερμανία, αλλά όχι από τους άλλους».

Σε αυτό το φόντο οι Θεσμοί συνέρχονται το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες σε ένα δείπνο για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Στον κατάλογο των συνδαιτημόνων των Βρυξελλών είναι οι εκπρόσωπει των δανειστών Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρέφερ και Νίκολα Τζιαμαρόλι, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές παρόντες θα είναι ο Πολ Τόμσεν, ο Τόμας Βίζερ επικεφαλής του EuroWorking Group και ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες για να μιλήσει σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο δεν είναι προγραμματισμένο να μετάσχει στη συνάντηση!

Εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο είναι η παρουσία στο δείπνο του Τόμσεν, ο οποίος σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές συνάντησε τη σφορδρή κριτική πολλών κρατών μελών στην τελευταία συνεδρίαση του EWG. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό σύμφωνα με τον Τόμσεν, οδηγεί σε μέτρα 4%-5% του ΑΕΠ (με πρωτογενές έλλειμμα του 2015 στο 0,6%) έναντι 1,7%-1,8% του ΑΕΠ στο οποίο φαίνεται να συγκλίνουν Αθήνα και το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αλλά και πηγές της Επιτροπής παραπέμπουν ότι πέρυσι σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανεβάζουν το πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ όμως διαβάζει τα στοιχεία βγάζοντας πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Περικοπές στις συνάξεις άνω των €1.200

Πάντως, μπορεί η Μέρκελ να φαίνεται αποφασισμένη να μην πιέσει άλλο την Αθήνα στο θέμα του Ασφαλιστικού, ωστόσο αυτή η αισιόδοξη άποψη μάλλον δεν φαίνεται να έχει έρεισμα στην πραγματικότητα.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, Ξεθωριάζουν σιγά σιγά οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, την ώρα που το ίδιο το Μαξίμου επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται το σενάριο της περικοπής των συντάξεων πάνω από τα 1.200 ευρώ και της επιβολής πλαφόν στις υψηλές συντάξεις.

Και όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών, ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το ψαλίδισμα των μεγάλων συντάξεων σχετίζεται με τη διαπίστωση ότι ο αριθμός τους είναι τόσο μικρός που οι όποιες περικοπές θα έχουν πολύ μικρό δημοσιονομικό όφελος.

Κοινώς, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να τις περιορίσει, ουσιαστικά θα έχει πετύχει μια τρύπα στο νερό αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που ήδη έχουν γίνει, αφενός ο δημοσιονομικός στόχος δεν θα έχει επιτευχθεί και αφετέρου θα χρειαστεί να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα.

Το Μαξίμου έχει κατανοήσει κάτι που επιβεβαιώνει και κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, πως «εάν δεν μπει μαχαίρι στις μεσαίες και μικρές συντάξεις, να κοπούν εικοσάρικα» δεν μπορεί το μέτρο της μείωσης να λειτουργήσει καθώς η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων ανήκει στην κατηγορία που λαμβάνει μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ.

Στη συνέντευξή του στο Star ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε εμμέσως πλην σαφώς για το όριο των 1.200 ευρώ (μεικτά) προαναγγέλλοντας ότι για την κυβέρνηση εκεί είναι η οροφή της προστασίας. Σημειώνεται ότι μια περικοπή σε αυτό το ύψος θα αφορά 700.000 συνταξιούχους.

Γι’ αυτό και το πρωθυπουργικό επιτελείο ελπίζει πως οι απαιτήσεις των δανειστών – με αιχμή το ΔΝΤ – για μείωση των συντάξεων θα περιοριστούν λόγω της δυσμενούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και λόγω Προσφυγικού.

Η κυβέρνηση αποφεύγει να συνδέσει τις δύο κρίσεις, μάλιστα ούτε καν στις Συνόδους Κορυφής βάζει ανοιχτά τέτοιο θέμα, πιστεύει όμως ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται εφόσον συνεκτιμώνται όλα τα δεδομένα.

Στην παραδοχή ότι θα μπορούσε να μπει πλαφόν στις σημερινές υψηλές συντάξεις προχώρησε και ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star, λέγοντας πως «δεν το αποκλείουμε, αλλά είναι πολύ λίγες». Πράγματι, το οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες εβδομάδες έκανε λογαριασμούς για το ποιο θα ήταν το όφελος από μια περικοπή στους υψηλοσυνταξιούχους και διαπίστωσε ότι τα χρήματα που θα εξοικονομούνταν θα ήταν ψίχουλα – για την ακρίβεια, μερικά εκατομμύρια ευρώ – μπροστά στον στόχο των 600 εκατ. ευρώ.

εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να βάλει πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, τότε ένας συνταξιούχος δεν θα πρέπει να λαμβάνει σε μηνιαία βάση περισσότερα από 3.000 ευρώ από το σύνολο των συντάξεων που εισπράττει.

Το Μαξίμου εξακολουθεί να κινείται στη λογική πως «δεν πρέπει να περικοπεί καμία σύνταξη» και προς το παρόν επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε προς τους δανειστές, πρόταση που προστατεύει τους συνταξιούχους μέσω της γνωστής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. «Οι μειώσεις των συντάξεων είναι πιο υφεσιακό μέτρο από την αύξηση των εισφορών» δήλωσε στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Λίγες ώρες αργότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επαναλάμβανε πως η μη περικοπή κύριων συντάξεων είναι δέσμευση της κυβέρνησης και πως όλος ο σχεδιασμός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έγινε ακριβώς για να μην υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις, με δεδομένη τη συμφωνία που απαιτεί μείωση του ασφαλιστικού κόστους 1,8 δισ.

Πρόσθεσε συνεχίζοντας τη συλλογιστική του Πρωθυπουργού, πως εάν γινόταν μια μικρή μείωση σε κάποιες μεγάλες συντάξεις, ίσως να μην ήταν μεγάλο το κοινωνικό βάρος, για να συμπληρώσει πως ο αριθμός των μεγάλων συντάξεων είναι πολύ μικρός. «Δεν προσφέρει στ’ αλήθεια κάτι, πλην συμβολικού χαρακτήρα» είπε χαρακτηριστικά.

The post Δείπνο στις Βρυξέλλες με μενού το Ασφαλιστικό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα