Ο Ζάεφ έβγαλε τη γραβάτα για τη συνάντηση με Τσίπρα στο Νταβός

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Πολλά τα χαμόγελα στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών/ INTIMEnews

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση με την εθνική θέση για το ονοματολογικό (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα

ισχύει έναντι όλων), την ώρα που στα Σκόπια διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή (και αξιοπρεπή) λύση.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζάεφ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, σημείωσε πως η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης και σε μια απόπειρα να εμφανίσει τα Σκόπια ως πρόθυμα και έτοιμα για τον μεγάλο συμβιβασμό, εκτίμησε ότι «όλα τα στοιχεία οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα».

Στην Αθήνα πάντως, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες -ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα- δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις εκτιμήσεις για θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, επισημαίνοντας ότι η χρήση και μόνο του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γείτονος υποδηλώνει αλυτρωτισμό!

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, ανέφερε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, αλλά αν τορπιλιστεί η λύση, η ευθύνη θα είναι των Σκοπίων απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους διεθνείς οργανισμούς, «όπου έχουν την αγωνία να μπουν».

«Ας διατηρήσουμε μία αισιοδοξία ότι μπορεί να έχουμε θετικά αποτελέσματα από τη διαπραγματευτική προσπάθεια υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση και όχι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Το όνομα εμπεριέχει τον αλυτρωτισμό. Η χρήση του ονόματος από τη γειτονική χώρα υποδηλώνει αλυτρωτισμό. Τι και αν αλλάξουν το Σύνταγμα, τα βιβλία, τους χάρτες, όλα αυτά με τα οποία μεγάλωσαν γενιές των ανθρώπων της γειτονικής χώρας. Το όνομα υποδηλώνει ταυτότητα. Αν δεν αποδεχόμαστε ταυτότητα, δεν αποδεχόμαστε και το όνομα», κατέληξε στη σχετική τοποθέτησή της η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ.

The post Ο Ζάεφ έβγαλε τη γραβάτα για τη συνάντηση με Τσίπρα στο Νταβός appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα