Τελευταία έξοδος: Σένγκεν

Πρώτα ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα αυστηρό τελεσίγραφο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες μέχρι να αποδείξει ότι έχει προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων της. Διαφορετικά, τον Μάιο θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο προβλέπει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν, για διάστημα έως και δύο χρόνων.

Σε πιο απλή απόδοση, το άρθρο 26 επιτρέπει τον διετή αποκλεισμό μίας χώρας από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Η

απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που μεταδόθηκε από διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης το πρωί της Παρασκευής, βασίστηκε σε αναφορά που είχε συνταχθεί πριν από δύο εβδομάδες και η οποία αξιολογούσε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει λάβει σχετικά με τα κέντρα υποδοχής και καταγραφής των αιτούντων άσυλο.

Το συμπέρασμα της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής ήταν ότι η Ελλάδα «έχει παραμελήσει σε σημαντικό βαθμό τις υποχρεώσεις της» στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ζώνης του Σένγκεν.

Μολονότι η Αθήνα απέρριψε το πόρισμα της αρχής, οι ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους, προειδοποιώντας ότι αν δεν εκπληρώσει η χώρα τις 50 συστάσεις που έχουν υιοθετηθεί για τη διαχείριση του Προσφυγικού, εντός τριών μηνών, θα ανοίξει ο δρόμος για την, έστω προσωρινή, αποχώρησή της από τη Σένγκεν. «Το νόημα δεν είναι να αποκλείσουμε την Ελλάδα από τη Σένγκεν», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή επί του θέματος στο Reuters. «Το ζήτημα είναι, εφόσον δεν υπάρχει έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα, να μπορούν τα υπόλοιπα μέλη να τηρούν τον έλεγχο στα δικά τους εσωτερικά σύνορα».

Ο Δημήτρης Αβραμοπουλος διαβεβαίωνε το πρωί της Παρασκευής «ότι δεν υπάρχει πρόβλημα», όμως μέσα στην ημέρα ήρθ το δημοσίευμα του Associated Press να βαρύνει το κλίμα (Aris Oikonomou / SOOC)

Αυτή είναι η ρητορική που προβάλλουν οι Ευρωπαίοι. Ο έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έσπευσε την Παρασκευή να ηρεμήσει τα πνεύματα και ζήτησε«να πάψει η κινδυνολογία και να διαπιστωθούν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει με τις τελευταίες αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Αναφερόμενος στις αδυναμίες που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση στον έλεγχο των συνόρων δήλωσε ότι «από τη στιγμή που αυτές διαπιστώθηκαν ξεκίνησε μια διαδικασία η οποία αποβαίνει στη προστασία της Σένγκεν». Και αυτή η διαδικασία, είπε, δεν θα οδηγήσει απαραίτητα στο άρθρο 26.

Λίγες μόνο ώρες αφότου διαβεβαίωνε την ελληνική πλευρά ο κ. Αβραμόπουλος ότι «δεν προβλέπεται ζήτημα αποβολής από τη Σένγκεν», ήρθε ακόμη μία δημοσίευση να ταράξει τα νερά και να δώσει νέα πνοή στην «κινδυνολογία». Οχι μόνο επεξεργάζονται οι ευρωπαϊκές αρχές το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, αλλά, ήδη, προετοιμάζονται να κάνουν χρήση των όρων «έκτακτης ανάγκης», κάτι που αυτομάτως περιστέλλει τα ταξίδια άνευ διαβατηρίου προς μία ή και περισσότερες χώρες. Αυτή την πληροφορία μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το Associated Press επικαλούμενο απόρρητα έγγραφα της ΕΕ που κοινοποίησε ευρωπαϊκή πηγή η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Οπως και να’ χει, σύμφωνα με την επίσημη θέση της ΕΕ, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες. Οι 50 συστάσεις τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας. Σίγουρα, πάντως, εστιάζουν στην ανάγκη για την πλήρη καταγραφή των αιτούντων άσυλο καθώς και για την εντατικοποίηση των επαναπροωθήσεων όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες από τις οποίες προήλθαν, όπως υπογράμμισε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Και σίγουρα δεν θα είναι εύκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε μέρα φτάνουν στα ελληνικά νησιά περίπου 2.000 πρόσφυγες, αριθμός δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2015.

The post Τελευταία έξοδος: Σένγκεν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα