Αντιπαράθεση για κλήση Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών για τα όπλα στη Σ. Αραβία

Το θέμα της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία και η πιθανότητα κλήσης του υπουργού Αμυνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επανήλθε με εκρηκτικό τρόπο κατά τη συνεδρίαση την Τρίτη.

Η Νέα Δημοκρατία, με τη χρήση του δικαιώματος της μειοψηφίας των 2/5, κατέθεσε αίτημα να κληθούν στην Επιτροπή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης

Βίτσας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπως και αλλά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ωστόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε το αίτημα με το επιχείρημα ότι ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ως αποκλειστικά αρμόδια για τα εξοπλιστικά ζητήματα και την κλήση του υπουργού Άμυνας την Επιτροπή Εξοπλισμών.

Αυτό έγινε η αφορμή της αντιπαράθεσης.

Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια του Μάκη Βορίδη, του Γιάννη Τραγάκη, του Χαράλαμπου Αθανασίου και του Βαγγέλη Βενιζέλου αντίστοιχα, κατηγόρησαν την πρόεδρο της Επιτροπής και την κυβερνητική πλειοψηφία για επιχείρηση συγκάλυψης του Πάνου Καμμένου μέσω της υποβάθμισης του κύρους της επιτροπής και έωλων επιχειρημάτων που αλλάζουν κατά το δοκούν.

Η απάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνει ο ΣΚΑΪ, ήταν «κάντε εξεταστική αν θέλετε» ενώ και η πρόεδρος σχολίασε ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η Επιτροπή σε «πασαρέλα» στελεχών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η πρόεδρος της Επιτροπής επέμεινε στην αρχική της θέση και επιχείρησε να θέσει σε ψηφοφορία την πρότασή της για απόρριψη του αιτήματος της ΝΔ.

Πάντως αργότερα αναδιπλώθηκε υποστηρίζοντας ότι θα υποβάλει αίτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής με το ερώτημα εάν η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να καλεί σε ακρόαση όποιον θέλει και αφετέρου ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητές της.

Αυτή η απάντηση προκάλεσε την έκρηξη των βουλευτών της ΝΔ και του κ. Βενιζέλου, οι οποίοι αποχώρησαν καταγγέλλοντάς την.

Για «χονδροειδή και απαράδεκτη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής» κατηγόρησε την πρόεδρο ο Μάκης Βορίδης που έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής και πρόσθεσε ότι η πρόεδρος καταστρατηγεί τον Κανονισμό. «Αποχωρώ καταγγέλλοντας τη στάση σας και επισημαίνω ότι έχετε ναρκοθετήσει τη λειτουργία ενός θεμελιώδους θεσμού. Προτάξτε και τα στήθη σας για να προστατέψετε τον κ. Καμμένο αλλά μην καταστρέφετε τη λειτουργία του θεσμικού κράτους δικαίου».

Τέλος, για «πραξικόπημα» έκανε λόγο ο Χαράλαμπος Αθανασίου. «Είναι ντροπή για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ηλία Ηλίου, του Παπανδρέου και του Καραμανλή», πρόσθεσε.

The post Αντιπαράθεση για κλήση Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών για τα όπλα στη Σ. Αραβία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα