«Αιμα» στο Χρηματιστήριο με θύματα τις τράπεζες

Δύο ημέρες μετά τη νέα χαλάρωση των capital controls και την κατάργηση των ορίων αναλήψεων και πέντε ημέρες αφότου ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ανέλαβε με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετικά

δεινή θέση, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συνεδρίαση της Τετάρτης άνοιξε σε βαρύ κλίμα με τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να δέχονται νέο σφυροκόπημα, παρασύροντας τον Γενικό Δείκτη.

Πιο χαρακτηριστική η «επίθεση» στην Τράπεζα Πειραιώς η μετοχή της οποίας προτού καν φτάσουμε στο μεσημέρι κατέγραφε απώλειες 29%. Στις 12 μ.μ. η μετοχή της Eurobank έχανε 23%, ενώ στο -11,64% υποχωρούσε και η Εθνική. Η μετοχή της Alhpa υποχωρούσε στις 12 το μεσημέρι κατά 4,59%.

O Γενικός Δείκτης κατέγραφε απώλειες 3,45% στις 657,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 14,83% στις 472,64 μονάδες.

Οι διεθνείς αναλύσεις, σχετικά με μη εμπιστοσύνη των αγορών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιουργούν τεράστιους πονοκεφάλους και -για την ώρα τουλάχιστον- δεν φαίνεται να υπάρχει το αντίβαρο που θα βάλει φρένο στην πτώση.

Χαρακτηριστική της ανησυχίας για τις ελληνικές τράπεζες είναι η αναστολή των σχεδιασμών της Πειραιώς για την έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ (Tier II), που θα ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα. Η προθεσμία έχει τεθεί από τον SSM, αλλά η αναταραχή στις αγορές ομολόγων -κυρίως λόγω της ιταλικής κρίσης– καθώς και το sell off των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει προς το παρόν θέσει την όλη κίνηση σε αναστολή. Οπως ωστόσο σημειώνει η «Καθημερινή», ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «υπάρχει ακόμη σχετική ευελιξία έως τα τέλη του χρόνου», είπε. Η διοίκηση της τράπεζας είναι σε συνεννόηση με τον SSM για τη μετάθεση της ημερομηνίας πρόσβασης στις αγορές, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει σχετική απόφαση. Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε ότι η τράπεζα είναι σε συνεχή διάλογο με την επενδυτική κοινότητα, ενημερώνοντάς την για τις κινήσεις που δρομολογεί.

Στο μεταξύ, στο 4,267% ανήλθε στις αγορές κρατικών ομολόγων το επιτόκιο του δεκαετούς για την Ελλάδα…

The post «Αιμα» στο Χρηματιστήριο με θύματα τις τράπεζες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα