To Ιλιντεν του Ζάεφ έφερε ένταση μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας

Μια μικρή κρίση στις σχέσεις ΠΓΔΜΒουλγαρίας έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητη στην Ελλάδα. Ολα άρχισαν πριν από 10 ημέρες, όταν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε εκπομπή τηλεοπτικού καναλιού της χώρας του ότι η εξέγερση του Ιλιντεν ήταν «Μακεδονική». Η εξέγερση του Ιλιντεν πραγματοποιήθηκε

το 1903 εναντίον των Οθωμανών και γιορτάζεται στις 2 Αυγούστου κάθε χρόνο. Μάλιστα, από το 2017 η τελετή πραγματοποιείται από κοινού για τις δυο χώρες, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία.

Η φετινή τελετή στο Μπλαγκόεβγκραντ σηματοδότησε την καθιέρωση των καλών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, ένα χρόνο μετά την υπογραφή Συμφώνου Καλής Γειτονίας μεταξύ τους, που ήρθε να επισφραγίσει τις διαπραγματεύσεις 17 ετών προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, μετά την από κοινού απόδοση τιμών από τους Ζάεφ και Μπορίσοφ και ενώ ο σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωνε ενώπιον του βούλγαρου ομολόγου του ότι η συμφωνία είναι, ήδη, επωφελής για τη χώρα του, στην κάμερα του Macedonian 1TV κράτησε την εξέγερση του Ίλιντεν για λογαριασμό της «Μακεδονίας». Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά «εάν κάποιος Βούλγαρος πολίτης θέλει να τη γιορτάσει, ας τη γιορτάσει» (εδώ).

Πρώτη αντέδρασε στη δήλωση Ζάεφ ήρθε από την επικεφαλής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κορνηλία Νίνοβα. «Προσωπική φιλία με τον Ζάεφ, κοινές ιδέες και προσπάθειες του ΒΣΚ και του κόμματος Ζάεφ καθώς και το κοινό μέλλον των δυο χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικά και νοιαζόμαστε γι αυτά. Ωστόσο, υπάρχει μια ιστορική αλήθεια και δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να διαστρεβλωθεί», έγραψε η κυρία Νίνοβα στο Facebook την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική εφημερίδα 24 Chassa, το πρωί της Παρασκευής ο Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ και του ζήτησε να επανορθώσει, διότι η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται τη δήλωση. Μάλιστα, στη Βουλγαρία λέγεται ότι ο Μπορίσοφ φρόντισε να διαμηνύσει στον Ζάεφ ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός σε τέτοια ζητήματα, καθώς η Βουλγαρία θα πρέπει να δώσει τη συναίνεσή της για όλα τα βήματα της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολούθως, ο Ζάεφ «απολογήθηκε» μέσω της σελίδας του στο Facebook, σε αυτό που αποκάλεσε «δημόσιο debate στη φίλη Βουλγαρία», γράφοντας ότι οι δυο χώρες χτίζουν μια σχέση ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας, που ήταν χαμένη για δεκαετίες. «Μερικές φορές εμείς οι πολιτικοί δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί, μερικές φορές κάνουμε λάθη. Αλλά σας διαβεβαιώ ότι αυτό ήταν μόνο μια απροσεξία», έγραψε χαρακτηριστικά. «Βρήκαμε το φίλο μας, τον αδελφό μας. Δεν πρέπει να το αφήσουμε αυτό να χαθεί, γιατί έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας», έγραψε ο Ζάεφ, ενώ τόνισε την προσπάθεια που έκαναν ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ και η υπουργός Εξωτερικών Ζαχάριεβα για την πρόσκληση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, «σαν να ήταν για τη δική τους χώρα».

Κι ενώ ο Μπορίσοφ επιδιώκει να χαμηλώσουν οι τόνοι, τη σκυτάλη παίρνει πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, δηλώνοντας ότι αυτό που έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ στο Facebook δεν ήταν συγγνώμη. «Ακούσατε συγνώμη; Εγώ δεν άκουσα. Αυτό δεν είναι συγνώμη στο Facebook. Ο Ζάεφ επεσήμανε ότι ήταν ένα λάθος, αλλά δεν διόρθωσε τα λόγια του. Δεν καταλαβαίνω γιατί η βουλγαρική κυβέρνηση δεν αντιδρά. Είναι αποδεκτό να τίθεται η ευρωατλαντική προοπτική της “Μακεδονίας” μπροστά στη βουλγαρική ιστορία, ταυτότητα και κυριαρχία; Περιμένω από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας να καθορίσει σαφώς τις παραμέτρους που θα διέπουν κατά επίσημο τρόπο τις σχέσεις με τη “Μακεδονία”. Έχουμε όλες τις παραμέτρους για πρόσθετη εκτίμηση με τη Συνθήκη Καλής Γειτονίας με τη “Μακεδονία”», είπε ο Ράντεφ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το republika.mk.

Οπως γράφει η εφημερίδα Douma της Δευτέρας, ο βούλγαρος πρόεδρος επιμένει ιδιαιτέρως στο ζήτημα της καλής γειτονίας των δυο χωρών, λέγοντας με νόημα ότι το κεφάλαιο 35 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ -ΕΕ καλύπτει περιπτώσεις όπως αυτή, του «λάθους» του Ζάεφ.

The post To Ιλιντεν του Ζάεφ έφερε ένταση μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα