Παγώνει με υπογραφή του Τραμπ η παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2019, ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βασικό στόχο την ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο προϋπολογισμός, που ονομάζεται επίσημα «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον ΜακΚέιν» (από το όνομα του γερουσιαστή), είχε επικυρωθεί την περασμένη εβδομάδα από το Κογκρέσο.

Η

υπογραφή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία και την Ελλάδα καθώς παγώνει προσωρινά η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον με αφορμή την κράτηση του πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει τον σκεπτικισμό και την ανησυχία τους για την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία. Καθώς τo F-35 είναι προηγμένο μαχητικό με σχεδιασμό που το κάνει σχεδόν αόρατο στα ραντάρ, υπάρχει ενδεχόμενο τα μυστικά του σχεδιασμού να καταλήξουν έμμεσα στη Ρωσία αν η Τουρκία χρησιμοποιήσει παράλληλα με τα F-35 το σύστημα S-400.

Τον Ιούνιο παραδόθηκαν τα πρώτα δύο F-35 στην Τουρκία σε επίσημη τελετή στις ΗΠΑ. Για την ώρα οι τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ και η άφιξή των αεροσκαφών στη χώρα τους δεν προβλέπεται να γίνει πριν το 2020.

Προβλέπεται επίσης στον προϋπολογισμό η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία. Ακόμη, ο νόμος αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό και προβλέπει τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση για τους στρατιωτικούς εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Οσον αφορά τη Διαστημική Δύναμη, την οποία ο Τραμπ θέλει να μετατρέψει στο έκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων, θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο.

Ο πρόεδρος Τραμπ ταξίδεψε στο Φορτ Ντραμ της Νέας Υόρκης και επισκέφθηκε το στρατόπεδο της 10ης Ορεινής Μεραρχίας, ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Υπέγραψε τον νόμο περιστοιχιζόμενος από στρατιώτες, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων.

The post Παγώνει με υπογραφή του Τραμπ η παράδοση των F-35 στην Τουρκία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα