Respect στους οφειλέτες

18:53 7/7/2016 - Πηγή: Protagon

Ο Νίκος Κασιμάτης χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο 1,2 δισ. ευρώ και 498 χρόνια φυλακή. Κανένα φυσικό πρόσωπο δεν χρωστάει στην Εφορία περισσότερα από τον Νίκο Κασιμάτη. Και όταν το Δημόσιο περιμένει να πάρει από σένα 1,2 δισ. ευρώ, δεν είσαι πλέον οφειλέτης. Θεωρείσαι εθνικό κεφάλαιο.

Εννοείται ότι δεν θα πάρουν ούτε σεντ από τον κ. Κασιμάτη. Για όργανα να τον πουλήσουν, θα εισπράξουν ένα αμελητέο ποσοστό της συνολικής οφειλής του. Αυτό, φυσικά, το ξέρει και ο ίδιος και ζητεί διαγραφή του χρέους του. Προς τι το αίτημα; Όταν χρωστάς 1, 2 δις

ευρώ, είναι σαν να μη χρωστάς τίποτα. Πρέπει να σου δίνουν φορολογική ενημερότητα με υπογραφή Τσακαλώτου.

Που λέτε ο Θεσσαλονικιός Νίκος Κασιμάτης δηλώνει λογιστής και εμπλέκεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο εικονικών τιμολογίων που έχει καταγραφεί στα ελληνικά χρονικά. Το Δημόσιο έχασε πάνω από 15 δισ., αλλά κέρδισε ονόματα επίορκων εφοριακών που πήγαν στη φυλακή επειδή ο Κασιμάτης ήταν ομιλητικός προς τις Αρχές. Ο ίδιος βέβαια καταδικάστηκε σε φυλάκιση 504 ετών. Εξέτισε τα έξι και βγήκε έξω, τώρα του μένουν πέντε αιώνες παρά δύο χρόνια. Δεν του φτάνουν για να διηγηθεί γεγονότα και να περιγράψει πρόσωπα. Υπαινίσσεται ότι διαθέτει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα και ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Ισως έτσι εξηγείται η εξαφάνιση του, το 2004, έξω από το γραφείο του Ανακριτή. Τον έβλεπαν στην Αθήνα, να μπαίνει και στο υπουργείο Οικονομικών. Συνελήφθη το 2009. Αποφυλακίστηκε το 2015. Από τότε ζητεί διαγραφή χρεών, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε ευρώ από το χρέος του. Στο υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να κινηθούν έξυπνα. Δεν έχει μετρητά ο Κασιμάτης; Δεν έχει ούτε περιουσία. Θα πληρώσει σε είδος. Τεχνικός σύμβουλος του Τσακαλώτου. Κανονικός, όχι άτυπος όπως ο Γκάλμπρεϊθ και αηδίες.

Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να πας φυλακή για χρέη προς την Εφορία. Ειδικά αν δεν ανήκεις στις εξωτικές περιπτώσεις τύπου Λάκη Γαβαλά, τότε, οι πιθανότητες είναι σαφώς με το μέρος σου

Ο Κασιμάτης, λοιπόν, θα έλεγε στον Τσακαλώτο ότι η δημοσιοποίηση της λίστας με τους μεγαλύτερους οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που οφείλουν πάνω από 80 δισ.) δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στον κρατικό προϋπολογισμό –κάθε άλλο. Πρώτον, δεν υπάρχει καμία διαπόμπευση, ας είμαστε σοβαροί. Ξέρετε πόσοι θα αντιμετωπίσουν με απεριόριστο σεβασμό τύπους που χρωστάνε εκατοντάδες και δεκάδες εκατομμύρια στην Εφορία; Δεύτερον, η έκθεση των ονομάτων λειτουργεί αγχολυτικά. Βλέπεις πόσα χρωστάει ένα εντελώς άγνωστο όνομα και αμέσως χαλαρώνεις – εσύ χρωστάς ένα χιλιάρικο. Και μετά σκέφτεσαι ότι αν χρωστάς το χιλιάρικο, θα σου τσιμπήσουν τον τραπεζικό λογαριασμό. Αν χρωστάς μισό δισ. έχεις κάνει τα κουμάντα σου εγκαίρως.

Ο Νίκος ο Κασιμάτης θα έλεγε στον Τσακαλώτο ότι αυτή η λίστα θα άξιζε να βγει στη δημοσιότητα μόνο αν μας ενημέρωνε και για την ποινική κατάσταση των αναφερομένων. Κοινώς, αν μας έλεγε ποιοι από αυτούς είναι φυλακή. Τότε μάλιστα, θα το συζητούσαμε με φόβο και σέβας.

Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να πας φυλακή για χρέη προς την Εφορία. Ειδικά αν δεν ανήκεις στις εξωτικές περιπτώσεις τύπου Λάκη Γαβαλά, τότε, οι πιθανότητες είναι σαφώς με το μέρος σου. Και αν δεν το παρακάνεις στο μέγεθος του φεσιού, μπορεί να μυρίζεις συνέχεια τριαντάφυλλα. Ποινική δίωξη για χρέη μικρότερα των εκατό χιλιάδων ευρώ δεν υφίσταται πλέον. Τα δε πρόστιμα, ειδικά για περιπτώσεις μη έκδοσης παραστατικών, αρχίζουν και λαμβάνουν φιλικές διαστάσεις.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, το Δημόσιο θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Μία από αυτές θα είναι η διαγραφή χρεών που δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Πρόκειται για χρέη προσώπων που έχουν πεθάνει και επιχειρήσεων που έσβησαν εδώ και χρόνια. Δεν είναι εύκολη απόφαση. Όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά για τα τεράστια ρουσφέτια που ίσως κρύβονται μέσα σε αποφάσεις διαγραφής χρεών.

Η άλλη σπουδαία απόφαση θα έχει να κάνει με τις διώξεις κατά των οφειλετών. Οσο οι καρχαρίες δεν μπαίνουν σε ένα ενυδρείο για να τους χαζεύουμε, τόσο όλοι εμείς θα βγάζουμε δοντάκια μήπως και γίνουμε πιράνχα.

The post Respect στους οφειλέτες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα