Left and the City: πώς η «Μιράντα» θέλει να αλλάξει τη Νέα Υόρκη

«Το ξέρω, όλοι σκέφτονται πως εκμεταλλεύομαι τη διασημότητά μου. Αλλά και ο Αντριου Κουόμο ήταν διάσημος όταν συμμετείχε πρώτη φορά στις εκλογές, πριν από οχτώ χρόνια. Ηταν ο γιος του Μάριο Κουόμο, του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. Θα τον αντιμετωπίσω ως κάτοικος της Νέας Υόρκης, μιας πόλης που κάποτε ήταν ανοιχτή σε όλους. Τώρα οι τιμές των σπιτιών είναι παράλογες και πολλά πρακτικά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν – τα δημόσια σχολεία, το μετρό,

το κόστος των σπουδών, η υγεία».

Τα παραπάνω δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στην απεσταλμένη της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica στη Νέα Υόρκη η Σίνθια Νίξον, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης συγκέντρωσης πόρων για τις ανάγκες της προεκλογικής της εκστρατείας.

«Η Μιράντα ψηφίζει Σίνθια»

Μεταξύ όσων βρέθηκαν στο Superfine, ένα ιστορικό μαγαζί του Μπρούκλιν, πάρα πολλοί υποστήριζαν πως «εάν το “Sex and The City” γυριζόταν σήμερα, η πρωταγωνίστρια θα ήταν η Μιράντα, γιατί είναι μια επαγγελματίας που μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί, γιατί είναι μια σύγχρονη γυναίκα». Και αποτελεί, σίγουρα, γεγονός πως η Σίνθια αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στην κεντρική πολιτική σκηνή, γνωρίζοντας πως είναι και η Μιράντα. Ενα από τα μότο, για παράδειγμα, της 52χρονης πρώην ηθοποιού είναι «I am a Miranda and I am voting for Cynthia».

Προεκλογικές επαφές της Νίξον με τον λαό: εδώ σε κάποιον συρμό του μετρό του Μπρούκλιν (REUTERS / Joe Penney)

Αλλά την ώρα που η Μιράντα Χομπς της εμβληματικής σειράς που λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές ασχολείται περισσότερο με τους άνδρες και τη μόδα (αλλά και με το παιδί της και την καριέρα της), η Σίνθια Νίξον στην πραγματική ζωή, αφότου έδωσε αγώνες για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤ, τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αναμετρηθεί με τον νυν κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο στις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος με απώτερο σκοπό να καταλάβει τη θέση του.

To αντίτιμο για τη συμμετοχή στην εκδήλωση που παρακολούθησε η ιταλίδα δημοσιογράφος ήταν μόλις 35 δολάρια ενώ την ευθύνη για τη διοργάνωση την είχε η Αμινάτου Σο, ιδρύτρια της παγκόσμιας διαδικτυακής κοινότητας techladymafia και ένα από τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον νεαρόκοσμο (ηλικίας κάτω των 30 ετών) το 2014, σύμφωνα με το Forbes. Όσον αφορά τη συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Αυτό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Δημοκρατικοί αποδέχονται με θέρμη τις όποιες θέσεις της Νίξον ενώ κάποιοι την χαρακτηρίζουν «προοδευτική λαϊκίστρια». «Ποτέ ξανά δεν υπήρχε τόση δίψα για προοδευτικές αλλαγές. Πρέπει να είμαστε ριζοσπαστικοί για να αντιταχθούμε στον Τραμπ. Η Νέα Υόρκη θα τον καταστρέψει. Εμείς είμαστε η αντίσταση. Η Αλεξάντρια και εγώ», εξήγησε η ίδια.

Πράγματι, ο στόχος της Σίνθια, η οποία στις δημοσκοπήσεις υπολείπεται σημαντικά του αντιπάλου της, είναι να επαναλάβει την αναπάντεχη επιτυχία της φίλης της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ. Η 28χρονη πρώην σερβιτόρα, πρώην μπαργούμαν και πρώην οδηγός σχολικών λεωφορείων, με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, μέλος της νέας γενιάς και της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, κέρδισε στις εσωκομματικές εκλογές την υποψηφιότητα για μια θέση στη Γερουσία, επικρατώντας με άνεση επί του αντιπάλου της, Νο 4 του κόμματος, Τζο Κράουλι, ο οποίος έως την ήττα του θεωρούταν ο διάδοχος της Νάνσι Πελόζι στην ηγεσία των Δημοκρατικών. Η νίκη της είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει η Οκάσιο-Κορτέζ να αποτελεί, ξαφνικά, το πρόσωπο της αλλαγής, σε τέτοιο βαθμό που σήμερα περιοδεύει ανά τις ΗΠΑ, μαζί με τον αεικίνητο Μπέρνι Σάντερς, για τη στήριξη υποψηφίων που επιδιώκουν να γκρεμίσουν το πολιτικό κατεστημένο των Δημοκρατικών.

Υπέρ μεταναστών και αμβλώσεων

Ακολουθώντας το παράδειγμα της συναγωνίστριας της, η Νίξον πολλαπλασίασε τις δράσεις της. Συναντώντας τους δασκάλους σχολείων δίχως πόρους από το Ανατολικό Χάρλεμ. Οργανώνοντας εκδηλώσεις υπέρ των μεταναστών στην Union Square. Επιχειρηματολογώντας υπέρ των αμβλώσεων στο Στάτεν Αϊλαντ. Συζητώντας με Νεοϋορκέζους στο μετρό για τα προβλήματα στα μέσα μεταφοράς. Συμμετέχοντας σε βραδιές συγκέντρωσης χρημάτων σε καφέ, μπαρ αλλά και κατοικίες ανθρώπων που τη στηρίζουν, όπως η Πατρίσια Φιλντ, πρώην ενδυματολόγος του Sex and The City.

Στιγμιότυπο από ομιλία της Νίξον σε σπουδαστικό ακροατήριο στο Μπρούκλιν (REUTERS / Joe Penney)

«Ηταν η μητέρα μου αυτή που μου έμαθε να αγωνίζομαι. Εκανε άμβλωση όταν ήταν ακόμα παράνομη και τη σκότωσε ο καρκίνος» αποκάλυψε στο κοινό της η Σίνθια Νίξον, αμέσως μόλις πήρε το μικρόφωνο στα χέρια της. «Ξεκίνησα να εργάζομαι ως ηθοποιός στην ηλικία των 12 ετών, ώστε να μπορέσω να χρηματοδοτήσω τις σπουδές μου. Η Νέα Υόρκη είναι η πιο άνιση Πολιτεία της χώρας. Εδώ το 1% κερδίζει 45 φορές περισσότερα από το υπόλοιπο 99%. Οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι κερδίζουν λιγότερα από τους λευκούς. Οι γυναίκες λιγότερα από τους άνδρες. Αυτά δεν είναι τυχαία. Αποτελούν πολιτικές επιλογές».

«Φοβάμαι να σπαταλήσω την ψήφο μου»

Αρκετοί, όμως, παρότι εκτιμούν τις καλές προθέσεις της, δηλώνουν πως δεν θα τη στηρίξουν. «Μου αρέσει η Νίξον αλλά επιλέγω τον Κουόμο», ανέφερε μια Αμερικανίδα ιταλικής καταγωγής. «Με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα φοβάμαι να σπαταλήσω την ψήφο μου», πρόσθεσε. Σε πιο αυστηρό ύφος, ο Τζο Λίμπερμαν, υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό του Αλ Γκορ στην κούρσα για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου το 2000, προέτρεψε τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να μην επιλέξουν υποψήφιες όπως η Νίξον και η Οκάσιο-Κορτέζ: «Μην τις ψηφίζετε. Κάνουν κακό στο κόμμα, στο Κογκρέσο, στην Αμερική», υποστήριξε μέσω της Wall Street Journal.

«Σε ολόκληρη την Αμερική εκτυλίσσεται μια σκληρή μάχη μεταξύ του κατεστημένου του κόμματος και των αριστερών υποψηφίων, όπως, ακριβώς συνέβη με τον Σάντερς», ανέφερε στην ιταλική εφημερίδα ο Μπέρτελ Ολμαν, διακεκριμένος αμερικανός μαρξιστής φιλόσοφος και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης.

«Η ηγεσία του κόμματος φοβάται μήπως αυτός ο στρατός νέων ανθρώπων και γυναικών που δεν τελεί υπό τον έλεγχό της οδηγήσει στην απώλεια της ψήφου των μετριοπαθών Δημοκρατικών», πρόσθεσε ο δημιουργός, μεταξύ άλλων, του διάσημου επιτραπέζιου παιχνιδιού «Πάλη των Τάξεων». «Υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια εσωτερική διαμάχη που θα αποσπάσει την προσοχή από τον τελικό στόχο: την επικράτηση στις εκλογές για το Κογκρέσο. Αλλά διακρίνω και ένα θετικό στοιχείο: μετατοπίζοντας την ατζέντα όλο και πιο αριστερά, ενδέχεται οι Δημοκρατικοί να ξαναβρούν την ταυτότητά τους».

The post Left and the City: πώς η «Μιράντα» θέλει να αλλάξει τη Νέα Υόρκη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα